Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αυξήσεις τιμών συνεχίζονται με... άλματα!

Αυξήσεις έως 7,1% για δύο στα τρία τρόφιμα

Οχι μόνο ακούρευτες… αλλά κι αυξημένες είναι την τελευταία διετία οι τιμές στα τρόφιμα, παρά την πρωτοφανή πτώση της καταναλωτικής ζήτησης. Αν και οι μισθοί έχουν… κουρευτεί κατά τουλάχιστον 20% και η ανεργία βρίσκεται στο 24%, εντούτοις οι ανατιμήσεις για ένα στα δύο τρόφιμα είναι μέχρι και 7,1%.
 
Αυτή η ανάποδη, σε σχέση με τα εισοδήματα, πορεία της ακρίβειας αποτυπώνεται στις τιμοληψίες που έκανε το «Εθνος» στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, το Παρατηρητήριο Τιμών (www.e-prices.gr).

Πιο συγκεκριμένα, συγκρίθηκαν οι τιμές φέτος σε σχέση με το 2010 για 38 βασικά προϊόντα που είναι αναγκαία στο καθημερινό τραπέζι μιας οικογένειας. Καταγράφονται αυξήσεις τιμών στα 23, ενώ στα 15 διαπιστώνονται μειώσεις έως και 16%. 

Το τελευταίο μεγάλο ποσοστό συναντάται μόνο σε ένα είδος, στο νωπό αρνί. Στην πλειονότητα των προϊόντων που υπάρχουν μειώσεις τιμών, αυτές κινούνται πέριξ του 3%, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατό να αντισταθμίσουν τις συνολικές απώλειες από τη μείωση των μισθών.

Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις, αυτές είναι 7,1% στα ξερά κρεμμύδια, 5,5% στη μαργαρίνη, 6% στα αναψυκτικά, 5 με 5,1% σε προϊόντα άρτου, καφέδες και γαλακτοκομικά κ.ο.κ. Στα υπόλοιπα 15, όπως προαναφέρθηκε καταγράφονται μειώσεις έως 16% στο αρνί, στα όσπρια και τα κατεψυγμένα λαχανικά οι μειώσεις τιμών είναι από 2,3% μέχρι 5,9% κ.ο.κ.

Το "καλάθι της νοικοκυράς" είναι ένας οικονομικός όρος, ο οποίος καταδεικνύει την ικανότητα αγοράς αγαθών από ένα νοικοκυριό και φυσικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μίας χώρας. Κάποτε, είχε γίνει ευρεία χρήση αυτού του όρου και πλήθος τηλεοπτικών συζητήσεων. Σήμερα, είναι προφανές πως οι οικονομολόγοι τον ξέχασαν, ενώ οι κυβερνώντες δεν θέλουν καν να τον αναφέρουν, αφού αποτελεί το απόλυτο μέτρο της πολιτικής τους επάρκειας, αλλά και της μέριμνάς τους για τους πολίτες...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]