Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Gallbraith: Η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη όταν το αποφασίσει η Γερμανία


Στην ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου οικονομικού περιοδικού Format δημοσιεύεται εκτενής συνέντευξη του γνωστού Αμερικανού οικονομολόγου, James K. Galbraith, με τίτλο «Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ όταν το αποφασίσει η Γερμανία».

Ο οικονομολόγος επικρίνει την πολιτική των περικοπών στους μισθούς, τονίζοντας ότι αυξάνει την ανεργία και αναστέλλει την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περικοπές μισθών στην Ελλάδα δεν θα λύσουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας. «Όποιος μπορεί, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα ή πρόκειται να το κάνει. Και οι εφοπλιστές έχουν φύγει εφόσον πρέπει να πληρώσουν φόρους (…), ενώ δεν προσελκύονται νέες βιομηχανίες μια και η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 27%».

«Η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη όταν το αποφασίσει η Γερμανία, ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο J. Gallbraith. Η ίδια η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να εγκαταλείψει την ένωση, όπως λέει, καθώς η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει με τί είδους δυσκολίες θα ήταν αντιμέτωπη η χώρα.

Αναφερόμενος στη δυσκολία εξεύρεσης λύσης για την κρίση, ο Αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και ότι κανένας Γερμανός καγκελάριος δεν θα έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει, γιατί τότε δεν θα επανεκλεγόταν. «Για αυτό το λόγο η κ. Μέρκελ είναι σκληρή με τους Έλληνες. Δεν έχει να κάνει με μια στρατηγική για την Ευρώπη», σχολιάζει ο Gallbraith. Τέλος, επισημαίνει ότι η σημερινή κρίση έχει ομοιότητες με τη μεγάλη κρίση της δεκαετίας του ΄30 στις ΗΠΑ και υποστηρίζει ότι αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να διατηρήσουν την ευρωζώνη, πρέπει να κάνουν κάτι αντίστοιχο με το New Deal εκείνης της εποχής. «Γιατί ούτε η Ελλάδα ούτε οι άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση μπορούν να λύσουν μόνες τους τα προβλήματά τους. Το να τους δίνονται συνεχώς χρήματα για δάνεια το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί την επίλυση των προβλημάτων», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Αμερικανός οικονομολόγος.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΌΣ ΛΑΌΣ ΈΧΕΙ ΤΗ ΘΗΛΙA ΣΤΟ ΛΑΙΜΌ ΑΝΕΒΑΣΜΈΝΟΣ ΣΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ.ΤΟ ΔΊΛΗΜΜΑ ΚΛΩΤΣAΣ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΊΣ? Η" ΣΤΗΝ ΚΛΩΤΣAΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΎΝΕ.
    ΤΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΈΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΌ.
    Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΕAΝ ΚΛΩΤΣΉΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ Ο ΊΔΙΟΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΠAΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚAΜΠΟΣΟΥΣ AΛΛΟΥΣ ΜΑΖΊ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα καινούρια ευρώ που ετοιμάζονται να τυπώσουν θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα ή δε θα προλάβουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]