Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρουμανία: Αντιδρά η εβραϊκή κοινότητα για διορισμό Υπουργού

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην εβραϊκή κοινότητα της Ρουμανίας ο χθεσινός διορισμός του γερουσιαστή Νταν Σόβα στη θέση του αρμόδιου για τις κοινοβουλευτικές σχέσεις Υπουργού, εξαιτίας ορισμένων αντισημιτικών σχολίων που είχε κάνει στο παρελθόν.

Ο Ρουμάνος γερουσιαστής, τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά το διορισμό του ως εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως «κανείς Εβραίος δεν υπέστη δεινά στη ρουμανική επικράτεια», με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί άμεσα από τη θέση του. Ο κ. Σόβα τότε είχε δηλώσει ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν, αλλά αρνήθηκε να απολογηθεί.

Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Βουκουρεστίου Έρβιν Σίμσενσον δήλωσε ότι οι Εβραίοι της Ρουμανίας είναι «εξοργισμένοι» από το γεγονός ότι ένας πολιτικός, ο οποίος έχει εκφραστεί κατ' αυτόν τον τρόπο, διορίζεται Υπουργός. Τόνισε δε πως τέτοιου είδους σχόλια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους της Ρουμανίας, που απαγορεύουν την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, περισσότεροι από 13.000 Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους στο πογκρόμ που έλαβε χώρα στη ρουμανική πόλη Ιάσιο το 1941.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανησυχία ΔΝΤ για την πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία

Την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που μπορεί ενδεχομένως να έχει η κατάσταση στη Ρουμανία στην οικονομία της χώρας, εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επισκέπτεται το Βουκουρέστι Έρικ ντε Φράιερ.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως τον ανησυχεί κάπως το πώς θα μπορούσε να επηρεάσουν την οικονομία οι πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου.

Ωστόσο, ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρουμανίας Κριν Αντονέσκου έσπευσε να καθησυχάσει τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, λίγο πριν από τη σημερινή τους συνάντηση, διαβεβαιώνοντάς τον πως η πολιτική κατάσταση δεν επηρεάζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Πρόκειται για μια ειδική πολιτική κατάσταση. Πιστεύω πως όλοι μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική κρίση. Η πρώτη παρατήρησή μου, λοιπόν, είναι ότι η πολιτική αυτή κρίση δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ ή τις τράπεζες» υπογράμμισε ο κ. Αντονέσκου, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά χρέη προέδρου, μετά την απόφαση να τεθεί ο Τράιαν Μπασέσκου σε διαθεσιμότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος της 29ης Ιουλίου για την αποπομπή του ή μη από την εξουσία.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποδέχθηκε με ικανοποίηση τη δήλωση του κ. Αντονέσκου, σημειώνοντας ωστόσο πως η πολιτική αναταραχή δυσκολεύει την οικονομική κατάσταση και επηρεάζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, γεγονός που αποτυπώνεται, όπως είπε, στις ισοτιμίες του εθνικού νομίσματος της Ρουμανίας με τα ξένα νομίσματα.

Υπογράμμισε δε πως είναι σημαντικό για τη ρουμανική κυβέρνηση να εστιάσει στις μακροοικονομικές της προτεραιότητες, που, όπως είπε, κατά την άποψή του σημαίνει πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που θα επιτρέψει στη Ρουμανία να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς.

«Το ΔΝΤ πιστεύει πως δεν είναι σημαντικό να μιλά κανείς μόνο γι' αυτά, αλλά και να αναλαμβάνει δράση», σημείωσε.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Πολύ καλή επιλογή φωτογραφίας, Κωνσταντίνε, αν σκοπός σου ήταν να μας θυμίσεις "Το κοιμητήριο της Πράγας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκοπός μου ήταν να σας θυμίσω την επιμέλεια με την οποία "θάβουν" οτιδήποτε τους πάει "κόντρα"... Γι αυτό και το "φτυάρισμα" σε νεκροταφεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημιούργησαν κράτος;
    Φυσικά!
    Ἐ! Ὥρα νὰ πᾶνε ὅλοι ἐκεῖ καὶ προβλήματα δὲν θἄχουν.
    Δὲν μποροῦν νὰ τὰ ἔχουν ὅλα· καὶ κράτος καὶ lobbies στὶς ἄλλες χῶρες!
    Φυλή εἶναι ὄχι θρησκεία,γιὰ νὰ ἐξηγούμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Φωτο μιλαει πεντακαθαρα , για το τι συμβαινει στον πλανητη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]