Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λαθρομετανάστευση και Ανθρωπισμός: Βίοι παράλληλοι ή αντίθετοι;

Με μιαν ακόμα φοβερή αφορμή, το επεισόδιο με τον Πακιστανό της Πάρου, ξέσπασε ξανά ο «μικρός εμφύλιος» της ελλαδικής κοινής γνώμης.

Από την μία, «οι λαθρομετανάστες είναι υπερβολικά πολλοί και μη αφομοιωμένοι, έχουν συνεισφέρει σε μιαν άνευ προηγουμένου αύξηση της εγκληματικότητας, οι ζωές μας και η καθημερινότητά μας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Δεν τους θέλουμε!».

Από την άλλη, «οι άνθρωποι αυτοί έρχονται κατατρεγμένοι από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση και κανονικά θα δικαιούντο άσυλο. Αντ’ αυτού έρχονται αντιμέτωποι με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, διωγμούς, βία και ξενοφοβία».

Οι δύο παραπάνω θέσεις προβάλλονται από τους υπερασπιστές τους ως αναιρετικές η μία της άλλης, ως λήγουσες το θέμα. Μολαταύτα, δεν γίνεται κατανοητός ένας κλασικός ορισμός του τραγικού: «έχουν και οι δύο δίκιο, μα ο καθένας έχει το δικό του δίκιο».

-Το γεγονός ότι οφείλουμε να έχουμε ένα κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και χαρακτηρίζεται από ανθρωπισμό δεν αναιρεί -ούτε επιλύει- την ζοφερή πραγματικότητα του προβλήματος της λαθραίας εγκατάστασης περίπου δύο εκατομμυρίων εξαθλιωμένων ανθρώπων (από κοινωνίες δυσαφομοίωτες στην ελληνική) σε μια μικρή χώρα περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, και μάλιστα σε πρωτοφανή οικονομική κρίση.

-Και το επείγον του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης δεν αναιρεί το πρόταγμα και την αναγκαιότητα του στοιχειώδους ανθρωπισμού, ή -για να το πούμε αλλιώς- το χαρακτηριστικό που κάνει τον άνθρωπο ανθρώπινο. Πόσῳ μάλλον σε μιά χώρα που ο πληθυσμός της θεωρεί εαυτόν κυρίως χριστιανικό. Ειδάλλως διολισθαίνουμε στην προοπτική αντιμετώπισης του προβλήματος με άκρατη βία, η οποία απλώς θα μεταμορφώσει την χώρα σε μιά απέραντη αλληλοσφαγή στους δρόμους, όπως σήμερα συμβαίνει μόνο στα χειρότερα των όψιμων ελλαδικών γκέτο.

Το δίλημμα δεν είναι -ουδέποτε ήταν- επίλυση ή ανθρωπισμός! Διότι, απλούστατα, δεν νοείται (πέρα από τα μυαλά των χρυσαυγιτών) καμία επίλυση χωρίς ανθρωπισμό και δεν νοείται (πέρα από τους ριζικά αποκομμένους από την πραγματικότητα αριστερούς) απλώς κάποιος ανθρωπισμός χωρίς συνακόλουθη επίλυση του σεσηπότος πλέον προβλήματος.

Έχει έρθει πλέον για τα καλά η ώρα της λύσης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Και η λύση δεν θα έρθει ούτε από τα πογκρόμ της άκρας δεξιάς, ούτε από τις αντιλήψεις περί ανωτερότητας των εντοπίων, ούτε από το αυτιστικό ανθρωπισμόμετρο της αριστεράς. Γι΄ αυτό είναι πραγματικά σημαντικό να απεγκλωβιστούμε ταχύτατα από μια εκατέρωθεν ρητορική κατά τεκμήριο αδιέξοδη (δηλαδή, την ανθρωπιστική αντιμετώπιση και οριστική επίλυση του μεταναστευτικού ως αντίθετες, αντιφατικές πραγματικότητες) και να προτάξουμε ΛΥΣΕΙΣ, που φυσικά δεν νοούνται δίχως μαζικές απελάσεις. Όσο ταχύτερα καταφέρουμε να διεξαγάγουμε την δημόσια συζήτηση με τις πραγματικές παραμέτρους του προβλήματος και όχι με την ιδεοληπτική φαντασιακή εκδοχή τους, τόσο εγγύτερα θα βρισκόμαστε στην λύση και στην αποφυγή μιας περαιτέρω καταστροφής που όλο και σαφέστερα έρχεται.

Ένα άλλο κλασικό παράδειγμα είναι το αριστερό σύνθημα, «κανείς άνθρωπος δεν είναι παράνομος» ή «κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος». Πολύ ωραίο, δεν θα διαφωνήσουμε, αλλά αποτελεί μία μη-συμβολή (το απόλυτο μηδέν) στην συζήτηση για το πώς θα διαχειριστεί η ελληνική πολιτεία το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Με αυτού του είδους την ρητορική είναι αδύνατον να προκύψει οποιαδήποτε λύση από έναν διάλογο συμβαλλόμενων μερών. Προκύπτει μόνο αενάως κυκλούμενη αδολεσχία.

Η πρόσφατη ανακοίνωση «κατοίκων και επαγγελματιών του 6ου διαμερίσματος των Αθηνών» αποτελεί επίσης παραδειγματικό πεδίο. Παραθέτουμε αποσπάσματα:

«Μετά από την απροκάλυπτη συμπαράσταση στην παρανομία που μαστίζει την πόλη, που εκφράζεται μέσα από ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, εμείς οι κάτοικοι του Κέντρου της Αθήνας, ακομμάτιστοι, αλλά ενεργοί πολίτες, αισθανόμαστε βαθιά θιγόμενοι και για τον λόγο αυτό χρωστάμε επιτέλους μία απάντηση σε όλους αυτούς που χρόνια τώρα δουλεύουν για την καταστροφή της πόλης και της χώρας κρυμμένοι πίσω από ένα δήθεν «αριστερό» προσωπείο «ανθρωπισμού» και «αλληλεγγύης».[...]

Αντιθέτως [η Αριστερά] έχυσε τόνους μελανιού κατηγορώντας άπαντες διαμαρτυρόμενους για το χάλι της πόλης και διωκόμενους από τα σπίτια τους ως φασίστες. Η δε συμπόνοια για όλους αυτούς που έχουν εισβάλλει στην χώρα παράνομα περίσσευε στα κείμενα επιπέδου Βίπερ Νόρα, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι ανακοινώσεις για τις προσπάθειες της Πολιτείας να λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, εκτός από τραγικές και ανιστόρητες, είναι και προκλητικές απέναντι στους χιλιάδες Αθηναίους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, άφησαν τα μαγαζιά τους και τα γραφεία τους για να γλυτώσουν από την εγκληματικότητα, την βρώμα και την υποβάθμιση της ζωής τους.

Όλα αυτά ήταν αποτελέσματα του εποικισμού που υφιστάμεθα χρόνια τώρα και που επαγγελματίες αλληλέγγυοι έχουν βαφτίσει μετανάστευση

Μόνο εάν είσαι τυφλός δεν βλέπεις την κατάντια της πόλης. Μόνο εάν είσαι κουφός δεν ακούς τις κραυγές των ανθρώπων που κινδυνεύουν και αναγκάζονται να ζουν σαν τα ζώα, μέσα σε πρώην αστικές γειτονιές και νυν φαβέλες. Μόνο εάν είσαι ηλίθιος δεν καταλαβαίνεις τι πραγματικά συμβαίνει. Ως φαίνεται η σημερινή «Αριστερά» είναι και τα τρία.

Εάν συνεχιστούν όλες αυτές οι δηλώσεις προτείνουμε στην Χρυσή Αυγή να κάνει τον κ. Τσίπρα και την κ. Παπαρήγα επίτιμους προέδρους της, αφού ως φαίνεται συμβάλλουν τα μάλα στην άνοδο της.»

Στην σπαρακτική φωνή των κατοίκων, η οργανωμένη αριστερά μονίμως απαντά «τίποτα χρυσαυγίτες θά’ναι, μην ενοχλείστε». Αυτή η νοο-τροπία (όποιος θίγει το ζήτημα είναι φασίστας και χρυσαυγίτης) ριζοσπαστικοποιεί όσους δεν… αναπαύονται με αυτήν, με αποτέλεσμα κόμματα του 0,1% να αποκτούν «από το πουθενά» το εντυπωσιακό 7%.

Αν δεν επιτύχουμε να συζητήσουμε τα πραγματικά μας προβλήματα σοβαρά και όχι αυτιστικά, μας περιμένουν καταστάσεις που θα τρίβουμε τα μάτια μας.

Καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε πριν να είναι αργά!

Κ.Μ.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι όλο το νταβαντούρι με το μεταναστευτικό έχει συμβεί για να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης εκεί και να βγάλει ο Έλληνας την οργή του σε ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Δεν λέω πως δεν είναι πρόβλημα, αλλά ήταν πρόβλημα και πέρυσι και πρόπερσι.. συγκεκριμένα έγινε πρόβλημα από το 2003 που οι πατριώτες Σημίτης ως Πρωθυπουργός και Παπανδρέου ως υπουργός εξωτερικών υπέγραψαν το Δουβλίνο ΙΙ. Πιστεύω ακράδαντα πως εσκεμμένα πιπιλίζουν το μυαλό του κοσμάκη καθημερινά στις ειδήσεις για το θέμα για να φανατίσουν και να ρατσιστοποιήσουν την κοινωνία, να φοβίσουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Δεν βλέπουν όμως πως με αυτήν την τακτική τρέφουν ακροδεξιά φαινόμενα που μόνο καλό δεν έχουν κάνει σε οποιαδήποτε ιστορία του πλανήτη. Λένε πως έχουν πολιτική βούληση για τα κέντρα μεταναστών και πως αυτά θα λύσουν μέρος του προβλήματος,ποιά είναι όμως η χρησιμότητά τους;αφού οι μετανάστες μπορούν να κρατηθούν εκεί μέχρι έξι μήνες, ποιό το νόημα ύπαρξής τους λοιπόν; Έκαναν κάποια κίνηση για την κατάργηση της απίθανης αυτής συνθήκης του Δουβλίνου; Ή μήπως έχουν σχέδιο για τα κέντρα κράτησης;Τυχαία τους βγήκε και είναι απολύτως επικίνδυνοι στις πράξεις τους σε συνδυασμό με το ότι το έχουν ανάγει σε μείζων πρόβλημα στα ΜΜΕ για να φανατίσουν και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το όντως μείζων θέμα που είναι το ξεπούλημα της χώρας. Ο κόσμος έχει μάθει μέχρι και τι χρώμα είναι ο μπιντες στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, πόσοι μετανάστες συλλαμβάνονται καθημερινά κλπ και δεν γνωρίζει την ίδια στιγμή με τι ποσά θα πωληθεί η δημόσια περιουσία ή ακόμη και κάτι πιο πρόσφατο τι έγινε στην Ιερισσό το περασμένο σαββατοκύριακο καθώς και στην Θράκη. Ζούμε υπό καθεστώς και πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για αυτά που καλύπτουν οι ειδήσεις που δημιουργούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ποσοστό των εν Ελλάδι λαθρομεταναστών έρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Γεωργία...έχουν πόλεμο; Γιατί δεν απελαύνονται; Γιατί σφραγίζουμε την έξοδο και όχι την είσοδο των λαθρομεταναστών; Γιατί οι φιλάνθρωπες ΜΚΟ, δεν χρησιμοποιούν τα πλούσια κονδύλια τους στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών, ώστε να βοηθήσουν με έργα εκεί να ανέβει το βιοτικό επίπεδο και να μην χρειάζεται να μετακινηθούν. Ποιον κοροϊδεύουν; Ποιοι τους χρηματοδοτούν;Οι ίδιοι που στο όνομα του ανθρωπισμού χθες βομβάρδισαν την Λιβύη, παλιότερα την Σερβία και σύντομα τη Συρία; Το Κατάρ και η Σαουδ. Αραβία που χρηματοδοτούν τους αντάρτες στη Συρία, γιατί δεν αναλαμβάνει και τους πρόσφυγες, αλλά ετοιμάζονται κι αυτούς να τους προωθήσουν προς τα συνήθη υποζύγια;Η Νέα Τάξη Πραγμάτων απλώς έχει βρει πιστούς συνεργάτες στην πατρίδα μας και είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως η οποιαδήποτε κίνηση γίνεται προς όφελός μας. Θέλουν την πατρίδα μας, χωρίς εμάς, συντελείται εδώ και χρόνια εθνοκτονία και εμείς σφυράμε ανέμελα. Δεν είναι θέμα ρατσισμού, αλλά εθνικής επιβίωσης και πρέπει να το καταλάβουμε και να το επιβάλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακομη μιλουν για ανθρωπισμους και τριχες κατσαρες .

    Η Αληθεια ειναι οτι πανε μερικες εκατονταδες στην Θρακη μας , διοτι δεν ειναι Ελληνικη πλεον . Την προδοσαν και αυτη , οπως προδοσαν την Κυπρο , το Αιγαιο , τα Ιμια , Βορειο Ηπειρο , Μακεδονια κτλ .
    Ειμαστε μισο βημα πριν το Χαος .
    Και ομως , μερικοι μιλουν για ρατσισμο και πρασινα αλογα .
    Ολες οι φυλες ειναι ρατσιτσες ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ . Φυσιολογικο ειναι . Αλλα μονο οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν ζηλευουν και δεν μισουν καμμια αλλη ρατσα . Μονο οι Ελληνες δεν θελουν να κατακτησουν με τα οπλα ΚΑΝΕΝΑΝ . Ενω οι αλλες ρατσες το ποθουν και το κανουν . Καταστρεφοντας Εθνη .
    Αρκετα .

    Εδω ομως εχουμε να κανουμε με ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ λαθρεποικους .
    Δεν τους θελουμε διοτι μας βρωμιζουν τον πολιτισμο μας . την κοινωνια και τα ΙΕΡΑ και ΟΣΙΑ της ΡΑΤΣΑΣ μας , και πρεπει ΟΛΟΙ να ξεκουμπιστουν . Αν οχι οικιοθελως , με οποιοδηποτε αλλο τροπο μπορει ο Στρατος . Διοτι οι πολιτικοι ειναι υπηρετες ξενων υπανθρωπων .
    Ολα τα αλλα ειναι πονηρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ολοι οι σοβαροι ανθρωποι που μενουμε σ'αυτη τη χωρα (πολυ λιγοι απ'οτι βλεπω) πρεπει να μαζεψουμε τα μπογαλακια μας και να φυγουμε οσο ειναι καιρος... δεν υπαρχει καμια ελπιδα γι'αυτους που θα μεινουν. θα φαγωθουν ζωντανοι απο τις ορδες των ηλιθιων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μενω στο κεντρο..πιο κεντρο δεν γινεται..Κεραμεικο στα ορια με τη ζηνονως το πεδι μου αναγκαζεται να πηγαινει σε εσχολειο δημοσιο στον πειραια γιατι εδς ολα τα σχολεια εχουν αλλοδαπους το 95% των παιδιων που φοιτουν στο κεντρο της Αθηνας ειναι αλλοδαποα..ολα καλα?.γτ εχουν αλλα εθιμα και ηθη και ναι βριζουν και ναι χτυπουν και δεν μ ιλαω για πεδακια μιλαω για εφηβους του γυμνασιου και του λυκειου..αναγκαζομαι λοιπον να στελνω το πεδι στον πειραια οταν απεργουν τα ΜΜΜ κανει απουσιες που δεν δικαιολογουντε..ασ το αφησουμε αυτο εδω π λετε ειναι γεματο πακισταν νιγιριανους λιθουανους οι πληστες απο αυτες ειναι ανεκτικες στο θεμα τις παιδοφιλιας ομοφιλοφιλιας κτλ..οταν λοιπον το πεδι κατεβαινει να φερει ψωμι πχ απο το φουρνο δεν το θεωρουν ξεδιαντροπο να τον φωναξουν η να τον χαιρετισουν το πεδι μια και 2 μ λεει μανα δεν ξαναπαω ε λοιπον οποιοσ μιλαει για ρατσισμο ας ερθει να ανταλλαξουμε σπιτια να μεγαλωσει αυτοσ τα παιδια του εδω και εγω να παω οπου ειναι αυτος χειροτερα αποκλιεται να ειναι γιατι αν ηταν θα ηξερε πως ειναι τα πραγματα παρτε το χαμπαρι οι Ελληνες κατοικοι τ κεντρου ειναι η μικροτερη μειοψηφια γιατι ρε παιδια να ζουμε εμεις σαν πακιστανοι εδω?γτ ετσι ζουμε.. οι δρομοι μας ειναι μες στην βρωμα κοπριζουν και ουρουν παντου βρωμαει ο τοπος εχουν και κακες συνιθιες τα ναρκωτικα πχ και πετουν παντου τισ συριγγες ακομα και στο δρομο οπως περπατας γιατι στα πεζοδρομια ειναι αυτοι και ουτε κουνιουντε λιγο να περασεις ετσι οπωσ περπατας τσουπ πετανε και τη συριγγα αν σε πετυχει σε πετυχε δινουμαι μαχη με τις πιθανοτητες καθημερινα .ειναι βαρβαροι παει και τελιωσε και οποιοσ νιοθει οικτο για αυτουσ να τουσ παρει σπιτι του γτ εχουν κανει καταληψη στο δικο μου στη γειτωνια μου δεν φτανουν τα οικονομικα προβληματα που εχουμε ολοι μας να φοβομαστε μηπως μια βολτα μεχρι την αγορα μας στοιχισει τη ζωη μας η την υγεια μας ε λ ε ο ς φτανει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά αν ξαναδώ Έλληνα να δίνει λεφτά σε Πακιστανό στο φανάρι για να του καθαρίσει το τζάμι, θα κατέβω από το αυτοκίνητο και θα τον βρίσω! Τον Έλληνα, όχι τον Πακιστανό.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]