Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εντείνονται οι φόβοι της Άγκυρας για τους Κούρδους της Συρίας


Του Κώστα Ράπτη

«Από την χαοτική κατάσταση στη Συρία έχουν ξεπηδήσει de facto σχηματισμοί οι οποίοι απειλούν την ενότητα της χώρας» παρατήρησε μιλώντας την Κυριακή σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu.

Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, Ertogrul Ozkok το έθεσε περισσότερο λακωνικά –και πικρόχολα: «Οι Άραβες πολεμούν, οι Κούρδοι νικούν».

Γεγονός πάντως παραμένει ότι το κουρδικό στοιχείο της Συρίας έχει αποφασίσει και εν πολλοίς καταφέρει να κρατήσει τις περιοχές του έξω από την αλληλοσφαγή, αναλαμβάνοντας τις τελευταίες ημέρες τον έλεγχό τους, με την «κατανόηση» του καθεστώτος Assad.

Απηχώντας τον απόλυτο εκνευρισμό που επικρατεί στην Άγκυρα από αυτή την εξέλιξη, ο ίδιος αρθρογράφος παρατήρησε: «αν δεν μπορούσαμε να χειρισθούμε 400 χιλιόμετρα «κουρδικών συνόρων» [με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ], πώς θα μπορέσουμε να χειρισθούμε 1.200 χιλιόμετρα [συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας];»

Κατά τον Davutoglu, η Άγκυρα δεν αντιμετωπίζει κανένα εθνοτικό σύνολο ως εχθρό και συνηγορεί υπέρ των δικαιωμάτων όλων των ομάδων που συναποτελούν εδώ και αιώνες το συριακό μωσαϊκό -όπως το έπραξε για τους Κούρδους κατά την περίοδο της αγαστής συνεργασίας της με τον Assad και όπως αναμφίβολα θα το πράξει, αν χρειασθεί, για τους Αλαουϊτες, τους Χριστιανούς και, αναμφίβολα, τους Τουρκομάνους.

Όμως, κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Κούρδοι της Συρίας είναι οπορτουνιστές: συνεργάσθηκαν κατά το παρελθόν με τον Assad και τώρα επιχειρούν να καλύψουν το κενό εξουσίας στην περιοχή, εξέλιξη που προοπτικά μπορεί να τους φέρει σε σύγκρουση και με τη Συριακή αντιπολίτευση.

Η κύρια πηγή ανησυχίας του Davutoglu συνίσταται στο ότι το Εθνικό Κουρδικό Συμβούλιο (ΚΝC), συνασπισμός 11 κομμάτων των Σύρων Κούρδων, ο οποίος συνομιλούσε με την Άγκυρα, ήλθε στις αρχές του μηνός σε συμφωνία με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ στη Συρία, και συγκρότησε μαζί του κοινό «εθνικό σώμα». Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, υπό τις ευλογίες του ηγέτη της Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος ομολόγησε ότι στην επικράτειά του εκπαιδεύονται μάχιμοι φυγάδες Κούρδοι από τη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαρζανί, ο οποίος έως τώρα έχει διατηρήσει πολύ καλό επίπεδο σχέσεων με την Άγκυρα, διαχειρίζεται τον πετρελαϊκό θησαυρό του υπεδάφους του βορείου Ιράκ, που προορίζεται να διοχετευθεί στις διεθνείς αγορές μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν, ή από το συριακό λιμάνι της Λατάκιας.

«Δεν θα αφήσουμε καμία τρομοκρατική ομάδα να ευδοκιμεί στα σύνορά μας, είτε πρόκειται για την Αλ Κάιντα είτε για το ΡΚΚ» τόνισε ο Davutoglu, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του θα λάβει οποιαδήποτε μέτρο χρειασθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Είναι ωστόσο διπλά ανειλικρινής: πρώτον, διότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές «τύπου Αλ Κάιντα» που δρουν στη Συρία έχουν πολλαπλά ενισχυθεί από την Τουρκία, η οποία λειτουργεί ως βάση συγκέντρωσής τους. Και δεύτερον, διότι η συνήθης πρακτική των «θερμών καταδιώξεων» ανταρτών του ΡΚΚ από τον τουρκικό στρατό εντός της ιρακινής επικράτειας δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί και στη Συρία χωρίς να δημιουργήσει εσωτερικά πολιτικά προβλήματα και χωρίς να κινδυνεύει να εμπλέξει την Τουρκία σε ένα ευρύτερο σκηνικό περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Επ’ αυτών, προφανώς, είχαν αρκετά να πουν ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdogan με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama κατά την 36λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους την Τρίτη. Και θα έχουν να πούν πολύ περισσότερα ο Davutoglu με τον Barzani κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη…

Κούρδοι αντάρτες κατέλαβαν τουρκική πόλη

Την ώρα που η Άγκυρα εξαγγέλλει στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με τη Συρία και μεταφέρει όλο και περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή, οι Κούρδοι αντάρτες του ένοπλου τμήματος του PKK φέρονται να έχουν καταλάβει τουρκική πόλη.

Την πληροφορία μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φιράτ». Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, οι αντάρτες -σε μια κίνηση αντιπερισπασμού- διείσδυσαν τη νύχτα στην πόλη Σέμντινλι, στην επαρχία Χακαρί, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα έστειλε στην περιοχή ένα σύνταγμα του τουρκικού στρατού, νωρίς το πρωί, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαταλάβει την πόλη, σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, οι Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να έπεσαν σε ενέδρα και έτσι ανακόπηκε η πορεία τους.

Τις τελευταίες εννέα ημέρες, η κινητικότητα των Κούρδων ανταρτών στα τουρκο-συριακά σύνορα έχει ενταθεί, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας, τόσο σε επίπεδο δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων όσο και σε στρατιωτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε εικόνες, στις οποίες φαίνονται χιλιάδες Κούρδοι αντάρτες να αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο Βόρειο Ιράκ.

Η νέα κίνηση αντιπερισπασμού των Κούρδων γίνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική άσκηση, όπως χαρακτηρίζει η Τουρκία τη στρατιωτική ενίσχυση των συνόρων της, στη μεθόριο με τη Συρία.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]