Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μια ευρωζώνη χωρίς τη Γερμανία

Προφανώς και δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε προκύπτει ως θέμα προς συζήτηση, το εύρημα μιας τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στη Γερμανία, και εμφανίζει το 71% των πολιτών της ηγέτιδας χώρας της Ευρώπης, να τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το απρόοπτο όσο και ενδιαφέρον συμπέρσμα της δημοσκόπησης αφορά στο 51% των πολιτών, που επιθυμούν την έξοδο της Γερμανίας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, και την επιστροφή στο δημοσιονομικό καθεστώς του μάρκου.

Το συγκεκριμένο εύρημα εντοπίζεται για πρώτη φορά από τότε που η Γερμανία «έβαλε πλάτη» για τη δημιουργία της ευρωζώνης. Και μπορεί να είναι γνωστή η εμμονική λατρεία που τρέφουν οι Γερμανοί για το αγαπημένο τους μάρκο, η κοινή λογική ωστόσο υπονοεί ότι θα την είχαν ξεπεράσει, διαπιστώνοντας στην πράξη πόσα πολλά κέρδισαν από το κοινό νόμισμα. Σε βάρος φυσικά των πλέον αδύναμων οικονομιών της ηπείρου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013, στις οποίες θα κριθεί το προσωπικό πολιτικό μέλλον της, η Άνγκελα Μέρκελ απολύτως αναμενόμενα «συννεφιάζει», διαβάζοντας μια τέτοια δημοσκόπηση. Αν η γερμανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη για το αν το εθνικό νόμισμα του Βερολίνου θα πρέπει να είναι το ευρώ ή το μάρκο, όποια στρατηγική κι αν ακολουθήσει η ίδια η Καγκελάριος, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην υποστεί τις (αρνητικές) συνέπειες, από ένα εκλογικό σώμα σε σύγχυση.

Απ’ την άλλη, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν η Ευρώπη μπορεί και πάλι να μεγαλουργήσει, συνασπιζόμενη για άλλη μια φορά κατά της Γερμανίας. Αυτή τη φορά στο πεδίο μάχης της οικονομίας. Εκεί όπου έννοιες όπως ο ανταγωνισμός και το εμπάργκο σε προϊόντα, θα αποκτούσαν άλλη διάσταση, αν το Βερολίνο ήταν και πάλι ο «κοινός εχθρός».

Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]