Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

CNN: Μπορεί η Τουρκία να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ;


Mπορεί η Τουρκία να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ; Πριν από λίγα χρόνια, η δέσμευση της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ ήταν υπό αμφισβήτηση. Κάποιοι μάλιστα προέβλεπαν ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη συμμαχία - ή ότι, τουλάχιστον, η συμμαχία θα πρέπει να μειώσει σοβαρά τις προσδοκίες της για τη σύμμαχο Τουρκία. Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού αεροπλάνου, καθώς και ο ανταγωνισμός Τουρκίας-Ιράν στη Μέση Ανατολή, έχουν αυξήσει την αξία των Τούρκων για το ΝΑΤΟ. Προς το παρόν, τουλάχιστον, και η Τουρκία έχει βολευτεί στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Αλλά η μακροπρόθεσμη δέσμευση της Άγκυρας με τη συμμαχία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διότι η Τουρκία διαθέτει τουλάχιστον δύο στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις.

Η πρώτη είναι να είναι μέλος μιας ομάδας αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων, όπου θα διατηρήσει μια πραγματικά ισσοροπημένη στρατηγική προσέγγιση. Αυτό συνεπάγεται, αν η Τουρκία προχωρήσει ενεργώντας από κοινού με τις χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Αν και η Ρωσία θα μπορούσε να εξαφανιστεί απ' το ακρονύμιο, εάν οι διαφορές Τουρκίας-Ρωσίας σχετικά με τη Συρία επιδεινωθούν περαιτέρω.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση, είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία έχει περισσότερα κοινά με τις αναδυόμενες δημοκρατίες, παρά με οικονομικά δυναμικά αυταρχικά καθεστώτα. Αυτή η μορφή ουδετερότητας τοποθετεί την Τουρκία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ομάδας που αναφέρεται ως IBSATI - Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Ινδονησία. Αν και η συνεργασία IBSATI θα άφηνε περισσότερο χώρο για μια τουρκική συνεργασία με τη Δύση από ότι οι χώρες BRIC, θα απέκλειε τον κοινό συντονισμό με το ΝΑΤΟ.

Προς το παρόν οι χώρες BRIC παραμένουν ένα αναλυτικό εργαλείο για τους επενδυτές, και όχι για τους ειδικούς γεωστρατηγικής, και οι IBSATI δεν είναι παρά μόνο ενα μακρινό ονειρο. Παρ 'όλα αυτά, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προωθήσει με ζήλο και να διαφυλάξει το status του...

ΠΗΓΗ: "CNN" και για την ελληνική μετάφραση: "ΟnAlert"

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]