Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για τα (ανύπαρκτα) συριακά χημικά…


Το σήμα από τα μέσα παρατήρησης που διαθέτουν στην περιοχή περιμένουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί για να δράσουν σε περίπτωση που επιχειρηθεί μετακίνηση των χημικών όπλων που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ προς την κατεύθυνση του Λιβάνου…

Με μια διαδρομή μικρότερη ενδεχομένως των δύο ωρών μέσω του οδικού δικτύου, τα χημικά όπλα θα κατέληγαν στα χέρια της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ και στις βάσεις της στην περίφημη κοιλάδα Μπεκάα. Είναι προφανώς περιττό να αναφέρουμε ότι εάν κάτι τέτοιο γινόταν πραγματικότητα θα μιλούσαμε για έναν αυτόματο πόλεμο που θα εξαπέλυαν οι Ισραηλινοί η αγριότητα του οποίου δεν θα θύμιζε σε τίποτε όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Δεν θα είχαν την παραμικρή δυνατότητα να περιμένουν να δουν τι θα κάνει η Χεζμπολάχ αυτά τα χημικά, ενώ προφανώς ουδείς είναι διατεθειμένος να ανεχθεί έναν μη κρατικό δρώντα όπως η Χεζμπολάχ να τα χρησιμοποιεί είτε ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής είτε ως μέσο αποτροπής. Και δεν είναι μόνο τα χημικά, αλλά και σειρά βαλλιστικών πυραύλων (Scud για παράδειγμα) που ουδείς θα επιθυμούσε να τους δει ενταγμένους στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ…

Όπως όλα δείχνουν σε ενδεχόμενη επιχείρηση εξουδετέρωσης ή απόσπασης των χημικών από το συριακό καθεστώς για να μην καταλήξουν σε «λάθος χέρια», Αμερικανοί και ισραηλινοί δεν θα είναι μόνοι τους. Άμεσο συμφέρον για τη διασφάλιση του εν λόγω οπλοστασίου έχει η Τουρκία, καθώς επίσης και η Ιορδανία, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως κατανοητή ενδεχόμενη συμμετοχή μελών ή μονάδων των ειδικών τους δυνάμεων σε ενδεχόμενη επιχείρηση εξουδετέρωσης.

Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σενάριο εξέλιξης στην παρούσα κατάσταση στη Συρία. Ωστόσο, για να είμαστε ακριβείς, οι προετοιμασίες και οι ετοιμότητα αφορούν το «κακό σενάριο». Ούτε ο Άσαντ ούτε ο Νασράλα της Χεζμπολάχ είναι δυνατόν να μην ξέρουν το τι θα συνεπαγόταν ενδεχόμενη αλλαγή στην κυριότητα αυτών των μη συμβατικών όπλων.

Το σενάριο αυτό ήταν που έκανε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Μπάρακ, να αναφερθούν στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί η ανάληψη δράσης. Υπάρχει βέβαια και η ορθολογική εξήγηση ότι δημοσιοποιείς τις προθέσεις σου σε μια προσπάθεια να διαβιβάσεις το μήνυμα στον αντίπαλο «μην κουνηθείς διότι σε βλέπω κάθε στιγμή»… Σε κάθε περίπτωση, εάν το καθεστώς Άσαντ καταρρεύσει, πράγμα πολύ πιθανό, τότε και πάλι πιθανότατα θα απαιτηθεί δράση…

Συρία: Δεν έχουμε χημικά

Η Συρία δεν έχει χημικά όπλα ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας απέρριψε τις αμερικανικές κατηγορίες που πολλοί έσπευσαν να υιοθετήσουν και υποστηρίζει ότι ζούμε την ιστορία του Ιράκ σε επανάληψη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορηματικά δήλωσε ότι "η Συρία δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και χημικά όπλα. Οι Αμερικανοί είχαν υποσρτηρίξει ότι τέτοια όπλα διέθετε το Ιράκ και επενέβησαν στρατιωτικά. Όμως τόσα χρόνια μετά η ύπαρξη αυτών των όπλων δεν επιβεβαιώθηκε".

Ο εκπρόσωπος είπε ότι "τέτοια όπλα μόνο ένα κράτος έχει στη περιοχή κι αυτό είναι το Ισραήλ". Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση έχει αρχίσει να θυμίζει έντονα την ιστορία του Ιράκ, όπου ο μύθος και οι "πληροφορίες" για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής μετατράπηκε σε πεποίθηση και "δικαιολόγησε" την στρατιωτική επέμβαση. Θα συμβεί το ίδιο και στη Συρία; Τα δεδομένα είναι διαφορετικά, με τη Ρωσία να έχει δηλώσει σ΄ όλους τους τόνους ότι δεν εγκρίνει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση.

Πηγές Ναυτεμπορική και Defence Point


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]