Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με αέρα τηλεαστέρα…ο πιστός του Ερντογάν και νέος πρόξενος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής

Θεωρείται ο «Βενιαμίν» της τουρκικής διπλωματίας. Ο Οσμάν Ιλχάν Σενέρ ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τα ηνία του προξενείου της Κομοτηνής. Μόλις 37 ετών, συγκαταλέγεται στην ομάδα των «πιστών» του Ερντογάν, γι’ αυτό άλλωστε και του ανατέθηκε μια τέτοια νευραλγική θέση, όπως θεωρεί η γειτονική χώρα το προξενείο της στην Κομοτηνή.

Με παρουσιαστικό που θυμίζει πρωταγωνιστή τουρκικής σαπουνόπερας, ο Οσμάν Ιλχάν Σενέρ έκανε αισθητή την παρουσία του στη Θράκη από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του. Φορώντας κομψά κοστούμια και με αέρα «τηλεοπτικού σταρ», ο πρόξενος άρχισε τις συναντήσεις και τις περιοδείες. Οι δηλώσεις του ήταν προσεκτικά διατυπωμένες, καθώς προφανώς δεν ήθελε να προκαλέσει από την αρχή. Ωστόσο, μελετητές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εκτιμούν ότι ο λόγος του θα πάψει να είναι «ισορροπημένος και σχετικά μελιστάλαχτος» και σταδιακά θα γίνει πολύ πιο διεκδικητικός. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι θα είναι πολύ πιο προκλητικός από τον προκάτοχό του, Μουσταφά Σάρνιτς, ο οποίος ανέλαβε χρέη πρέσβη στη… Μογγολία.

Ο Οσμάν Ιλχάν Σενέρ γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1975, στην Κωνσταντινούπολη. Η μητέρα του είναι από την Πόλη, ενώ ο πατέρας του κατάγεται από το Καχραμάν Καράς, στα βάθη της Ανατολίας. Aποφοίτησε το 1997 από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά και μετά τη θητεία του στην Αγκυρα υπηρέτησε κατά το διάστημα 2001-2003 στην πρεσβεία της Τουρκίας στα Σκόπια και το διάστημα 2003-2006 στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Κατά τα έτη 2006-2008, επέστρεψε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου κάθισε στα θρανία προκειμένου να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές του θέσεις.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια γι’ αυτόν. Το 2008 μετατέθηκε στην πρεσβεία της Αθήνας, αρχικά ως πρώτος γραμματέας και μετά ως ακόλουθος. Από την περασμένη εβδομάδα είναι ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή και είναι ο πρώτος που κατέχει τέτοιο αξίωμα και ομιλεί την ελληνική γλώσσα.

Το 2002 παντρεύτηκε την αγαπημένη του, με την οποία απέκτησαν το 2005 -κι όσο βρισκόταν στο προξενείο της Θεσσαλονίκης- μία κόρη. Λατρεύει την επτάχρονη κορούλα του, την οποία αποχωρίστηκε με βαριά καρδιά. Η σύζυγος και το παιδί του παραμένουν στην Αθήνα, καθώς η 7χρονη θα γραφτεί στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών. Επιθυμία του ζευγαριού ήταν να λάβει το παιδί τις ορθότερες βάσεις και έτσι η γυναίκα και η κόρη του δεν τον ακολούθησαν στην Κομοτηνή, όπου το παιδάκι θα μπορούσε να εγγραφεί σε κάποιο μειονοτικό δημοτικό σχολείο. Ο 37χρονος ετοίμασε τις βαλίτσες του και εγκαταστάθηκε στην τριώροφη πολυκατοικία που χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε πρόξενο της Κομοτηνής.

Ποιους συνάντησε, ποιοι ακολουθούν

Με το που πάτησε το πόδι του στο προξενείο, έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής του… Αρνήθηκε να δεχθεί τις… εθιμοτυπικές επισκέψεις των φορέων της μειονότητας, οι οποίοι, κάθε φορά που αλλάζει ηγεσία το προξενείο, σπεύδουν να υποβάλλουν δήλωση… υποτέλειας και υποταγής. «Εγώ θα πάω σε αυτούς. Δεν θα δεχθώ κανέναν στο γραφείο μου», είπε στους συνεργάτες του, οι οποίοι άρχισαν να καταστρώνουν ένα πρόγραμμα επισκέψεων και επαφών.

Τους πρώτους που είδε ήταν οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ, που τον υποδέχτηκαν πανευτυχείς. Όπως αναφέρει η ίδια η επίσημη ιστοσελίδα της ψευδομουφτείας Κομοτηνής, «ο κ. Ιλχάν Σενέρ ανέφερε πως δεν πρόκειται για επίσκεψη γνωριμίας, αλλά για εθιμοτυπική, καθώς ξέρει το μουφτή μας από το 1994 και έχουν μετάσχει μαζί σε πολλές εκδηλώσεις. Επίσης ανέφερε πως καθώς παλιότερα υπηρέτησε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα δεν είναι ξένος στη Δυτική Θράκη», για να προσθέσει ότι από την πλευρά του ο Ιμπραήμ Σερίφ «ευχήθηκε στον κύριο πρόξενο επιτυχίες στα νέα του καθήκοντα και δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του όλα θα πάνε καλύτερα και θα μετάσχουν μαζί σε πολλές εκδηλώσεις».

Ακόμη πιο πανηγυρικό, μάλιστα, ήταν το κλίμα στην ψευδομουφτεία Ξάνθης, που εξέδωσε και δελτίο Τύπου με τον προκλητικό τίτλο «Ο νέος πρόξενός μας (!) επισκέφτηκε τη μουφτεία μας», ενώ στη συνέχεια αναφέρει πως ο Μετέ υποδέχτηκε το νέο πρόξενο με τη φράση «Καλώς ήλθατε στη Δυτική Θράκη και στην Ξάνθη μας» και του ευχήθηκε επιτυχία στα καθήκοντά του. Ακολούθως «ο κύριος πρόξενός μας τον ευχαρίστησε και του δώρισε πολύτιμα και με μεγάλη σημασία δώρα».

Οι επόμενες επαφές του περιελάμβαναν συναντήσεις με τους βουλευτές της Ροδόπης: Αχμέτ Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ) και Αϊχάν Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ), επίσκεψη στο μειονοτικό Δήμο Αρριανών, αλλά και στο Δήμο Κομοτηνής. Στην Ξάνθη, επισκέφτηκε το υποκατάστημα της τουρκικής τράπεζας Ziraat και την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης. «Είστε Έλληνες πολίτες. Την επίλυση των θεμάτων σας θα την αναζητήσετε κατά προτεραιότητα στην Αθήνα», είπε στους παρευρισκομένους ο κ. Σενέρ, για να σπεύσει να προσθέσει ότι «η Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα σας».

Δύο γυναίκες στο πλευρό του

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σενέρ πλαισιώνεται από δύο γυναίκες υποπροξένους. Πρόκειται για την 31χρονη Μπερίν Οκούρ, η οποία διορίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, ενώ ένα μήνα αργότερα τοποθετήθηκε -επίσης ως υποπρόξενος- η μόλις 29 ετών Ιλκάι Κοτζαγίιτ. Η τοποθέτηση δύο γυναικών στο στρατηγικής σημασίας προξενείο για την Τουρκία προκάλεσε αμηχανία στους κύκλους της μειονότητας. Ειδικά, όταν οι συγκεκριμένες γυναίκες είναι νεαρής ηλικίας και δεν φέρονται να έχουν ακόμη διπλωματικές περγαμηνές από θητεία τους σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Άγγελος Αγγελίδης, στον Τύπο της Κυριακής

Σχόλιο ιστολογίου: Ο διορισμός του συγκεκριμένου τούρκου διπλωμάτη στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, γίνεται μέσα στα πλαίσια "αναδιάταξης" της Θράκης η οποία θα αποκτήσει νέα "μορφή" από την σχεδιαζόμενη ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη). Τόσο οι σπουδές του, όσο και η προετοιμασία που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και οι επαφές με τούρκους επιχειρηματίες, πολύ σύντομα θα ρίξουν το πέπλο μυστηρίου του ρόλου του νέου προξένου, ο οποίος θα αποτελέσει τον μίτο της επιθετικής οικονομικής πολιτικής της Άγκυρας στην Ελληνική Θράκη. Εμείς θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις κινήσεις και τις εν γένει δραστηριότητες του τουρκικού προξενείου, ευελπιστώντας πως θα υλοποιηθούν -εκ μέρους της Ελληνικής κυβερνήσεως- όλα εκείνα τα μέτρα που μέχρι σήμερα αγνοήθηκαν και επέτρεψαν την μετατροπή της Θράκης σε ξέφραγο αμπέλι για την τουρκική προπαγάνδα.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Νέα μιλεφιόρι στο μπαχτσέ. Κι αν οι νεαρές που είναι ντυμένες με τα "εθνικά" χρώματα "δεν φέρονται να έχουν ακόμη διπλωματικές περγαμηνές", όπως λέει το άρθρο, τι πειράζει; Θα 'χουν άλλα "προσόντα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]