Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μιλάει και ο... Παπακωνσταντίνου!

Την απαισιοδοξία του για τη διάρκεια που θα έχει η κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρώην τσάρος της Οικονομίας, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche».

Μάλιστα, ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί… μούτσος στον Τιτανικό, δίνει και συμβουλές για την Ελλάδα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι δεν του αρέσει «το πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συμμετέχουν στην κυβέρνηση με μισή καρδιά», αλλά δηλώνει βέβαιος ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Είναι όμως σημαντικό να δούμε τώρα τα γεγονότα ως μια κλήση αφύπνισης», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι «πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων ο τρόπος που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος, το φορολογικό σύστημα και η κοινωνική πρόνοια». Υπεραμύνεται δε της πολιτικής που άσκησε και αναφέρεται στα βήματα προόδου που σημειώθηκαν, με την μείωση π.χ. του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 8% σε δύο χρόνια και με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα υγείας και στο συνταξιοδοτικό. Αναφέρει δε και το γεγονός ότι φορολογικοί παραβάτες οδηγούνται πλέον στη φυλακή.

Τεράστιες οι επιτυχίες του πρώην υπουργού. Αφού διέλυσαν τη χώρα υπερηφανεύονται για τη μείωση του ελλείμματος. Όσο για τους φοροφυγάδες που πήγαν φυλακή; Εκτός από τον… Λάκη Γαβαλά, ποιος άλλος είναι στη φυλακή;

Για τη διάλυση της οικονομίας, φταίει η ύφεση καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η οικονομική ύφεση του 2008, συνεχίζει, προκάλεσε την εκτόξευση του χρέους. «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να λάβουμε με διαφορετικό τρόπο τις σημαντικές αποφάσεις. Κάποια πράγματα δεν εξαρτώντο από εμάς. Θα επιθυμούσαμε ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, όμως η Γερμανία επέμεινε να συμπεριλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην Ελλάδα το ΔΝΤ θεωρείται οργανισμός που καταστρέφει τις εθνικές οικονομίες.

Αυτό δημιούργησε δυσφορία», εξηγεί, αλλά διευκρινίζει ότι τελικά το ΔΝΤ στην πράξη ήταν συχνά πιο ρεαλιστικό ως προς τους στόχους και τον χρόνο επίτευξής τους από ότι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι, επισημαίνει, επέμεναν επειδή ορισμένα κράτη-μέλη ασκούσαν πίεση.

Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό συνασπισμό που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξηγεί ότι θα προτιμούσε ένα σχήμα όπως στην Γερμανία, όπου όλα τα κόμματα ορίζουν υπουργούς, ενώ σχετικά με τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει ότι πολλοί από αυτούς δεν υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι στην τελευταία τους θητεία και αναφέρει ότι θα προτιμούσε περισσότερους τεχνοκράτες και φρέσκα πρόσωπα.

Κοίτα ποιος μιλάει…

Και στο τέλος, θυμήθηκε να κάνει και κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση:

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικές επιλογές στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να έχει ενεργήσει ταχύτερα, καθώς, όπως λέει, όταν ανέλαβε, «τα πράγματα ήταν ήδη τελείως εκτός ελέγχου».



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αποδειξη ειναι ο τυπος , για την καταντια του Ελληνα , που του επιτρεπει ακομη να ...συμβουλευη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]