Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άσαντ: "Ο Ερντογάν στηρίζει τους τρομοκράτες στη Συρία... Είναι διπρόσωπος"


Δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός Al-Arabiya
και εφημερίδα Hürriyet Daily News
4 Ιουλίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet στη Δαμασκό, και η οποία δημοσιεύεται τμηματικά από χθες, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, κατηγόρησε την Τουρκία για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης σε "τρομοκράτες που δρουν εντός της Συρίας" και συνέστησε στην Άγκυρα να πάψει να αναμειγνύεται στις υποθέσεις της χώρας του.

Ο Άσαντ κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας τον "διπρόσωπο" και διευκρινίζοντας ότι ο Ερντογάν από τη μια επιδιώκει μια διασπαστική ατζέντα στην περιοχή και από την άλλη προσπαθεί να πείσει τη Δαμασκό να θεσπίσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αγνοώντας τις δολοφονίες και το δημοκρατικό έλλειμμα, που χαρακτηρίζουν διάφορα άλλα αραβικά κράτη.

Στην εφημερίδα Cumhuriyet ο Άσαντ δήλωσε επίσης: "Με τον ζήλο που επέδειξε από την αρχή, να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις μας, δυστυχώς, στο διάστημα που επακολούθησε, έκανε την Τουρκία συμμέτοχη σε όλa τα αιματηρά επεισόδια που έχουν διαδραματιστεί στη Συρία.

Η Τουρκία έχει προσφέρει κάθε είδος υλικοτεχνικής υποστήριξης προς τους τρομοκράτες που σκοτώνουν τον λαό μας", δήλωσε ο Άσαντ στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα σήμερα, Τετάρτη.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης στην Cumhuriyet, ο Άσαντ εξέφρασε τη λύπη του που οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας του αναγκάστηκαν να καταρρίψουν ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στις 22 Ιουνίου, αλλά επέμεινε ότι το αεροπλάνο ήταν εντός του εναέριου χώρου της Συρίας.

"Προσωπικά, θα προτιμούσα χίλιες φορές να μην το είχαμε καταρρίψει", δήλωσε ο Σύριος πρόεδρος, δύο εβδομάδες μετά την κατάρριψη ενός τουρκικού F-4 Phantom που βρισκόταν σε πτήση πάνω από τη Μεσόγειο, κοντά στις ακτές της Συρίας.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το αεροπλάνο πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο και σε αεροδιάδρομο όπου είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από ισραηλινά αεροπλάνα που είχαν αναλάβει αποστολή επίθεσης εναντίον της Συρίας.

Επέμεινε, επίσης, ότι το αεροπλάνο ήταν μέσα στον εναέριο χώρο της Συρίας, και όχι σε διεθνή εναέριο χώρο, όπως υποστηρίζεται από την Άγκυρα.

Μιλώντας σε μια άλλη τουρκική εφημερίδα, την Vatan, ενώ επέστρεφε από την Αίγυπτο χθές, Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέρριψε τα σχόλια του Άσαντ, χαρακτηρίζοντάς τα ως "αναληθή" και είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο ηγέτης της Συρίας είχε μετανοιώσει για τίποτε.

Ενώ η Δύση δεν είχε ποτέ σταθερές σχέσεις με τη Συρία, η Τουρκία καλλιέργησε στενούς δεσμούς με τη νότιο γείτονά της, κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Ερντογάν ήρθε στο σημείο να προσφωνήσει τον Άσαντ με το γνωστό "αδερφέ μου" κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δαμασκό και οι δύο ηγέτες είχαν φωτογραφηθεί μαζί μια φορά κατά τη διάρκεια ανάπαυλας από τα καθήκοντά τους.

Όμως, καθώς ο πρόεδρος της Συρίας αγνoούσε τις τουρκικές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση μιας εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησής του και κατέστειλε τις διαδηλώσεις, οι σχέσεις μεταξύ των ηγετών έγιναν ψυχρές και η διπλωματική ένταση πήρε μια προσωπική διάσταση.

Ο Ερντογάν κάλεσε τον "αυταρχικό" Άσαντ, ο οποίος κατέχει την εξουσία στη Συρία από το 2000, να παραιτηθεί και σε δηλώσεις του παρομοίωσε την καταστολή των διαδηλώσεων που οργάνωσαν οι αντίπαλοί του με τις πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας. Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν ήταν από τις σκληρότερες που διατυπώθηκαν ποτέ για οποιονδήποτε Σύριο ηγέτη.

Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της τους αντάρτες του "Ελεύθερου συριακού στρατού", που μάχονται τις δυνάμεις ασφαλείας του Άσαντ, και τους επιτρέπει να περνούν τα σύνορα ελεύθερα, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα υλικοτεχνική υποστήριξη. Από την πλευρά της, η Άγκυρα αρνείται ότι εξοπλίζει τους αντάρτες.

Παράλληλα, περισσότεροι από 35.000 πρόσφυγες από τη Συρία ζουν σήμερα σε καταυλισμούς στην Τουρκία κατά μήκος της μεθορίου των τουρκοσυριακών συνόρων, έκτασης 900 χλμ.

Σε ερώτηση που του απηύθυνε η τουρκική εφημερίδα σχετικά με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ο Ερντογάν ήθελε να εφαρμοστούν στη Δαμασκό, ο Άσαντ δήλωσε ότι είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις λίγες ημέρες μετά τις διαδηλώσεις και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος ηγέτης εφάρμοζε την αρχή των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

"Αν πάτε και ρωτήσετε τον Ερντογάν σήμερα, πάλι θα σας πει ότι χρειαζόμαστε "μεταρρύθμιση". Ωστόσο, αν ήταν ειλικρινής, θα μου είχε πει τα πράγματα που λέει τώρα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, το 2004. Τώρα ξαφνικά μιλάει για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στη Συρία", δήλωσε ο Άσαντ στην Cumhuriyet. "Δύο μέτρα και δυό σταθμά. Ό,τι και όποτε τον βολεύει".

Ο Άσαντ σχολίασε επίσης το γεγονός ότι ο Ερντογάν ακολουθεί μια διασπαστική ατζέντα στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι όλος ο αραβικός κόσμος έχει αλλάξει γνώμη για τον Τούρκο πρωθυπουργό, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του.

"Για παράδειγμα, ενώ δηλώνει υποκριτικά ότι κλαίει για τον λαό της Συρίας, γιατί δεν κλαίει με την ίδια συγκίνηση για τα άτομα που πεθαίνουν στις χώρες του Κόλπου; Γιατί δεν παρεμβαίνει για να λύσει τα προβλήματα δημοκρατίας που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες"; απόρησε ο Άσαντ.

Το τρίτο μέρος της συνέντευξης θα δημοσιευθεί στην Cumhuriyet αύριο, Πέμπτη.


Ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις από ανώνυμη ρωσική πηγή

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax δημοσίευσε χθες δήλωση ανώνυμης ρωσικής πηγής, σύμφωνα με την οποία το τουρκικό μαχητικό που καταρρίφθηκε από τη Συρία στις 22 του περασμένου μήνα "πήγαινε γυρεύοντας, όταν μπήκε στον εναέριο χώρο της Συρίας".

"Οι ενέργειες του τουρκικού αεροπλάνου αναμφίβολα συνιστούν πρόκληση. Διαφορετικά πώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι το μαχητικό αεροσκάφος έκανε δύο πτήσεις, αν και σύντομες, μέσα στο εναέριο χώρο της Συρίας;

Το πλήρωμα θα πρέπει να είχε ένα και μόνο κίνητρο για τέτοιου είδους κινήσεις: να δοκιμάσει την ετοιμότητα μάχης των συριακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Και όντως, την δοκίμασε. Παράλληλα, επεδίωκε να προβεί σε αναγνώριση της δύναμης και των δυνατοτήτων των συστημάτων της συριακής αεράμυνας στην παράκτια κατεύθυνση", ανέφερε η ρωσική πηγή, η οποία δεν διευκρίνισε την πηγή των πληροφοριών της.

Τέλος, η ανώνυμη πηγή του πρακτορείου σχολίασε: "Σε κάθε περίπτωση, το πλήρωμα του τουρκικού Phantom έκανε ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να προκαλέσει κυριολεκτικά τα πυρά της συριακής αεράμυνας".

Η Τουρκία θεώρησε την απώλεια του μαχητικού της ως εχθρική πράξη και έχει λάβει μέτρα ώστε να ενισχυθούν τα σύνορά της με τη Συρία.

Βρέθηκαν τα πτώματα των Τούρκων πιλότων του αεροσκάφους

Εν τω μεταξύ, σε σημερινό της δημοσίευμα, η τουρκική Hürriyet Daily News αναφέρει ότι μέλη των συνεργείων έρευνας και διάσωσης που ερευνούν εδώ και αρκετές μέρες την περιοχή, εντόπισαν σήμερα τα πτώματα των δύο Τούρκων πιλότων του μαχητικού που καταρρίφθηκε από την συριακή αεράμυνα.

Πρόκειται για τους πιλότους Gökhan Ertan και Hasan Hüseyin Aksoy. Τα πτώματά τους βρέθηκαν στον πυθμένα της Μεσογείου, σε βάθος 1.260 μέτρων.

Μετά την κατάρριψη του μαχητικού, ο τουρκικός στρατός έχει αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής όσον αφορά τους συριακούς στρατιωτικούς στόχους. Σε συνεδρίαση του κόμματός του στις 26 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: "Οποιοδήποτε προσέγγιση στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας στα τουρκικά σύνορα θα πρέπει να θεωρείται ως "απειλή". Η Συρία έχει γίνει ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για την Τουρκία".

Ωστόσο, η Τουρκία δεν δίστασε να μεταφέρει πυραύλους και στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα συριακά σύνορα.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]