Κύπρος: Για ένα κομμάτι ψωμί και λίγο ρύζι...
- Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν να φάνε
- Στέρεψαν τα κοινωνικά παντοπωλεία και οι δήμοι ζητούν βοήθεια από το κράτος και τους ιδιώτες
Οι προσωπικές ιστορίες που ακούγονται στα κοινωνικά παντοπωλεία δημιουργούν θλίψη και αγανάκτηση για την άλλοτε ευμάρεια της Κύπρου, όπου οι άποροι ήταν μειοψηφία πριν από λίγους μήνες.
Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, οικογένειες καταστρέφονται και παιδιά πεινάνε.
Ένα κομμάτι ψωμί, μια κονσέρβα, ένα κουτί ρύζι, για μερικούς από τους συνανθρώπους μας σημαίνει χαμόγελο και σιγουριά για το άμεσο μέλλον για ένα πιάτο φαγητό. Για κάποιους τα απαραίτητα είδη διαβίωσης είναι πολυτέλεια και κρέμονται ουσιαστικά από τη βοήθεια των συνανθρώπων τους.
Τα κοινωνικά παντοπωλεία
Ο θεσμός του "Κοινωνικού Παντοπωλείου" ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Τα κοινωνικά παντοπωλεία παρέχουν δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κτλ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων ακολούθησαν και οι δημοτικές Αρχές της Κύπρου, οι οποίες γίνονται συνεχώς δέκτες εκκλήσεων των πολιτών για βοήθεια.
Τα κοινωνικά παντοπωλεία αγκαλιάστηκαν, με τη δημιουργία τους, από εταιρείες, υπεραγορές και γενικότερα από πολίτες που μπορούν να προσφέρουν. Λειτούργησαν με επιτυχία τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και εκτός από απαραίτητα είδη διαβίωσης, προσέφεραν και μια μικρή ανακούφιση σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη.
Αν και αρχικά η προθυμία των πολιτών και των εταιρειών για στήριξη των κοινωνικών παντοπωλείων ήταν μεγάλη, σιγά-σιγά φαίνεται να μειώνεται, παραδέχονται οι δήμαρχοι αρκετών πόλεων οι οποίοι επαναλαμβάνουν εκκλήσεις για στήριξή τους, προκειμένου να έχουν ένα πιάτο φαγητό συνάνθρωποί μας που έχουν απολυθεί, που δεν έχουν από πού να πιαστούν και δεν μπορούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους.
Στα όριά του ο Δήμος Πάφου
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Πάφου, Σάββα Βέργα, η φτώχια δείχνει συνεχώς το πρόσωπό της αφού οι πολίτες οι οποίοι αποτείνονται για βοήθεια στα κοινωνικά παντοπωλεία αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Οι πλείστοι είναι Κύπριοι, όπως δήλωσε στη «Σ» ο κ. Βέργας. «Ο Δήμος Πάφου έχει λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο με το οποίο παρέχουμε ξηρή τροφή σε όλες τις άπορες οικογένειες. Πέραν τούτου έχουμε συστήσει επιτροπή κοινωνικής μέριμνας που εξετάζουμε όλα τα ζητήματα των άπορων οικογενειών που έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», ανέφερε ο κ. Βέργας. Σημείωσε ότι ο δήμος στηρίζει και τα οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με τη συμπαράσταση και βοήθεια των άπορων συνανθρώπων μας. «Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα βοηθήσαμε εκατοντάδες οικογένειες και ακόμη είμαστε στη διάθεσή τους. Χρειαζόμαστε όμως αρωγούς στο έργο μας», σημείωσε ο κ. Βέργας.
Τόνισε ότι κάθε προσφορά είναι καλοδεχούμενη από τους έχοντες, ενώ ευχαρίστησε για την προσφορά τους όσους προμηθεύουν το κοινωνικό παντοπωλείο με είδη πρώτης ανάγκης.
Σημειώνεται ότι εθελοντές που συμμετέχουν στην προσπάθεια, ετοιμάζουν τσάντες με τρόφιμα, οι οποίες δίνονται κάθε Παρασκευή σε άπορες οικογένειες. Τα τρόφιμα μαζεύονται από διάφορους χορηγούς, μεταξύ αυτών και υπεραγορές. Το Παντοπωλείο λειτουργεί στον χώρο του πρώην 9ου Δημόσιου Νηπιαγωγείου Πάφου.
Δουλειά του κράτους, όχι των δήμων
Το θέμα της βοήθειας των απόρων είναι θέμα του κράτους και όχι των δήμων που είναι οι φτωχοί συγγενείς, δήλωσε στη «Σ» ο Δήμαρχος Λεμεσού, Αντρέας Χρίστου.
Παρ' όλα αυτά, είπε, ο δήμος διαθέτει εδώ και εννέα μήνες κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο προμηθεύει με τρόφιμα 150 οικογένειες εκ περιτροπής, με βάση εισηγήσεις του Γραφείου Ευημερίας το οποίο έχει άριστη συνεργασία με τους εθελοντές και λειτουργούς του Δήμου Λεμεσού. «Λαμβάνουμε ως δωρεές τρόφιμα από προμηθευτές, υπεραγορές, συνεισφορές πολιτών και οργανωμένων συνόλων και με βάση τον κατάλογο που μας δίνει το Γραφείο Ευημερίας ετοιμάζουμε πακέτα τα οποία δίνονται στις οικογένειες.
Ο στόχος του κοινωνικού παντοπωλείου δεν είναι να συντηρεί τις οικογένειες, είναι να δίνει μια βοήθεια σε μια δύσκολη στιγμή», ανέφερε.
Παραδέχθηκε, στο μεταξύ, ότι η διατήρηση του κοινωνικού παντοπωλείου οφείλεται στον εθελοντισμό και τις πολύτιμες εισφορές του κόσμου, έστω κι αν πρόκειται για μια κονσέρβα ή ένα κουτί ρύζι, τα οποία έχουν μεγάλη αξία για κάποιους.
Αυξάνονται συνεχώς στη Λάρνακα
Οι δυσπραγούντες της Λάρνακας υποβάλλουν αίτηση τόσο στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή συμπληρώνουν το σχετικό έντυπο από το Δημαρχείο όπου μια φορά τη βδομάδα συνεδριάζει η Ad Hoc Επιτροπή που έχει οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας για να εξετάζει τις αιτήσεις και την Παρασκευή, ημέρα που ανοίγει το Παντοπωλείο, διανέμονται τα τρόφιμα προς τους δικαιούχους. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη, εκτός από τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου, εθελοντές του Δήμου συλλέγουν τρόφιμα κάθε Πέμπτη από τα κουτιά που έχουν τοποθετήσει οι Αρχές δίπλα από τα ταμεία των υπεραγορών. «Κάθε Παρασκευή δίνουμε τρόφιμα σε περίπου 140 - 150 οικογένειες και ολοένα ο αριθμός αυτών που ζητάνε τη βοήθειά μας αυξάνεται τρομακτικά».
Στη Λευκωσία σιτίζονται 1300 οικογένειες
Ο Δήμος Λευκωσίας μελετά το ενδεχόμενο, ωστόσο, δημιουργίας ενός κοινωνικού παντοπωλείου στα πρότυπα του αθηναϊκού. Ωστόσο, το κοινωνικό έργο του δήμου περιορίζεται μέχρι σήμερα στη στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών για στήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη.
Εντός του Δήμου Λευκωσίας λειτουργεί, όμως, το κοινωνικό παντοπωλείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Το Παντοπωλείο στεγάζεται σε κατάστημα της Αρχιεπισκοπής, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Αρχιεπισκοπή και από αυτό σιτίζονται 1200 - 1300 οικογένειες μηνιαίως. ΟΙ δυσπραγούντες λαμβάνουν από το παντοπωλείο ξηρή τροφή, κρέας, γάλα, χαλλούμια, απορρυπαντικά και όλα τα είδη που χρειάζεται ένα νοικοκυριό.
Προσοχή στους ζητιάνους
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση αναγκάζει αρκετούς πολίτες να αναζητούν χρήματα και αποτείνονται συνεχώς στα κατά τόπους Γραφεία Ευημερίας, ή ακόμη και χτυπώντας τις πόρτες μας. Κληθείς να σχολιάσει ο Έπαρχος Λευκωσίας, Αργύρης Παπαναστασίου, επέστησε την προσοχή των πολιτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ποιους ανοίγουν τις πόρτες και σε ποιους δίνουν χρήματα.
«Η επαιτεία απαγορεύεται διά νόμου και αν κάποιος κτυπήσει την πόρτα μας, τότε θα πρέπει να ζητάμε την πιστοποίηση ότι του δόθηκε η έγκριση να κάνει έρανο, που είναι και σπάνιο φαινόμενο», ανέφερε.
Τόνισε, ωστόσο, ότι ήδη ετοιμάζεται εκσυγχρονισμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα βάλει φραγμούς στους εράνους από πόρτα σε πόρτα και τους οδικούς εράνους. «Θα προτάσσεται ο εθελοντισμός ενώ, παράλληλα, θα ασκείται έλεγχος στους λογαριασμούς των εράνων. Το νομοσχέδιο ετοιμάζεται και είναι θέμα χρόνου να προωθηθεί και μετά από ψήφιση να εφαρμοστεί», σημείωσε.
Kι ύστερα σου λέει "Έτσι έκαναν πάντα σε όλους αυτούς που είχαν την ατυχία να έχουν πετρέλαια"... Δεν είδαμε όμως ουρές με συσσίτια στο Δουβλίνο. Χτύπησαν το ελληνικό έθνος, Ελλαδίτες και Κύπριους, με λύσσα. Πειραματίστηκαν και πειραματίζονται πάνω του με τον πιο βάναυσο τρόπο. Εξαγόρασαν όσους προδότες μπόρεσαν και τους έβαλαν σε θέσεις εξουσίας για να ξεκάνουν αυτό το έθνος, να το ξεριζώσουν από την κοίτη του και να φέρουν μέσα αλλόφυλους να το διεκδικούν. Ελλάδα και Κύπρο, μας ήθελαν χωριστά, χωρίς κοινό στρατηγικό δόγμα και το κατάφεραν με τόσους δωσίλογους στην εξουσία τόσα χρόνια. Και τώρα ήρθε η ώρα να μπουν στο ψητό.
ΑπάντησηΔιαγραφή