Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιός δεν θέλει Ρωσικό Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη;


Οι ιστορικοί δεσμοί της Αλεξανδρούπολης με την Ρωσία, ημέρα με την ημέρα, ενδυναμώνονται, όμως αδικαιολόγητη χαρακτηρίζεται η καθυστέρηση, όχι μόνο της λειτουργίας της Ρωσικής Τράπεζας, αλλά και της ίδρυσης του Υποπροξενείου στην περιοχή.

Παρακολουθώντας προσεκτικά τα δρώμενα στην ακριτική περιοχή μας, προσπαθούμε να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα, για το που βαδίζει η χώρα μας, και ποιος τελικά κινεί τα νήματα στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την Θράκη.

Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών ο τόπος μας, αποτελούσε πάντοτε σημείο αναφοράς, στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής πολλών ενδιαφερομένων.

Πέρα λοιπόν από τις δράσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, κάθε τόσο επισκέπτονται την Θράκη, άνθρωποι του Αμερικανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από άλλες χώρες, κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι αυτό που κεντρίζει άραγε το ενδιαφέρον τους;

- Ο χρυσός, το ουράνιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα της Θράκης;

- Το λιμάνι της Αλεξ/πολης που ήρθε στο προσκήνιο με την διακρατική συμφωνία Ελλάδος – Βουλγαρίας – Ρωσίας, για κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξ/πολη, την οποία φρόντισαν να τορπιλίσουν εντέχνως, όχι μόνον ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο ομόλογος της Βουλγαρίας κ. Μπόϊκό Μπορίσοφ;

- Οι αγωγοί φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τις χώρες της Ευρώπης;

- Ή μήπως τα πετρέλαια που αναβλύζουν στην βραχονησίδα “Ζουράφα”, που εμείς την ξέρουμε ως “Λαδόξερα”;

Ίσως να είναι και άλλα πολλά, που δεν προσδιορίζονται άμεσα, στο γεωπολιτικό παιχνίδι που χαράσσετε σε σχέδια διαφόρων Ινστιτούτων Στρατηγικών Μελετών, για την ευαίσθητη περιοχή μας.

Συμβαίνει όμως και μια άλλη υπερδύναμη να μπαίνει στο παιχνίδι της στρατηγικής σκακιέρας.

Και αυτή είναι η Ρωσία.

Με την οποία υπενθυμίζουμε πως οι σχέσεις αυτής της πόλης, της Αλεξανδρούπολης, χρονολογούνται από πολύ παλιά.

Μηχανικοί του Ρώσικου Στρατού χάραξαν τα σχέδια της πόλεως.

Δικά τους είναι τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου.

Ρώσοι στρατιώτες είναι θαμμένοι στην Αλεξανδρούπολη.

Και το τελευταίο χρονικό διάστημα, χάρις στις ενέργειες του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, του κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, έχουν αναθερμανθεί οι σχέσεις της πόλεώς, με την αδελφοποίηση του Δήμου με τον Δήμο του Sosnovii Bor της Αγίας Πετρούπολης.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία Ρωσικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι μας και η συμμετοχή Ρώσων πεζοναυτών, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου το 2011.

Αυτή την στιγμή φιλοξενούνται σε τρεις αποστολές πάνω από 600 παιδιά από την Ρωσία, μαζί με τους γονείς τους, στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Και έπονται άλλες αποστολές από το Sosnovii Bor, μέσα στο καλοκαίρι.

Μια νέα εποχή ανταλλαγής πολιτιστικών σχέσεων έχει αρχίσει με κύριους άξονες τον θρησκευτικό τουρισμό, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για οικονομικές δραστηριότητες, από Ρώσους επενδυτές.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή της Αλεξανδρούπολης για την ίδρυση του τρίτου καταστήματος (μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη) της Ρωσικής Τράπεζας KEDR BANK.

Συμβαίνει όμως το εξής παράδοξο: Η άδεια ίδρυσης και λειτουργία της Τράπεζας αυτής αδικαιολόγητα καθυστερεί να δοθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Το ίδιο παράδοξη και ανερμήνευτη κρίνεται η καθυστέρηση, από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών, να εγκρίνει την λειτουργία Υποπροξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Την στιγμή μάλιστα που λειτουργούν ένα σωρό άλλα στην πόλη μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιος δεν θέλει Ρωσικό Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη;

Οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα είναι, ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο και μένει μόνο η υπογραφή του.

Προς τι η καθυστέρηση;

Σημειώνουμε ότι για τις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης του Προέδρου της Ρωσίας, ψήφισαν εδώ στην Αλεξανδρούπολη πάνω από 2.000 Έλληνες Ομογενείς, κάτοχοι Ρωσικών Διαβατηρίων.

Η χώρα μας έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία ευχόμαστε να λήξει στις επαναληπτικές εκλογές τις προσεχούς Κυριακής 17 Ιουνίου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο η άδεια λειτουργίας της Ρωσικής Τράπεζας, όσο και της ίδρυσης Υποπροξενείου, θα δοθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Το ευχόμαστε.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Καλή στροφή του δήμαρχου Λαμπάκη που μας είχε σοκάρει με την απειλή για ανεξάρτητη Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]