Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη


Το Open Europe θεωρεί ξεκάθαρα πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και ευρωζώνη δεν θα λυθούν. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα, είναι μάλλον αδύνατο να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους. Αυτή η αποτυχία θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή διαφωνίας στους κόλπους της ευρωζώνης και ιδιαίτερα στο εσωτερικό της Γερμανίας. Άρα το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη παραμένει αβέβαιο.

Πολιτικά, εκτιμά το Open Europe, η παροχή μιας τρίτης διάσωσης στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη με βάση τις επιθυμίες Γερμανίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας. Από την πλευρά της Ελλάδας, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου. Στην καλύτερη περίπτωση θα πέσουν λεφτά στο τραπέζι, αν προχωρήσει μια δημοσιονομική ή τραπεζική ένωση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να αποφασιστεί σύντομα. Το think tank εκτιμά ότι μέσα σε διάστημα έξι-εννέα μηνών, θα πρέπει να ληφθούν θεμελιώδεις αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ.

Γιατί δεν εγκαταλείπει η Ελλάδα το ευρώ;

Τα οικονομικά οφέλη αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ είναι ξεκάθαρα, ωστόσο οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν μπορεί να επισκιάσουν αυτά τα οφέλη βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών του Open Europe το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ανέρχεται σε 67-259 δις. ευρώ.

Η έξοδος της Ελλάδα και η διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Για να αποφευχθεί μια μαζική φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρειαστούν άμεσα ένεση ρευστότητας ύψους 55 δις. ευρώ.

Η νέα Τράπεζα της Ελλάδα θα χρειαστεί να κόψει τουλάχιστον 128 δισ. νέου νομίσματος, γεγονός που θα οδηγήσει στα ύψη τον πληθωρισμό, αν κι αυτή μπορεί να είναι μια προσωρινή συνέπεια.

Παρά το γεγονός ότι ο συμβιβασμός είναι πιθανός βραχυπρόθεσμα, καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στο να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό και να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, η έξοδος από το ευρώ φαντάζει ως μια ελκυστική ή ίσως και η μόνη εναλλακτική για την Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, η συνολική έκθεση των χωρών της Ε.Ε. στην ελληνική οικονομία, ανέρχεται στα 552 δις. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι δύο διασώσεις, ο δανεισμός από την ΕΚΤ και η έκθεση των χωρών στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας. Η έκθεση κατέγραψε άλμα 67% από τον Ιούνιο του 2011, παρά το ότι δεν εφαρμόστηκαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και δε λύθηκαν τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Αν είχαμε πατριώτες και Έλληνες πολιτικούς, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στη χώρα.
    Αλλά δυστυχώς διαχρονικά κυβερνούν δωσίλογοι προδότες.
    Ο πλούτος της Ελλάδας επιφανειακός και ορυκτός είναι αμύθητος, αλλά κανένας από αυτά τα καθάρματα τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα για την εκμετάλευσή του σε όφελος της Ελλάδας, αντίθετα έκαναν ότι μπορούσαν ώστε να διαλυθούν τα πάντα και να παραδοθεί βορά στους τοκογλύφους και ο πλούτος της χώρας και ο Ελληνικός Λαός.
    Και πολλοί από εμάς τους ξαναψήφισαν......
    Τέτοιου Λαού δεν του πρέπει ελευθερία και ευημερία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμην !
    Η Βαβελ διαλυεται και συντομα θα ειμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]