Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοινωνικές εκρήξεις σε Ιταλία και Ισπανία από τα πακέτα λιτότητας


Σε κύκλο οικονομικοπολιτικής αστάθειας δείχνουν να μπαίνουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) τη στιγμή που η Γερμανία εξακολουθεί να επωφελείται από την κρίση, καθώς χθες δανείστηκε με μηδενικό σχεδόν επιτόκιο (0,8%) 3,37 δισ. ευρώ από σειρά 5ετών ομολόγων.

Πολλές απορίες προκάλεσε η δήλωση του επιτρόπου Ολι Ρεν στη φινλανδική τηλεόραση, ότι η Πορτογαλία μπορεί να χρειαστεί μια ειδική «γέφυρα βοήθειας», όταν επιστρέψει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Καθώς μάλιστα την προηγούμενη μέρα ένα από τα μέλη της «πορτογαλικής Τρόικας», ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Βάις, είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως η Λισαβόνα δεν έχει ανάγκη δεύτερου πακέτου στήριξης, πέρα από το πρώτο των 78 δισ. ευρώ.

Μολονότι ο Ρεν ξεκαθάρισε πως η χώρα της Ιβηρικής διαφέρει από την Ελλάδα και δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της και PSI, η προοπτική αυτή προβάλλεται ως ιδιαίτερα πιθανή από τραπεζικούς και οικονομικούς αναλυτές σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, αρνήθηκε να διευκρινίσει τι σημαίνει η «γέφυρα βοήθειας» του Ρεν, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει ούτε αν το EFSF θα εγγυάται τα πορτογαλικά ομόλογα μετά το 2013.

Σημειώνεται πως η χθεσινή πώληση 18μηνων πορτογαλικών ομολόγων κρίθηκε πετυχημένη με επιτόκιο 4,537%, αλλά η προβλεπόμενη ύφεση 3,3% για το 2012 και τα απαγορευτικά spreads των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων δημιουργούν περιβάλλον ανησυχίας.

Καμπανάκι όμως και για την Ισπανία ήταν η αποτυχημένη δημοπρασία μεσοπρόθεσμων ομολόγων, 3ετούς, 4ετούς και 8ετούς διάρκειας, από την οποία η χώρα άντλησε το ελάχιστο προσδοκώμενο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ. «Οι αγορές την έκριναν αποτυχημένη επειδή τα επιτόκια ήταν σημαντικά ανεβασμένα αλλά και η ζήτηση χαμηλότερη από ό,τι στις προηγούμενες δημοπρασίες, σημάδι ότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα ισπανικά χαρτιά», όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Ria Capital Markets.

«Αντιμετωπίζουμε εξαιρετικές δυσκολίες και όποιος δεν το καταλαβαίνει ξεγελάει τον εαυτό του», σχολίασε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Κάλεσε μάλιστα τους συμπατριώτες του να δεχτούν τον προϋπολογισμό άγριας λιτότητας που «δεν αρέσει σε κανέναν», επειδή «η εναλλακτική λύση ενός διεθνούς πακέτου βοήθειας είναι απείρως χειρότερη».

Οπως επισήμανε η «Εl País», οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν αναταράξεις στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και ανέβασαν τα ισπανικά spreads στα ανώτερα επίπεδα από πέρυσι τον Νοέμβριο. Η δυσπιστία των επενδυτών απέναντι στην Ισπανία οφείλεται στις πιέσεις της Ε.Ε. για μείωση του ελλείμματος από 8,5% στο 5,3% το 2012, σε συνδυασμό με την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η μεγάλη αγωνία της ευρωζώνης και των αγορών εντοπίζεται όμως στην Ιταλία, που αντιμετωπίζει δύσκολα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά σταυρόλεξα στην εφαρμογή των επαχθών μέτρων.

Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε στη «La Stampa» ότι ένας «μεγάλος συνασπισμός» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (Πόλος Ελευθερίας, Δημοκρατικό Κόμμα) είναι μια πιθανή λύση για μετά τις εκλογές του 2013, αλλά ο ίδιος δεν θα μετέχει σε ένα τέτοιο σχήμα. Ο Μόντι τόνισε πως η Ιταλία πρέπει να γίνει μια «προβλέψιμη χώρα», με σταθερό δημοσιονομικό και εργασιακό πλαίσιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, όπως πρόβλεψε προχθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times».

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα έγραψε και χθες για «τερματισμό του μήνα του μέλιτος του Μόντι (με την ιταλική κοινωνία) επειδή οι περικοπές θίγουν πλέον την ατομική ιδιοκτησία», με τη φορολόγηση των ακινήτων.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στήριξη για τις αλλαγές στα εργασιακά, ο Μόντι συναντήθηκε χθες με τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων (Αλφάνο του Πόλου Ελευθερίας, Μπερσάνι του Δημοκρατικού Κόμματος και Καζίνι των Κεντρώων Χριστιανοδημοκρατών). Από τη μια όμως τα συνδικάτα βρίσκονται «στα κάγκελα» κι από την άλλη οι εργοδοτικές οργανώσεις τραπεζιτών και επιχειρηματιών ζήτησαν να πέσουν και οι τελευταίες δικλίδες προστασίας των εργαζομένων, που αφορούν το δικαίωμα της υπό όρους επαναπρόσληψης ή της αυξημένης αποζημίωσης με δικαστική απόφαση των χωρίς αιτιολόγηση απολυμένων εργαζομένων.

Ο αρχηγός της «Ιταλίας των Αξιών», Αντόνιο ντι Πιέτρο, κατηγόρησε τον Μόντι ότι θα πρέπει να έχει βάρος στη συνείδησή του τις αυτοκτονίες των τελευταίων ημερών. Ενας κορνιζοποιός κρεμάστηκε στη Ρώμη, μια 78χρονη στη Σικελία πήδηξε στο κενό όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορεί να ζήσει με την κουτσουρεμένη σύνταξή της, ενώ πριν από μερικές μέρες δύο άνδρες αυτοπυρπολήθηκαν στη Βόρεια Ιταλία.

Γιάννης Παπαδάτος στον “Ελεύθερο Τύπο”

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Θέμα: ΣΚΗΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (από την Γενική Απεργία 29/3)


    ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ!

    Σήμερα ήταν μια μέρα σκληρή και απογοητευτική. Όμως είναι απαράδεκτο να πέφτει κανείς αναίσθητος από πλαστική σφαίρα στο πρόσωπο
    http://www.unfotografo.es/2012/huelga-general-barcelona-balas-de-goma#.T3T_XNnkG9I

    Η αστυνομία ξυλοκοπάει τραυματία με πατερίτσες.
    http://www.youtube.com/watch?v=MvKxZBDu80s&feature=youtu.be

    Εκκενώνουν την Πλατεία Καταλούνια χτυπώντας αδιακρίτως με γκλομπ και ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες
    http://www.youtube.com/watch?v=V_bLULITkh4&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]