Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έχει στόχο τη Ρωσία η στρατιωτικοποίηση των Βαλκανίων;

Αυτές τις ημέρες οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις στην ιστορία της Βουλγαρίας

Του Rick Rozoff
Ιστολόγιο Global Research

Στις 18 Απριλίου οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στην Ευρώπη ξεκίνησαν τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και όγκο συμμετοχής αεροπορικές ασκήσεις στην ιστορία της Βουλγαρίας, και αναμφίβολα στην ιστορία των Βαλκανίων γενικά, με 24-32 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 500 Αμερικανούς αεροπόροους να συμμετέχουν από κοινού με Βούλγαρους συναδέλφους τους στην έναρξη της δέσμης ασκήσεων με την ονομασία Τhracian Star 2012 ("Θρακικός Αστέρας 2012"), που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει ένα περίπου μήνα.

Οι ασκήσεις χαρακτηρίστηκαν από το Πρακτορείο Ειδήσεων της Σόφιας ως "οι μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις του τύπου τους". Στις ασκήσεις συμμετέχουν δύο μοίρες της 31ης Πτέρυγας Μαχητικών των ΗΠΑ από την αεροπορική βάση Aviano στην Ιταλία και οι αεροπορικές δυνάμεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την ίδια βουλγαρική πηγή ειδήσεων, "Λόγω του μεγάλου αριθμού αμερικανικών μαχητικών F-16 που συμμετέχουν στις ασκήσεις - δύο μοίρες που αποτελούνταιναπό 16 αεροσκάφη η κάθε μία - τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να σχολιάσουν ότι είναι σαν να έχει μεταφερθεί η αεροπορική βάση του Aviano στη βάση Graf Ignatievo , τη βουλγαρική αεροπορική βάση από την οποία συντονίζονται οι ασκήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αρχηγείου των Αμερικανικών Ε.Δ. στην Ευρώπη, ο διοικητής της βάσης, Ταξίαρχος Tsanko Stoykov, δήλωσε τα εξής:

"Η κοινή διμερής εκπαίδευση είναι σημαντική για εμάς στο Graf Ignatievo, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσουμε νέες τακτικές και διαδικασίες και να αυξήσουμε τις μαχητικές μας δυνατότητες. Μας δίνει επίσης την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διαλειτουργικότητά μας με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ".

Ο αριθμός μαχητικών τύπου F-16 Fighting Falcons και του προσωπικού που τα συνοδεύει φέτος, το οποίο είναι "σχεδόν διπλάσιο από κάθε άλλη πτέρυγα αμεκανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη μέχρι σήμερα", σύμφωνα με την EUCOM, ξεπερνά σημαντικά σε αριθμό κάθε άλλο ρεκόρ στο παρελθόν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των αεροπορικών δυνάμεων ΗΠΑ-Βουλγαρίας και Βουλγαρίας-ΗΠΑ - Ρουμανίας.

Η πρώτες αεροπορικές ασκήσεις με πρωτοβουλία των ΗΠΑ στη Βουλγαρία έγιναν το 2005 και είχαν την ονομασία Viper Javelin ("Ακόντιο της Οχιάς"). Σε αυτές συμμετείχε μία από τις μοίρες μαχητικών που ανήκουν στην 31ο Πτέρυγα Μαχητικών των ΗΠΑ, η 510η, που επέστρεψε στη Βουλγαρία το 2007 για την άσκηση Rodopi Javelin ("Ακόντιο της Ροδόπης").

Στις πρώτες ασκήσεις "Θρακικός Αστέρας", του 2010, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν την 480η μοίρα μαχητικών από την Αεροπορική Βάση Spangdahlem, στη Γερμανία, με δεκαέξι F-16 και προσωπικό υποστήριξης και συντήρησης που αριθμούσε 280 άτομα.

Στις ασκήσεις "Θρακικός Αστέρας 2012" συμμετέχει διπλάσιος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και σχεδόν διπλάσιος αριθμός αεροπόρων απ' όσους συμμετείχαν στις ασκήσεις του 2010.

Οι ασκήσεις με την ονομασία "Θρακικός Αστέρας" είναι μία από τις πολλές τακτικές κοινές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βουλγαρίας που περιλαμβάνουν επίσης τις ασκήσεις Thracian Spring ("Θρακική Άνοιξη") και Thracian Fall ("Θρακικό Φθινόπωρο").

Οι πρώτες κοινές αεροπορικές ασκήσεις , "Ακόντιο της Οχιάς", του 2005, έλαβαν χώρα τη χρονιά που η Βουλγαρία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ και μια χρονιά πριν την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Βουλγαρίας, που ήταν αντίγραφο σχεδόν μιας παρόμοιας συμφωνίας με τη γειτονική Ρουμανία, ένα χρόνο πριν.

Η συμφωνία αυτή επέτρεψε στο Πεντάγωνο να αναπτύξει 2.500 άνδρες στις τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία: τις αεροπορικές βάσεις Graf Ignatievo και Besmer, τη βάση εκπαίδευσης Novo Selo, και το Aitos Logistics Center.

Το 2009, στην εφημερίδα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, "Stars and Stripes", αποκαλύφθηκε ότι το Πεντάγωνο έχει ξοδέψει 110 εκατομμύρια δολάρια για "τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων" στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας διευκρινίζεται ότι η Ουάσιγκτον διέθεσε κεφάλαια "για την κατασκευή μιας στρατιωτικής βάσης στη Ρουμανία, το κόστος της οποίας ανήλθε σε 50 εκατομμύρια δολάρια, και η οποία είναι σε θέση να στεγάσει 1.600 Αμερικανούς στρατιώτες των ΗΠΑ. Επίσης διέθεσε άλλα 60 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εγκαταστάσεων για την στέγαση 2.500 στρατιωτών στη Βουλγαρία".

Οι ακριβείς θέσεις των βάσεων δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει και να επεκτείνει τα αεροδρόμια των βάσεων Besmer και Graf Ignativo της Βουγλαρίας και Mihail Kogălniceanu της Ρουμανίας.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν την Joint Task Force-Εast (που τώρα ονομάζεται απλά Task Force-Εast) για μόνιμες αναπτύξεις στρατευμάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το 2004, και την έφεραν σε σημείο πλήρους λειτουργικής ικανότητας το 2008.

Η Task Force-Εast, με τη βοήθεια της οποίας είχε πραγματοποιηθεί το 2009 σε βουλγαρικό και ρουμανικό έδαφος η κατάρτιση και εκπαίδευση του 2ου Συντάγματος του Stryker Cavalry για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν (και διήρκεσε τρεις μήνες, με 30 οχήματα μάχης Stryker), λειτουργεί στη βάση εκπαίδευσης Novo Selo της Βουλγαρίας και του Αεροδρομίου Mihail Kogălniceanu και Βάσης Εκπαίδευσης Babadag της Ρουμανίας.

Το 2010 το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ εγκαινίασε την μονάδα Black Sea Rotational Force, η οποία έχει διεξάγει πολυμερείς εκπαιδευτικές ασκήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις μάχης με πραγματικά πυρά, από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Ελλάδας, για την περαιτέρω διεύρυνση και "ολοκλήρωση" του ΝΑΤΟ και με σκοπό την κοινή συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Οι σε εξέλιξη σήμερα αεροπορικές ασκήσεις "Θρακικός Αστέρας 2012" στη Βουλγαρία έχουν επίσης στόχο την ετοιμότητα σε τρέχουσες και μελλοντικές σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και αλλού.

Ο "Θρακικός Αστέρας 2010" δεν παρείχε μόνο τον χώρο και την ευκαιρία στα αμερικανικά F-16 να ασκηθούν σε πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο και σε προηγμένου επιπέδου ασκήσεις παράδοσης οπλισμού, ελιγμούς μαχητικών, τακτικές αμυντικών και επιθετικών αναχαιτίσεων, καταστροφής και καταστολής της αντίπαλης αεροπορικής άμυνας, εναέριας υποστήριξης κλπ, αλλά όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν παρατάσσοντας μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ εναντίον βουλγαρικών ρωσικού σχεδιασμού και τεχνολογίας (στρατιωτικά αεροσκάφη MiG-21, MiG-29 και Su-25) τα οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ίσως να αντιμετωπίσουν μελλοντικά στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας , στο Νότιο Καύκασο και αλλού. Σημειωτέον ότι η Ουάσιγκτον έχει πιέσει τη Βουλγαρία να αγοράσει 16 F-16 και τη Ρουμανία άλλο 48, ώστε να να εκτοπίσουν και να αντικαταστήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τον βουλγαρικό τύπο, οι ασκήσεις "Θρακικός Αστέρας 2012" - "η πιο μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού από τους συμμάχους της Βουλγαρίας" - περιλαμβάνει βουλγαρικά MiG-29 και Su-25 και της βουλγαρικά και ρουμανικά MiG-21s. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, "τη συμμετοχή αμερικανικών F-16 σε ασκήσεις αερομαχιών στο έδαφος κατάρτισης Koren" με τη στήριξη βουλγαρικών μαχητικών αεροπλάνων ενάντια στα "εχθρικά" αεροσκάφη της Ρουμανίας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, επισκέφθηκε τη Βουλγαρία και δήλωσε:

"Η Βουλγαρία είναι ένα πολύ σημαντικός, παραγωγικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Θα υπάρξει μια σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και των ΗΠΑ φέτος. Αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε τη στρατιωτική συνεργασία και να προβούμε σε ενδελεχή επανεξέταση των όρων της και σε ποιές κατευθύνσεις θα κινηθεί στο μέλλον".

Λίγο μετά την αναχώρηση της Clinton, ο James Townsend, Αναπληρωτής Yφυπουργός Άμυνας για την ευρωπαϊκή πολιτική και το ΝΑΤΟ, και ο υποστράτηγος Mark Schissler της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ κατέφθασαν στη Σόφια. Η εφημερίδα "Standart News" ανέφερε ότι "συζητήθηκε η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και των ΗΠΑ", προσθέτοντας τα εξής: "Η έκτακτη αυτή επίσκεψη έχει τροφοδοτήσει φήμες για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και τη δημιουργία νέων συμμαχιών του τύπου εκείνων που σχηματίστηκαν εναντίον του Ιράκ το 2003".

Η βουλγαρική πηγή ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι "δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση στη Συρία" και ότι "διπλωματικές πηγές σχολίασαν το γενονός ότι οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την επίσκεψη Clinton στη Βουλγαρία δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί".

Υπολογίζεται ότι έως και 32 αμερικανικά F-16 που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια αεροπορική επίθεση εναντίον της Συρίας. Ή του Ιράν. Και στο μέλλον, σε περίπτωση που ξεσπάσει μια νέα σύγκρουση μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας στο Νότιο Καύκασο.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει πολλαπλό προηγούμενο.

Τα F-16 που συμεριλαμβάνονται στην 31η Πτέρυγα Μαχητικών της Αεροπορικής Βάσης του Aviano χρησιμοποιήθηκαν για αποστολές πάνω από τη Βοσνία το 1994 και το 1995. Το αμερικανικό F-16 που καταρρίφθηκε ενώ πετούσε πάνω από τη Βοσνία το 1995 ήταν μέρος της 555ης Μοίρας μαχητικών, μαζί με την 510ή, που ανήκει στην 31η Πτέρυγα Μαχητικών.

Στους διαρκείας 78 ημερών βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, η 31η Πτέρυγα Μαχητικών, η μεγαλύτερη εκστρατευτική πτέρυγα στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πραγματοποίησε σχεδόν 9.000 καταδρομικές πτήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, από τις οποίες οι 2.400 πραγματοποιήθηκαν από την 510η και την 555η μοίρα της βάσης του Αviano.

Η 510η μοίρα (στην οποία αργότερα δόθηκε το ψευδώνυμο "Βalkan Buzzards") έριξε 230 κιλά βόμβες πάνω από το Ιράκ στα τέλη του 2002, ως μέρος της επιχείρησης "Operation Southern Watch".

Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Οι δύο μοίρες μαχητικών των ΗΠΑ στη Βουλγαρία έχουν αποδείξει αυτό που είναι ικανές να κάνουν. Και για αυτήν ακριβώς τη στιγμή, αλλά και για το μέλλον.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]