Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

PSI - Pliatsiko Starts Immediately


Αρχές καλοκαιριού το μεγάλο πλιάτσικο

Μπορεί ο μηχανισμός προπαγάνδας, που ετοιμάζει την κοινή γνώμη για το PSI, το κούρεμα και όλα τα άλλα δεινά, να προσπαθεί να μας πείσει ότι τα δυσκολότερα πέρασαν, η αλήθεια όμως είναι ότι τα πραγματικά άσχημα μόλις ξεκίνησαν. Και δυστυχώς, κάπου στον Ιούνιο, στις αρχές του καλοκαιριού, θα κορυφωθεί το ελληνικό δράμα, με γεγονότα και αποφάσεις που δύσκολα μπορεί να βάλει ο νους.

Ο Παντελής Καψής, καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη προϊδεάσει γι’ αυτό προαναγγέλλοντας νέα μέτρα, πριν καν ληφθούν τα παλιά. Μέτρα τα οποία ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν, αφού πολλά από αυτά θα αποφασιστούν αφού κριθεί πώς «πήγαν» αυτά που μας έβαλαν με τις έως τώρα αποφάσεις.

Κρύβουν μέτρα

Το επίπεδο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού από όλους όσοι μετέχουν στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων φαίνεται πια από το ότι έχουν δεχτεί σιωπηρά την καθυστέρηση εφαρμογής των παλαιότερων φορολογικών μέτρων, με ορίζοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Γιατί;

Απλούστατα, για να έχουν γίνει οι εκλογές και ο κόσμος να μπορεί ακόμη (αφού τους ψηφίσει) να τους ανεχτεί. Θα μπορεί όμως;

Ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να μην καλυφθεί το όριο ασφαλείας του 66,67% στο PSI προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των περίφημων ρητρών συλλογικής δράσης (CAC’s). Το τι τελικά θα γίνει, θα κριθεί αυτές τις ώρες. Εάν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, το IIF μας έχει ήδη προειδοποιήσει για το τι θα σημάνει μια αποτυχία του PSI, που μπορεί να οδηγήσει και σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, με αυτόματη μετάδοση σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και επόμενους κρίκους την Ιταλία και την Ισπανία.

Σενάριο καταστροφής

Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα απολέσουν περί τα 75 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ θα χάσει πάνω από 170 δισ. ευρώ. Βέβαια οι παράπλευρες απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες: Για τη διάσωση των χωρών που θα κινδυνεύσουν από τη μετάδοση της ασθένειας του ελληνικού χρέους θα απαιτηθούν περίπου 800 δισ., ενώ η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για να στηριχθεί η αγορά ομολόγων. Επιπλέον 160 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η έκθεση του IIF που διέρρευσε μέσα στην εβδομάδα για να πείσει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν στο PSI, καταλήγει πως «αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δεν μπορεί να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», και τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει το ευρώ και να εισαγάγει ένα νέο εθνικό νόμισμα.

Οι πρακτικές δυσκολίες θα είναι ακόμη σοβαρότερες, με τις αρχές της να ζητούν χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψουν τις δαπάνες του Προϋπολογισμού και τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σε κάθε σενάριο θα κρατικοποιηθούν. Το σενάριο που αναπτύσσει το IIF είναι καταστροφικό σε διεθνές επίπεδο, αλλά ειδικά για τη χώρα μας σημειώνει πως «οι κοινωνικές αναταραχές θα αυξάνονταν περαιτέρω και η ανεργία θα συνέχιζε μια ξέφρενη πορεία. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα κατέρρεε μαζί με την οικονομική δραστηριότητα». Αυτά βέβαια ως προειδοποίηση, αφού το IIF θα ήθελε να πετύχει η συμφωνία…

Κρύβουν τον «δράκο»

Προκειμένου λοιπόν να σωθούμε από όλα αυτά, πρέπει να δεχθούμε την «καλή εκδοχή» για την οποία μας ετοιμάζουν. Ας δούμε τι περιλαμβάνει και αυτό το μενού:

Πρώτον: Προεργασία για «καλές εκλογές», με όλα τα χαράτσια να πληρώνονται μετά…

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ήταν έτοιμη να αποστείλει τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΕΤΑΚ του 2009 (ο οποίος έπρεπε να πληρωθεί εδώ και δύο χρόνια). Όμως οι φάκελοι δεν πήγαν στο Ταχυδρομείο καθώς ο αρμόδιος γενικός γραμματέας περιμένει να πάρει την εντολή από τον υπουργό Οικονομικών. Πού είναι το «κακό»; Αν δεν εισπραχτεί το ΕΤΑΚ του 2009, δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η αποστολή του ΦΑΠ του 2010 και 2011.

Οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011 παρατάθηκαν, και στην καλύτερη περίπτωση θα υποβληθούν στα μέσα Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο η καταβολή τριών φόρων: του φόρου εισοδήματος έτους 2011, της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία φέτος θα εισπραχτεί μέσω των εκκαθαριστικών, και του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο φέτος είναι υψηλότερο από πέρυσι καθώς ανεβαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ.

Για τον Ιούλιο του 2012, έχει παραταθεί η υποβολή του εντύπου Ε9. Η υποβολή αυτών των δηλώσεων είναι απολύτως απαραίτητη για να επιβληθεί ο ΦΑΠ έτους 2012. Και αυτός ο φόρος, λοιπόν, θα καταβληθεί προς το τέλος του έτους.

Πρόκειται για άλλη μία αστοχία ή για σκόπιμη επιλογή; Το γεγονός ότι μεσολαβούν οι εκλογές μιλάει από μόνο του. Και βέβαια με την τακτική των αναβολών και των παρατάσεων ο υπουργός Οικονομικών (και πιθανότατα υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές) πετυχαίνει να κατέβει στις κάλπες χωρίς να έχει προκαλέσει ένα ακόμη κύμα οργής στην εκλογική βάση.

Όλο αυτό σημειώνεται καθώς τα εκκαθαριστικά του 2012 είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν θυμό στον κόσμο, μια και θα περιλαμβάνουν:

♦ Τις επιπτώσεις από τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ.

♦ Τις επιπτώσεις από την κατάργηση ή την περικοπή των φορολογικών εκπτώσεων ακόμη και κατά 75%.

♦ Την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

♦ Τις επιπτώσεις από την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης ακόμη και κατά 40%.

Κάπως έτσι, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 μετατρέπεται σε εφιάλτη καθώς θα πρέπει να πληρωθεί:

♦ Το εκκαθαριστικό σε δύο διμηνιαίες δόσεις.

♦ Το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2012, το οποίο θα ξεκινήσει να καταβάλλεται με τους λογαριασμούς του Μαΐου (μετά τις εκλογές και αυτό).

♦ Το ΕΤΑΚ το 2009, ο ΦΑΠ του 2010 αλλά και ο φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2011 και το 2012.

♦ Το πρόστιμο για τα αυθαίρετα καθώς και αυτή η διαδικασία παρατάθηκε για το τέλος Ιουνίου.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ό,τι αποφασιστεί με τα νέα μέτρα που έχουν προεξαγγελθεί για τον Ιούνιο, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη…

Δεύτερον: Αναδρομική καταβολή των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» από το μισθολόγιο.

Πριν από αυτό όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα περάσουν τρεις εφιαλτικούς μήνες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, μια και θα τους παρακρατήσουν όλα τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Νοεμβρίου 2011. Από το κούρεμα των συντάξεων δεν θα γλιτώσουν ούτε αυτοί που θα βρεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Η εισφορά αλληλεγγύης (1%-4% επί του εισοδήματος του 2012) θα πρέπει να πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και στη χειρότερη εφάπαξ. Όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο περισσότερα από 300.000 ευρώ δεν θα μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια παρά μόνο αν έχουν εξαντλήσει την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εφορία μέσα από τη διαδικασία της διαιτησίας. Πιο αναλυτικά, ορισμένα από τα κρίσιμα μέτρα είναι τα εξής:

Η εισφορά αλληλεγγύης θα πληρωθεί μαζί με το εκκαθαριστικό του 2012. Αυτό σημαίνει ότι όποιος παραλάβει το εκκαθαριστικό από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, θα μπορεί να πληρώσει σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Όποιος όμως παραλάβει το εκκαθαριστικό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να καταβάλει τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και την εισφορά αλληλεγγύης εφάπαξ.

Το κούρεμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα ξεκινήσει από τον Μάιο και θα εφαρμοστεί σε 8 μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του έτους. Η περικοπή θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Γλιτώνουν τη μείωση των κύριων συντάξεων όσοι εισπράττουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας καθώς και όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Τρίτον: Πάγωμα μισθών μέχρι το… 2024.

Την ίδια ώρα, το μνημόνιο επιβάλλει το απόλυτο πάγωμα των μισθών - εννοείται μετά το «κούρεμά» τους - μέχρι και το 2024. Το κείμενο μπορεί να μην το αναφέρει ρητά, αλλά συνδέει το πάγωμα της ωρίμανσης με το ποσοστό της ανεργίας. Δηλαδή: αν δεν μειωθεί η ανεργία στο 10%, τότε δεν μπορεί να γίνει καμία αναπροσαρμογή στους μισθούς.

Το πότε θα ξαναρίξουμε την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, είναι φυσικά θέμα πρόβλεψης. Σχετική μελέτη έχει ήδη γίνει από τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος πρόσφατα, ανεργία 10% δεν πρόκειται να δούμε νωρίτερα από το 2023 ή το 2024. Και βέβαια, πάγωμα μισθών για τόσα χρόνια σημαίνει κυριολεκτική κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης, καθώς εκτός από τα μέτρα θα επιδράσει και ο πληθωρισμός.

Η διάταξη που επιβάλλει μείωση 22% στους βασικούς μισθούς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και πολλοί εργοδότες ετοιμάζουν τα… αντίμετρα, κάτι που είναι σε γνώση του υπουργείου Εργασίας. Τι προβλέπεται να γίνει σε πολλές περιπτώσεις; Ο εργοδότης, εκβιάζοντας με τη μείωση του βασικού μισθού, θα προτρέψει τον εργαζόμενο να εμφανίζεται ότι δουλεύει με τον νέο βασικό και θα του δίνει τα υπόλοιπα μαύρα. Έτσι, και ο εργαζόμενος θα αισθάνεται ότι διέσωσε ένα τμήμα του μισθού του και ο εργοδότης θα κερδίσει καθώς θα πληρώνει λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Τέταρτον: Αυτά που έρχονται μετά τον Ιούνιο.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν εξαγγελθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήδη, και ΔΕΝ περιλαμβάνονται στα έξτρα που θα ανακοινωθούν μετά τις εκλογές. Αυτά μεταξύ άλλων προβλέπουν:

♦ Μειώσεις του εφάπαξ, καθώς αυτά τα οποία θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι θα πρέπει πλέον να συνδέονται με αυτά που έχουν πληρώσει.

♦ Νέα μείωση στις κύριες συντάξεις το φθινόπωρο προκειμένου να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

♦ 15.000 απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

♦ Νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων (θα είναι η τέταρτη κατά σειρά) επειδή θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού. Ουσιαστικά θα ισχύσει ο κανόνας «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Κάτι που θα καλυφθεί τεχνοκρατικά με την εισαγωγή του λεγόμενου κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

♦ Θέσπιση ενιαίου τέλους ακινήτων, το οποίο θα πρέπει να αποφέρει περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

♦ Πλήρη κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών.

Πέμπτον. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (μετά την πτώση της αγοραίας αξίας τους).

Πρόκειται για την πεμπτουσία της εσωτερικής υποτίμησης. Αφού μειώνεται η αξία των ακινήτων στην εσωτερική αγορά περίπου κατά 100%, αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, ώστε οι ιδιοκτήτες να χάσουν κάθε κίνητρο κατοχής. Η απόδοση ακινήτων θα έχει πέσει κάτω από το 0%, ενώ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η εξίσωση με τις αγοραίες αξίες θα φέρει ντόμινο με αυξήσεις σε 8 άλλους φόρους, αλλά και 300% αύξηση φορολογίας σε γονικές παροχές και κληρονομιές.

Αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων έζησαν το θέατρο του παραλόγου, τελικά διάβασαν το μνημόνιο, το οποίο αναφέρει ρητώς ότι οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να συγκλίνουν με τις αγοραίες μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών - κατά 25%-30% σε μέσα επίπεδα - στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών για να φέρει τις αντικειμενικές κοντά στις αγοραίες, θα οδηγήσει σε αύξηση φόρων.

Στις γονικές παροχές, που ενδιαφέρουν και τους περισσότερους πολίτες, η επιβάρυνση θα είναι υπέρογκη. Σε δεκάδες περιοχές εντός και εκτός Αττικής οι ποσοστιαίες αυξήσεις θα υπερβαίνουν ακόμη και το 100%. Ακόμη και αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να αυξήσει τα αφορολόγητα των γονικών παροχών όσο και τις αντικειμενικές αξίες - δηλαδή κατά 25%-30% -, η επιβάρυνση θα είναι και πάλι πολύ μεγάλη. Τα πρόσθετα χαράτσια που κρύβει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι:

1. Αυξάνεται ο φόρος για αγορά πρώτης κατοικίας.

2. Αυξάνεται ο φόρος για αγορά εξοχικού ή άλλης δευτερεύουσας κατοικίας .

3. Αυξάνεται ο ΦΠΑ στα ακίνητα. Σε ΦΠΑ υποβάλλονται όλα τα ακίνητα που έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη του 2006 υπό την προϋπόθεση ότι το διαμέρισμα δεν αποκτάται ως πρώτη κατοικία.

4. Στις κληρονομιές, ο φόρος που θα προκύπτει θα είναι ακόμη περισσότερος καθώς οι φορολογικοί συντελεστές για τις γονικές παροχές είναι χαμηλότεροι.

5. Φουσκώνει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.

6. Εκτίναξη θα παρατηρηθεί στα έξοδα μεταβίβασης. Τα δικηγορικά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Έτσι, θα αυξηθούν όσο και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

7. Αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και θα φτάσει αυξημένο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2007.

8. Αύξηση τεκμηρίου ακινήτων.

Έκτον: Για να μην αγχώνεστε με τους υπολογισμούς, το μνημόνιο μας ζητά να ζήσουμε με περίπου 20 ευρώ την ημέρα.

Αυτές είναι τουλάχιστον οι εφιαλτικές επιπτώσεις από τη συρρίκνωση του βασικού μισθού και την κατάργηση των συμβάσεων. Οι άνεργοι θα καλούνται να τα βγάλουν πέρα με επίδομα 370 ευρώ. Όσοι αμείβονται με τον βασικό, θα παίρνουν 487 ευρώ καθαρά, ενώ οι νέοι κάτω των 25 ετών θα πληρώνονται με 396 ευρώ. Αυτές είναι οι εφιαλτικές συνέπειες από τη συρρίκνωση του βασικού μισθού. Αναλυτικά:

1. Η μείωση του βασικού μισθού κατά 20% σημαίνει ότι από τα 752 ευρώ θα πέσουμε στα 601 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μεικτό. Αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται με συντελεστή 16,5% και ο φόρος εισοδήματος, το πραγματικό ποσό είναι στα 487 ευρώ. Αυτά θα εισπράττει ο νεοδιοριζόμενος αλλά και 280.000 Έλληνες που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

2. Ο νέος ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο οποίος αμείβεται με το 80% του βασικού μισθού, θα πρέπει να περιοριστεί σε μεικτές αποδοχές της τάξεως των 480 ευρώ. Αν αφαιρεθούν εισφορές και φόροι οι καθαρές αποδοχές θα περιοριστούν στα 396 ευρώ.

3. Το επίδομα ανεργίας από τα 461,5 ευρώ θα πέσει στα 369,2 ευρώ για άνεργο χωρίς παιδιά ενώ αν κάποιος έχει ένα παιδί θα παίρνει 406,12 ευρώ και αν έχει δύο παιδιά 443,04 ευρώ.

4. Από τη μείωση του βασικού μισθού παρασύρεται και το επίδομα μητρότητας, το οποίο εισπράττουν οι μητέρες από τον ΟΑΕΔ για ένα 6μηνο μετά την ολοκλήρωση της άδειας λοχείας.

5. Η μείωση στον βασικό μισθό είναι πολύ πιθανό να παρασύρει όλους τους κατώτατους μισθούς που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ.

6. Με τη λήξη μιας κλαδικής σύμβασης, ο εργαζόμενος θα κινδυνεύει να χάσει όλα τα επιδόματα που εισέπραττε μέχρι σήμερα πλην του επιδόματος γάμου, παιδιών, πτυχίου και πολυετίας. Δεν είναι καν βέβαιο ότι θα διατηρηθεί το 6μηνο, δηλαδή το διάστημα κατά το οποίο οι προβλέψεις της κλαδικής σύμβασης παραμένουν σε ισχύ μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης. Υπάρχουν πάντως ελπίδες ότι και μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διατηρούν τον βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης και τα βασικά επιδόματα.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]