Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η συναίνεση που χάθηκε...

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» έχουμε συνηθίσει να ακούμε από αυτούς οι οποίοι σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο για να μας πουν: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» και «εμείς - με το μνημόνιο - είμαστε η μόνη λύση». Πάνω σε αυτήν την αντίφαση αρχίζει σιγά - σιγά να κάνει τη μετάστασή της η κρίση. Μετά την οικονομία, ετοιμάζεται να κατασπαράξει το πολιτικό σύστημα. Μια άλλη αντίφαση, η οποία συμπληρώνει τη διάβρωση των κυρίαρχων μέχρι πρότινος πολιτικών δυνάμεων, είναι ότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή εμφανίζονται ως επίδοξοι σωτήρες.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα: Η ουσία της κρίσης είναι πολιτική. Έχει να κάνει, δηλαδή, με επιλογές, με προτάσεις διεξόδου, με την οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών οι οποίες θα στηρίξουν αυτές τις επιλογές.

Πολλά θα µπορούσαµε να πούμε για την αδυναμία ή και ανικανότητα των δυνάμεων του συνόλου της Αριστεράς να βρουν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και να παρουσιάσουν μια πρόταση διεξόδου η οποία θα συσπείρωνε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά δεν είναι αυτό το πρωτεύον...

Αυτό που ορίζει και περιγράφει κυρίως την πολιτική κρίση είναι η μάταιη προσπάθεια των κομμάτων εξουσίας να αποφύγουν το αναπόφευκτο: τη σύνθλιψή τους κάτω από το βάρος των ευθυνών τους για την καταστροφή, των παρατεταμένων ντροπιαστικών απαιτήσεων των πιστωτών και της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών ζωής για τους Έλληνες πολίτες.

Τα κόµµατα εξουσίας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα περιθώρια διαχείρισης της κοινής γνώμης είναι απεριόριστα. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και έχουν ξεχάσει ότι για να κυβερνήσουν δεν αρκούν οι «θετικές γνώμες» των εποπτών, αλλά χρειάζονται και οι ψήφοι.

Πολύ περισσότερο από τις ψήφους, οι οποίες πολλές φορές και με διάφορους τρόπους μπορούν να υφαρπαχθούν, απαιτείται μια ευρύτερη συναίνεση - ανοχή της κοινωνίας. Κι αυτή έχει χαθεί από όταν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο κρυμμένα πίσω από τον εντεταλμένο τεχνοκράτη - πρωθυπουργό...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]