Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί επέστρεψαν οι θεωρίες χρεοκοπίας…

Η υπογραφή του Μνημονίου ΙΙ και η ολοκλήρωση του PSI ήταν τα δυο απαραίτητα συστατικά στοιχεία για να εισπνεύσει η Ελλάδα ανάσες απεγκλωβισμού από την καθημερινότητα της διακίνησης και διάδοσης καταστροφολογικών σεναρίων χρεοκοπίας.

Σε μια χώρα σαν τη δική μας, αλλά και σε μια παγκόσμια κοινότητα αμφότερες εθισμένες στην παραπλάνηση και την επιδερμική προσέγγιση της πραγματικότητας, η δύναμη μιας φήμης τείνει να προσλάβει διαστάσεις προφητείας που είναι περίπου αδιανόητο να μην επιβεβαιωθεί. Η φήμη αυτή αντικαθιστά την πραγματικότητα, και ουσιαστικά διαμορφώνει το καινούριο πλαίσιο δράσης και εξέλιξης των γεγονότων.

Για να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, πρέπει πρώτα να βγει από το κάδρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ή μάλλον της βεβαιότητας ότι θα γίνει η πρώτη «πολιτισμένη» χώρα η οποία θα χρεοκοπήσει. Το Μνημόνιο ΙΙ και το PSI βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, η ενεργοποίηση των CAC’s όμως, που οδήγησε στο να ξεκλειδώσουν τα CDS της χρεοκοπίας, ήταν το μοιραίο αυτογκόλ. Που απειλεί να ανατρέψει όλο το υπόλοιπο θετικό κλίμα.

Σημασία δεν είχε φυσικά το ύψος του ποσού που θα εισπράξουν οι κερδοσκόποι, όσοι επένδυσαν στην εθνική δυστυχία μιας χώρας με την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας, και ετοιμάζονται να εκταμιεύσουν τα κέρδη τους. Σημασία έχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία, το ποντάρισμα απέναντι σε μια χώρα, απέδωσε καρπούς. Ανοίγοντας την όρεξη για να συνεχιστούν και στο μέλλον τέτοια κερδοσκοπικά παίγνια.

Σε αυτό το πρίσμα, κάθε άλλο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, έχουν επανακάμψει στη διεθνή ειδησεογραφία, σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ξεκινώντας από την πρόβλεψη της Pimco, του μεγαλύτερου διαχειριστή hedge funds στον κόσμο, ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα καταρρεύσει… με κρότο, και καταλήγοντας στην εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών της UBS ότι η Αθήνα θα χρειαστεί πολύ σύντομα και νέο «κούρεμα» του χρέους, στο οποίο θα συμμετάσχει αυτή τη φορά… ματώνοντας, η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα σενάρια δεν έχουν φυσικά τη θυελλώδη επίδραση των… προγόνων τους, στο πολύ πρόσφατο εθνικό παρελθόν. Ακόμη. Γιατί προφανώς η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα μετά τις πρόωρες εκλογές. Τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης. Και φυσικά, το πόσο μεγάλο… σίριαλ θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Από πού κι ως πού "επέστρεψαν", έφυγαν ποτέ; Το σενάριο (ή καλύτερα η δεδομένη πραγματικότητα) της επίσημης και ολοκληρωτικής ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ εξελίσσεται κανονικότατα, με σταθμικό σημείο την εκδήλωση του πρώτου Πιστωτικού Γεγονότος του διαβόητου PSI (σχετικά ήπιο σημείο ως προς τις επιπτώσεις του, σε σχέση με τα επερχόμενα). Ακολουθούν "εκλογίτσες" με την απαραίτητη λαμογιά της υποτιθέμενης πολιτικής και οικονομικής νηνεμίας και αμέσως μετά Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ (ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ 2014) ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]