Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ιράν αρνείται να παραδώσει φορτίο πετρελαίου στην Ελλάδα


Το Ιράν αρνήθηκε να παραδώσει στην Ελλάδα φορτίο 500.000 βαρελιών πετρελαίου, ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Τα πετρελαιοφόρα που ήρθαν για να μεταφέρουν 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου σε διυλιστήριο στην Ελλάδα έπρεπε να επιστρέψουν με ‘άδεια χέρια’ μετά την άρνηση του Ιράν να παραδώσει το φορτίο», ανέφερε το Fars, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή. Το Reuters σημειώνει πως αξιωματούχοι του υπουργείο Πετρελαίου δεν ήταν διαθέσιμοι για σχολιασμό.

Σύμφωνα με το Fars, τα δεξαμενόπλοια είχαν προορισμό τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η εταιρεία ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές. Οπως αναφέρει το πρακτορείο, στέλεχος των ΕΛΠΕ δήλωσε πως δεν υπάρχει άρνηση παράδοσης για κανένα φορτίο ιρανικού πετρελαίου.

Όπως σημειώνει το Reuters, traders είχαν δηλώσει την Παρασκευή (24/2) ότι η ελβετική Totsa και η Mercuria βρίσκονταν σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ προκειμένου να βοηθήσουν στην αντικατάσταση του ιρανικού πετρελαίου.

Πριν από λίγο μεταδόθηκε η είδηση και από το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο Fars, "δεξαμενόπλοια που είχαν καταφθάσει σε διϋλιστήριο στην Ελλάδα, προκειμένου να παραδώσουν 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, επέστρεψαν στο Ιράν, μετά την απαγόρευση της ιρανικής κυβέρνησης να παραδοθεί το φορτίο".

Το εμπάργκο της ΕΕ θα έμπαινε κανονικά σε εφαρμογή τον προσεχή Ιούλιο, αλλά εν τω μεταξύ το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την αποστολή φορτίων αργού πετρελαίου σε χώρες της ΕΕ προκαταβολικά, προειδοποιώντας ότι το εμπάργκο της ΕΕ σε εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή του πετρελαίου διεθνώς στα 150 δολάρια το βαρέλι.

Το Ιράν έχει ήδη διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία και απείλησε ότι θα διακόψει τις αποστολές φορτίων και στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ολλανδία, εάν επιμείνουν να συμμετάσχουν στο εμπάργκο κατά του Ιράν.

Η σημερινή αναστολή της παράδοσης 500.000 βαρελιών στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι το Ιράν έκανε ακριβώς ό,τι είχε εξαγγείλει.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Διαβλέπουμε μια αμηχανία σε αυτή τη διάψευση ή μήπως όχι; Όταν όλοι μιλούσαν για τον παράγοντα Ελλάδα στο εμπάργκο της ΕΕ κατά του Ιράν (αφού είμαστε αναλογικά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου στην ΕΕ), εδώ μας έλεγαν ότι... θα προλάβουν να φροντίσουν να μην ξεμείνουμε από πετρέλαιο. Τι έγινε τώρα; Και πόσο ακόμα θα κρατάνε το καπάκι πάνω από αυτή την είδηση που ξεχείλισε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]