Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γιώργος είπε “όχι” σε εκλογές


Το κλίμα στη χθεσινή επιτελική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ήταν καλό. Η συζήτηση περί «αξιοπιστίας» του Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία επικεντρώνει τη στρατηγική της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή όσα είπε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, προκαλεί πολιτική δυσφορία στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, μιας και όλοι κατανοούν ότι στην εποχή σύγχυσης που διανύουμε, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μείνουν οι εντυπώσεις στους πολίτες. Και να μην μπορεί στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, να «γυρίσει το παιχνίδι».

Η συζήτηση βάρυνε ακόμη περισσότερο, όταν έγιναν γνωστά τα νέα περί… τζιτζιφιόγκου, του ξεσπάσματος δηλαδή του Δημήτρη Ρέππα κατά του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ, και στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Δεν ήθελε λοιπόν και πολύ, για να πέσουν στο τραπέζι ιδέες… απεμπλοκής της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ από το προφανές και διαγραφόμενο αδιέξοδο. Ο οδικός χάρτης που διαφαινόταν στον ορίζοντα, ήταν φυσικά η ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να κληθεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση: Ορμώμενος από τη σχετική πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, να ζητήσει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όχι με την αυτονόητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, αλλά με την αυξημένη των 180 «ναι». Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα έθετε προ των ευθυνών τους, όχι μόνο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τα κόμματα της Αριστεράς και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Φυσικά, το στρατηγικό αυτό σχέδιο είχε ένα πολύ συγκεκριμένο, ορατό και μεγάλο ρίσκο: Να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, και να οδηγηθεί εκ των πραγμάτων η Κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, μέσα στον Ιούνιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσκόποι θεωρούν ότι, ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να συσπειρώσει σε ανεκτό βαθμό την κομματική του βάση, και σταματήσει τις διαρροές προς την… αγανάκτηση, η αυτοδυναμία κάθε άλλο παρά πρόσφορο σενάριο είναι.

Μια αυτοδυναμία που, κι αν ακόμη επιτευχθεί, θα είναι κουτσουρεμένη σε σχέση με τη σημερινή κοινοβουλευτική υπεροπλία του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, το έργο της επόμενης Κυβέρνησης θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από εκείνο της σημερινής, και ως ένα σημείο θα θυμίζει την ισχνή αυτοδυναμία που εξασφάλισε ο Κώστας Καραμανλής στις εκλογές του 2007, για να οδηγηθεί μετά από δυο χρόνια στην απόλυτη πολιτική κατάρρευση.

Αυτή η πραγματικότητα, φαίνεται ότι επηρέασε καθοριστικά τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραμερίσει το ΠΑΣΟΚ και το κομματικό συμφέρον, και να σκεφτεί ως ηγέτης μιας χώρας που διέρχεται βαθιά κρίση. Ξέκοψε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, και ξεκαθάρισε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφιστεί με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι αποφασισμένος, και το δείχνει, να προχωρήσει… με τους πρόθυμους. Και εκείνους που μπορούν.

Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Αυτή η πραγματικότητα, φαίνεται ότι επηρέασε καθοριστικά τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραμερίσει το ΠΑΣΟΚ και το κομματικό συμφέρον, και να σκεφτεί ως ηγέτης μιας χώρας που διέρχεται βαθιά κρίση. Ξέκοψε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, και ξεκαθάρισε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφιστεί με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία."

    Μηπως ο ΓΑΠ δεν θελει τις εκλογες για να μπορει να συνεχισει την εκτελεση των εντολων των δανειστων του??
    Μηπως ο ΓΑΠ ,με τα μεχρι σημερα νομοσχεδια και "συμβασεις" που εχει υπογραψει, ενδιαφερεται για τα συμφεροντα των δανειστων και ξενων τραπεζων και οχι της πατριδας μας??
    Το γεγονος οτι λεει "οχι" στις εκλογες δεν τον κανει σε καμια περιπτωση υπευθυνο πρωθυπουργο!!
    Η υπευθυνοτητα κρινεται μεσω σοβαρων αποφασεων και εκ των αποτελεσματων!
    Αν απο τα αποτελεσματα θεωρειται πως ο ΓΑΠ ειναι υπευθυνος πρωθυπουργος ,τοτε δεν μπορω να αντιληφθω τι σημαινει ανευθυνοτητα!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]