Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλιάτσικο από Τούρκους στο "Τέμενος του Νομοθέτη"

  • To τέμενος και πανδοχείο του σουλτάνου Σουλεϊμάν στην πόλη Bozüyük της Yatağan λεηλατήθηκαν από αρχαιοκάπηλους, διότι τα 500 χρόνων ιστορικά οικοδομήματα δεν είχαν αναστηλωθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα το τέμενος και το πανδοχείο ανήκει σε ιδιώτη, αλλά μόλις οι αρχές αγοράσουν το οικόπεδο, θα αρχίσει και η αποκατάσταση των κτιρίων, μας είπε ο δήμαρχος.

Ένα τέμενος και ένα πανδοχείο χτισμένα πάνω στις ακτές του Αιγαίου πριν από περίπου 500 χρόνια από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή έχουν λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους, επειδή τα ιστορικά κτίρια δεν είχαν αποκατασταθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής.

"Αισθάνεται κανείς ντροπή για την έλλειψη σεβασμού που έδειξαν οι ληστές προς την ιστορία", δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια ο Γιασάρ Γκεντσέλ, ο δήμαρχος της πόλης Bozüyük στην περιοχή του Yatağan. "Οι κλέφτες κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς μια γέφυρα 1200 χρόνων που λειτουργούσε ως σταυροδρόμι στον Δρόμο του Μεταξιού. Παρά τις προειδοποιήσεις μας, ο χώρος που ήταν χτισμένη η γέφυρα ήταν γεμάτος με σκουπίδια και μπάζα. Αυτά τα ιστορικά έργα θα πρέπει να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές".

Το 500 χρόνων τέμενος και το πανδοχείο είχαν κατασκευαστεί κατά διαταγή του σουλτάνου πριν την εκστρατεία του προς το σημερινό ελληνικό νησί της Ρόδου, είπε ο Γκεντσέλ.

Ο Γκεντσέλ μας πληροφόρησε επίσης ότι το μουσουλμανικό τέμενος δεν ήταν διαθέσιμο για θρησκευτικές τελετές για τα τελευταία 200 χρόνια και ότι οι πλιατσικολόγοι είχαν σκάψει τρύπες σε διάφορα σημεία του τεμένους, μεταξύ άλλων και στον μιναρέ, από τον οποίο ο ιμάμης κάνει κήρυγμα.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε επίσης ότι οι αρχαιοκάπηλοι είχαν κλέψει μια ιστορική επιγραφή στην είσοδο του τζαμιού.

Ο τίτλος ιδιοκτησίας του οικοπέδου ανήκει σε ιδιώτη

"Προτεραιότητα της δημαρχίας είναι η αποκατάσταση των ιστορικών οικοδομημάτων ώστε να αναδειχθεί η παλιά τους δόξα", διευκρίνισε ο Γκεντσέλ. "Ελπίζουμε ότι, όπως και όλα τα άλλα ιστορικά έργα στην περιοχή, το τέμενος θα προστατευθεί και θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη".

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αρχές πληροφορήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας κτηματολογίου ότι ο τίτλος ιδιοκτησίας του οικοπέδου μέσα στο οποίο είναι κτισμένο σήμερα το τζαμί είχε κάποτε δοθεί σε έναν ιδιώτη.

"Το δημοτικό συμβούλιο έχει πλέον την απαιτούμενη άδεια να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του γαιοκτήμονα", ανέφερε ο Γκεντσέλ.

"Η γη ανήκει σήμερα στους κληρονόμους κάποιου Σαλίχ Σαράλ. Σχεδιάζουμε να τους δώσουμε μια έκταση που ανήκει στο δήμο σε αντάλλαγμα για τη γη, όπου χτίστηκαν το τζαμί και το πανδοχείο από τον Σουλεϊμάν. Το σχέδιο έχει εγκριθεί και θα εκτελεστεί σύντομα. Έτσι, το πρόβλημα της ιδιοκτησίας, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αποκατάσταση του τεμένους, θα επιλυθεί", δήλωσε ο Γκεντσέλ.

Ο διευθυντής του τοπικού γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Καμίλ Οζέρ, μας είπε επίσης ότι το μουσουλμανικό τέμενος στην Bozüyük έχει μεγάλη πολιτιστική σημασία.

"Το τζαμί και το πανδοχείο που κατασκευάστηκαν από τον Σουλεϊμάν έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Και τα δύο οικοδομήματα καταγράφηκαν το 1996 από το ΔΣ της Υπηρεσίας Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά μετά από αυτό, τίποτε ουσιαστικό δεν έγινε. Το πρόβλημα της ιδιοκτησίας πρέπει να επιλυθεί προτού ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης", δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Μόλις ο δήμος αποκτήσει επισήμως τον τίτλο ιδιοκτησίας του οικοπέδου, θα τοπογραφηθεί η περιοχή και θα εκπονηθεί το σχέδιο αποκατάστασης", μας εξήγησε ο Οζέρ. "Το έργο θα είναι μια σύμπραξη μεταξύ του δήμου, της νομαρχίας και του υπουργείου Πολιτισμού. Πιστεύω ότι η αποκατάσταση αυτών των ιστορικών έργων θα συμβάλουν στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας".

Ο Γκεντσέλ μας πληροφόρησε ότι ο Σουλεϊμάν ξεκίνησε την εκστρατεία του για την κατάκτηση της Ρόδου το 1523, μέσω του Bozüyük, πριν επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη το 1525 μέσω της ίδιας διαδρομής.

"Σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά αφηγήματα του θρυλικού Οθωμανού ταξιδευτή Εβλιγιά Τσελεμπή, ο Σουλεϊμάν θέλησε να χτίσει ένα τζαμί και ένα πανδοχείο καθώς περνούσε από το Bozüyük το 1523 και, υποτίθεται, έστησε ο ίδιος το αντίσκηνό του λίγη μόλις απόσταση από το τέμενος", μας εξήγησε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι οι ιστορικοί είπαν επίσης ότι ο Σουλεϊμάν είχε δώσει ο ίδιος στην περιοχή το όνομα που έχει μέχρι σήμερα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Το άρθρο δημιουργεί δύο απορίες. Η πρώτη αφορά στο ιστορικό αισθητήριο των γειτόνων. Τι εννοούν δηλαδή όταν λένε "ιστορικό μνημείο", "πολιτιστική κληρονομιά", "να αναδειχθεί η παλιά του δόξα", "να ανακτήσει την παλιά του αίγλη", "αυτά τα ιστορικά έργα θα πρέπει να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές". Αν και κατά πόσο, δηλαδή, η ιστορική τους αίσθηση είναι συνυφασμένη αποκλειστικά με τους κατακτητικούς πολέμους των Οθωμανών σουλτάνων τους, με στρατιές που εκστράτευαν, σκότωναν, λεηλατούσαν και βίαζαν. Γιατί αναφορικά με το συγκεκριμένο "ιστορικό μνημείο", μιλάμε για δύο κτίσματα που δημιουργήθηκαν με αφορμή την εκστρατεία του Σουλεϊμάν του "Μεγαλοπρεπή" στη Ρόδο, με στόχο να εκδιώξει τους (άλλους λωποδύτες) καθολικούς σταυροφόρους από τα Δωδεκάνησα και να τα κάνει τούρκικη κτήση, πράγμα που τελικά κατόρθωσε.

    Το δεύτερο σημείο είναι η μόνιμη εμμονή των Τούρκων να οικειοποιούνται τα μεγάλα μας νησιά. Σε τούρκικους χάρτες, ναυτικούς και τουριστικούς, ενώ τα μικρά μας νησιά αναγράφονται στα Ελληνικά, τα μεγάλα (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος) εμφανίζονται πάντα με την τούρκική τους ονομασία. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα (του νεο-οθωμανισμού;) η αναφορά του παραπάνω άρθρου στο "σημερινό ελληνικό νησί της Ρόδου" είναι χαρακτηριστική και προκλητική.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο Γκεντσέλ μας πληροφόρησε ότι ο Σουλεϊμάν ξεκίνησε την εκστρατεία του για την κατάκτηση της Ρόδου το 1523, μέσω του Bozüyük, πριν επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη το 1525 μέσω της ίδιας διαδρομής."

    Οι Τουρκοι ξεχνουν να αναφερουν οτι προσπαθουσαν να κατακτησουν την Ροδο απο το 1480!!
    Ο ναυαρχος Μεζυ πασα απεκρουσθη μετα απο λυσσαλεες επιθεσεις 2 μηνων απο τους Ιπποτες της Ροδου!!
    Και η κατακτηση της νησου ελαβε χωρα στα τελη του 1523!!
    Θυμιζουμε στον κ.Γκεντσέλ οτι ο Σουλεϊμαν Α' εκτελουσε ως "απιστους" αυτους που τολμουσαν να αμφισβητησουν τα λογια του Μωαμεθ!!
    Ιστορια για να θαυμαζει κανεις τους Τουρκους!!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο, ΓΜ, για τις χρονολογίες. Αλλά, αν μου επιτρέπεις, θα διαφωνήσω με το ότι ανεξαιρέτως "εκτελουσε ως "άπιστους" αυτούς που τολμούσαν να αμφισβητήσουν τα λόγια του Μωαμεθ". Ο "Μεγαλοπρεπής" έκανε εξαιρέσεις ανάλογα με το συμφέρον του. Και ξέρουμε ότι μπροστά στον Πάπα της Ρώμης, το ανήμερο θηρίο γινόταν υπάκουο σκυλί. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι "κατέλαβε τη Ρόδο και ΕΠΕΤΡΕΨΕ στους Ιωαννίτες ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί". Αν δεν ήταν καθολικοί οι Ιωαννίτες ιππότες, τότε θα τους είχε εκτελέσει επί τόπου.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]