Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κάλλιον του θεραπεύειν…»

  • Του Θανάση Νικολαΐδη
ΣΤΑ καλά χρόνια της γεωργίας, δεν χρειάστηκε να ξεσηκωθούν οι γεωργοί μας. Βολεύτηκαν με το φτηνό μεροκάματο ανασφάλιστων μεταναστών και οι Αλβανοί βρήκαν δουλειά. Κάποιοι απ’ αυτούς, έμπιστοι και εργατικοί, υποκατέστησαν το αφεντικό που άραξε στο καφενείο. Εκεί, στα χαρτιά απάνω και στα ζάρια, ξεσπάθωναν και ξεσπαθώναμε για το «κακό», έχοντας εισπράξει το καλό των μεταναστών που «μας πήραν τις δουλειές».
ΤΑ χρόνια πέρασαν και «αι βουλαί» των ευρωπαίων συνεταίρων μας «άλλα εκέλευσαν», για να’ ρθουν μέρες δύσκολες για τη γεωργία και τους γεωργούς μας. Το βαμβάκι «ξεφτιλίστηκε», στάρι και καλαμπόκι δεν απορροφώνται και τα καπνά έφυγαν σαν καπνός και οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Τι κάνεις ως «καλομαθημένος» γεωργός που δεν σε ξόφλησαν και σου χρωστούν, σαν δεν τα βγάζεις πέρα και χρωστάς στην «Αγροτική» κι «απλώθηκες» υπέρ το δέον; Καμαρώνεις το ακριβό και «πολυτελές» τρακτέρ σου αραγμένο στην αυλή ή το αρπάζεις για να βγεις στο δρόμο;
ΑΥΤΟ κάνει ο γεωργός τα τελευταία χρόνια και με το δίκιο του. Απλώνει τη διαμαρτυρία του για να’ ναι ορατή στην Ελλάδα και αισθητή στην Ευρώπη. Δεν είναι απεργία, είναι διαμαρτυρία. Τι κάνεις, παραπέρα, αν δεν γύρισαν να σε κοιτάξουν και ο θόρυβος της μηχανής σβήνει στον κρύο χειμώνα; Αν είσαι… Αντύπας στο Κιλελέρ του 1910 αρχίζεις τη «διαφώτιση» και την προετοιμασία για επανάσταση. Αν είσαι καλοζωισμένος αγρότης του 21ου αιώνα, ορμάς στο τρακτέρ, ζεσταίνεις τη μηχανή και ξεκινάς. Με άλλους κι όλοι μαζί και με μπροστάρη κανέναν τ. υπουργό (λέγε με Χατζηγάκη) είτε «αγωνιστή» της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Για να κλείσεις δρόμους με την επαναστατικότητα σου, κι αν κόψεις την Ελλάδα στα δυο, τόσο το… καλύτερο. Κι αν πλακώσουν τα ΜΑΤ ακόμα πιο… καλύτερο. Με τα προϊόντα να σαπίζουν στη νταλίκα και τον Ι. Χ. να ικετεύει τη «επαναστατική επιτροπή» στα μπλόκα, για πέρασμα και διέξοδο.
ΤΑ τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές και, πριν στήσουν το δικό τους φράγμα, η Πολιτεία έστησε το δικό της. «Απαγορεύεται! Δεν κλείνεις τα σύνορα και τις εθνικές οδούς. Δεν θα κινηθείς κομβόι για τα τελωνεία!». Αυτό λέγαμε πάντα κι είναι το αυτονόητο. Αδιανόητο σε χώρες ευρωπαϊκές, όπου οι απεργίες είναι λιγοστές, μεγάλες, οργανωμένες και αποτελεσματικές. Ναι στη διαμαρτυρία με τα τρακτέρ στους δρόμους, όχι στο κλείσιμο των δρόμων. Ανήκουν σε όλους.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Απορώ πως λες τόσα πολλά με γεμάτο στόμα. Είναι γεγονός ότι ο χορτάτος δεν καταλαβαινει ποτέ το νειστηκό. Έχεις μεγάλη φαντασία και δε θα άντεχες δίπλα μου στο χωράφι "μόνο να κοιτάς" και να σε καίει ο ήλιος, η σκόνη, τα κουνούπια, το ξενύχτι,η παγωνιά, ούτε μια εβδομάδα. Η αναπαυτική σου καρέκλα δε σε αφήνει να δεις πέρα απο τα όρια της τσιμεντούπολης που ζεις.

    ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΣΕΡΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]