Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έναρξη διαλόγου μεταξύ Μουσουλμανικής αδελφότητας και Τουρκίας;

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει επίσημος διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε την Πέμπτη ότι είναι πιθανόν να διεξάγονται ήδη συζητήσεις σε κομματικό επίπεδο.

"Είναι πιθανόν να υπάρχει ήδη διάλογος σε εξέλιξη μεταξύ των πολιτικών κομμάτων", δήλωσε ο διπλωμάτης σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, σημειώνοντας ότι ένα σημαντικό πρόσωπο που ανήκει στην Αδελφότητα, ο Ασράφ Αμπντέλ Γκαφάρ, είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Τουρκία.

Ωστόσο, ο Γκαφάρ αρνήθηκε ότι η ομάδα του είχε έλθει σε επαφή με οποιδήποτε πολιτικό κόμμα στην Τουρκία, επίσημα ή ανεπίσημα. "Δεν είχαμε επαφή με κανένα κόμμα. Στη συγκεκριμένη φάση επικεντρωνόμαστε στα μέσα ενημέρωσης", δήλωσε στην Hürriyet Daily News & Economic Review την Πέμπτη.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι απαγορευμένη στην Αίγυπτο, αλλά παραμένει μια σημαντική δύναμη στο κίνημα της αντιπολίτευσης που ζητά την αποπομπή του επί χρόνια κυβερνώντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Εκτός από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους και δρουν στο προσκήνιο πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι στιγμής ήταν αόρατες λόγω της χαοτικής κατάστασης της χώρας, δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης. "Είναι ακόμη δύσκολο να σταθμιστεί η δύναμη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας", είπε, προσθέτοντας ότι η παρουσία των ομάδων αναμένεται να γίνει πιο αισθητή μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο Γκαφάρ επιβεβαίωσε την εμφάνιση νέων ομάδων στην Αίγυπτο, οι οποίες, όπως είπε, είχαν στενή συνεργασία με την Αδελφότητα, στα πλαίσια του "Συνασπισμού της Επανάστασης της Οργής".

"Νέες ομάδες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, πράγμα που προσωπικά θεωρώ χρήσιμο", είπε στην Daily News, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σημαντικής συμμετοχής στις υπό εξέλιξη διαδηλώσεις από μέρους μελών συνδικάτων μεγάλων εταιρειών. Ίσως αυτό θα οδηγήσει σε μιά παράλυση της χώρας και να εξαναγκάσει το [παρόν] καθεστώς σε παραίτηση", μας είπε ο Γκαφάρ, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των εργαζομένων στις επαναστάσεις σε άλλες χώρες.

Οι νέες ομάδες που έχουν εμφανιστεί στην Αίγυπτο υπηρετούν την επανάσταση με θετικό τρόπο και θα εξακολουθήσουν να το την υπηρετούν και στο μέλλον, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, μόλις παραιτηθεί η κυβέρνηση Μουμπάρακ, τόνισε ο Γκαφάρ. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν αρκετές πολιτικές ομάδες, ανάμεσά στις οποίες είναι το "Μέτωπο των Δημοκρατών" και το "Κόμμα της 6ης Απριλίου", πρόσθεσε.

Ο Γκαφάρ επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία και δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στις 8 Φεβρουαρίου, ότι θα παραμείνει στην Τουρκία, έως ότου οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο - οι οποίες, όπως είπε, θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουμπάρακ να παραιτηθεί - να οδηγήσουν σε κάποια αποτελέσματα, προκειμένου να ενημερώσει ο ίδιος τον τουρκικό λαό για τις εξελίξεις στη χώρα του. Δήλωσε επίσης ότι θα ήταν αδύνατο να επιστρέψει στην Αίγυπτο κατά την παρούσα στιγμή, λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά του.

Οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με τον αριθμό των διαδηλωτών να αναμένεται να φθάσει τα 12 έως 16 εκατομμύρια, είπε ο Γκαφάρ, προσθέτοντας ότι ο δρόμος δεν έχει πια γυρισμό. "Δεν υπάρχει πισωγύρισμα σε αυτό το σημείο. Είναι πολύ σαφές ότι το αιγυπτιακό έθνος δεν μπορεί να ηττηθεί από καμμία κυβέρνηση".

Ο παράγοντας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανέφερε ότι υπήρξε ελάχιστος διάλογος μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης και ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους διαδηλωτές να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους. "Τους λέμε ότι ζητάμε την παραίτηση του Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του και μας λένε ότι κάτι θα αλλάξει".

Ο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναμένει τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και θα παράσχει βοήθεια προς τη χώρα, αν είναι δυνατόν. "Η Τουρκία θα είναι στην ευχάριστη θέση να βοηθήσει, εάν της ζητηθεί βοήθεια", είπε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν θα παρατηρεί την κατάσταση και θα περιμένει τις νέες εξελίξεις.

Ο διπλωμάτης είπε επίσης ότι ο Τούρκος πρέσβης στο Κάιρο δεν είχε έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία ηγούνται της επανάστασης στην Αίγυπτο, αλλά ότι αυτό είναι πιθανό να γίνει στο μέλλον. "Προς το παρόν, επικεντρωνόμαστε ακόμη στην ασφάλεια των Τούρκων πολιτών στην Αίγυπτο", πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]