Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Fox, ψέματα και βιντεοταινίες: όλα όσα δεν έγιναν στη Μόσχα

Πλάνα του Fox από επεισόδια στην Αθήνα


Της Κaterina Azarova
για την ιστοσελίδα του δορυφορικού καναλιού RT News

Με τόσα που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα, δεν είναι και δύσκολο να μπερδευτεί κανείς. Βλέπεις πλάνα από μέτωπα πολέμου και αναρωτιέσαι: "Από Ιράκ είναι τώρα αυτό ή από Αφγανιστάν"; Βλέπεις εικόνες απόλυτης φτώχειας και λές: "Από Σομαλία λες να είναι αυτά τα πλάνα ή από Κονγκό"; Και τι αξία έχει ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων σήμερα αν δεν έχει και τίποτα καλά πλάνα;

Oπότε, οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο είναι μονίμως στο ψάξε, και φροντίζουν να είναι σε επαφή με τους οπερατέρ τους και τα πρακτορεία ειδήσεων, οι οποίοι δεν τους αφήνουν ποτέ πεινασμένους, και τους εξασφαλίζουν τα καλύτερα πλάνα για να γαρνίρουν τα δελτία τους.

Ή - σε ορισμένες περιπτώσεις, αν ψάξουν και δεν βρουν - τους βρίσκουν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ πλάνα που μοιάζουν πάνω-κάτω με το θέμα που καλύπτεται στην είδηση. Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο το θέμα, μιλάμε για τις διαδηλώσεις στη Ρωσία πριν από μια εβδομάδα και το αμερικάνικο κανάλι Fox News, που όλα δείχνουν ότι δεν λέει να μάθει από τα παθήματά του.

Όντως, υπήρξαν μαζικά συλλαλητήρια στη Ρωσία. Έγιναν διαδοχικά, από την ημέρα των εκλογών την περασμένη Κυριακή. Χιλιάδες Ρώσοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την άποψή τους και να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα των εκλογών. Ναι, εκατοντάδες έχουν συλληφθεί. Για δύο συνεχόμενες ημέρες, και για διάφορες παραβάσεις. Ναι, υπάρχουν φήμες για βιαιότητες της αστυνομίας, αν αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να είμαστε βέβαιοι αν οι φήμες αυτές αληθεύουν. Στην πραγματικότητα ό,τι έγινε έγινε με ευθύνη της αστυνομίας, όπως συμβαίνει και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, ορισμένοι αστυνομικοί κάνουν τα στραβά μάτια όταν κάποιος τραβάει βίντεο σε σημεία της πόλης όπου αυτό κανονικά απαγορεύεται. Άλλοι πάλι μπορεί να σε συλλάβουν έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών χωρίς λόγο και αρνούνται να σου επιτρέψουν να ασκήσεις τα δικαιώματά σου (και ναι, όλα αυτά έχουν όντως συμβεί). Οι αστυνομικοί στη Μόσχα δεν διαφέρουν - κάποιοι είναι καλύτεροι από άλλους, ενώ κάποιοι άλλοι μοιάζουν να ψάχνουν για καυγά χωρίς να συντρέχει λόγος.

Αλλά ανεξάρτητα από όλα αυτά, όντως, έγιναν διαδηλώσεις. Έλα όμως που το βίντεο που θα δείτε παρακάτω, φίλοι μου, δεν είναι από αυτές.

Το κανάλι Fox News μας είπε με σοβαρό ύφος ότι τα πλάνα του από τις διαδηλώσεις ήταν όντως από τη Μόσχα. Αλλά σαν Μοσχοβίτισσα που είμαι, μια ματιά αρκούσε για να καταλάβω ότι αυτή δεν ήταν η πόλη μου. Πρώτα απ' όλα, οι τηλεφωνικοί μας θάλαμοι είναι γκρι-μπλε, και είναι ελάχιστοι στους δρόμους της πόλης. Και για να είμαι ειλικρινής, ούτε που θυμάμαι την τελευταία φορά που είδα δημόσιο τηλεφωνικό θάλαμο, πόσο μάλλον κάποιον να τον χρησιμοποιεί.

Δεύτερον, είναι και οι άνθρωποι στο φόντο. Εκείνο το νεαρό ζευγάρι κοντά στο κτίριο. Η γυναίκα φοράει τζην και μακρομάνικη μακό μπλούζα!

Μιλάμε για μήνα Δεκέμβριο, παιδιά. Μιλάμε για Ρωσία. Ξέρετε κανέναν εδώ που να είναι στα καλά του και να πήγε στο συλλαλητήριο της περασμένης εβδομάδας (όπου τις περισσότερες φορές, ο κόσμος είναι συνωστισμένος σε ομάδες και όχι έτσι σκόρπιος όπως στο βίντεο) με μπλουζάκι ανοιξιάτικο; Οι άνθρωποι εδώ φορούν ζεστά εσωτερικά φανελάκια, μπουφάν του σκι, καπέλα και γάντια - όλο τα αξεσουάρ του χειμώνα. Όλα όσα φαντάζεται ο υπόλοιπος κόσμος για το ντύσιμό μας βασίζονται στην πραγματικότητα. Και στη Μόσχα κάνει πολύ κρύο το Δεκέμβριο.

Αλλά ακόμα κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν - και ειλικρινά, δεν θέλω να πιστέψετε απλώς τα λόγια μου - έχω ένα τελευταίο πειστήριο.

Θα σας κάνω τώρα να πείτε: "Μπα; Σαν Ελληνικά δεν μοιάζουν αυτά τα γράμματα;" και θα κάνετε διάνα. ΕΙΝΑΙ Ελληνικά. Και τι λέει εκείνη η φωτεινή επιγραφή; Λέει "Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος", με μεγάλα, όμορφα, χρυσά γράμματα. Φαίνεται πως στο κανάλι Fox δεν φτάνουν τα πραγματικά πλάνα από ρώσικα συλλαλητήρια. Ήθελαν να κάνουν και ΜΠΑΜ. Και αφού μπαμ δεν ακούστηκαν, γιαυτό σκέφτηκαν: "Και τι έγινε; Αστυνομικούς δεν δείχνουν να κυνηγούν τον κόσμο; Να και λίγες φωτιές, να και λίγο χάος. Σιγά μην καταλάβει κανείς τη διαφορά!" Έτσι άρπαξαν τα βίντεο από Αθήνα, έβαλαν μια λεζάντα που έλεγε "Ρωσία" από κάτω - και προτού πεις κύμινο, έτοιμο το πλάνο να καταναλωθεί οσωνούπω από χιλιάδες αχόρταγα μάτια...

Τι κρίμα που τα δελτία τους τα βλέπουν πάρα πολλοί σε πάρα πολλά μέρη... Σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αφού την έχουν ξαναπατήσει και στο παρελθόν, δεν έχω καμιά ελπίδα ότι το πάθημα θα τους γίνει μάθημα. Αλλά έστω, ας προσπαθήσουν να το κάνουν για τους τηλεθεατές τους. Δεν έχουμε φοικόδεντρα στους δρόμους της Μόσχας και το όνομα του πρωθυπουργού είναι Putin και όχι "Puttin". Όσο για τα Αγγλικά τους, ο πληθυντικός του ουσιαστικού "protester ("διαδηλωτής") είναι "protesterS". Ας το έχουν υπ' όψιν τους για την επόμενη φορά που θα δοκιμάσουν κάτι παρόμοιο.

Εν τω μεταξύ, για την ιστορία, το βίντεο-μούφα το απέσυραν μερικές ώρες αφού το ρεπορτάζ του καναλιού Fox News δέχθηκε μπαράζ από κριτικές και ειρωνικά σχόλια από το ίδιο το αμερικανικό κοινό.


Πλάνο του Fox: Η Εθνική Τράπεζα στο Σύνταγμα



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]