Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παπαδήμος όπως λέμε… Παπανδρέου

«Στο δυσμενές εγχώριο και διεθνές υφεσιακό περιβάλλον, υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, που δημιουργούν προσδοκίες επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια του 2013. Πρώτον, εκτιμάται ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών».

Τάδε έφη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις 14 Δεκεμβρίου 2011. Δηλαδή ούτε 10 μέρες δεν έχουν περάσει. Κι όμως. Χθες το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να επικυρώσει τις προτάσεις του εργατοπατέρα και πρώην συνδικαλιστή κ. Γ. Κουτρουμάνη. Ο υπουργός Εργασίας (μάλλον ανεργίας) πρότεινε οι μειώσεις να κυμαίνονται από 10% έως 20% για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ έως 30% για το ΤΑΥΤΕΚΩ έως και 25% σε μια 5ετία για το ΤΕΑΔΥ , έως 25% για το ΤΑΔΚΥ και ως 25% επίσης για το ΤΕΑΥΦΕ.

Ύστερα όμως από την ισχυρή παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας ματαιώθηκε η έγκριση του νομοσχεδίου και οι συνταξιούχοι γλίτωσαν ένα “μαχαίρι” 25% στις συντάξεις τους.

Πώς όμως προέκυψε η κωλοτούμπα του κ. Παπαδήμου και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση; Εδώ δε μιλάμε για τεράστια ποσά που θα περικοπούν και δε χάθηκε ο κόσμος. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων ζήτημα να παίρνουν 15-200 ευρώ επικουρική ενώ η κύρια σύνταξή τους δεν είναι μεγάλη.

Πώς ελαφρά τη καρδία αποφασίζουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να κάνουν τέτοιες περικοπές όταν πριν μερικές ημέρες υπήρξε δέσμευση για πάγωμα των μισθών και συντάξεων;

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπαδήμος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός (ή τουλάχιστον έτσι λέει), επομένως δε θα είχε κανένα λόγο να πει ψέματα. Ούτε να μοιράσει υποσχέσεις όπως πιθανότατα να έκαναν κάποιοι που θα ήθελαν να εκλεγούν.

Τελικά, μήπως ο “τεχνοκράτης” κ. Παπαδήμος έγινε κι αυτός πολιτικός σαν κι αυτούς που το σύστημα που τον στηρίζει επιχειρεί να απαξιώσει;

Το «κόλπο της επόμενης δόσης»

Μα σημειώσουμε και κάτι άλλο: Εδώ και πολλούς μήνες ο μόνιμος εκβιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αν θα πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου. Τα επικοινωνιακά παπαγαλάκια ξεκινούσαν από εβδομάδες πριν να εντάσσουν τον κόσμο σε ένα καθεστώς φόβου. «Θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;» ήταν το μόνιμο εκβιαστικό σχέδιο ώστε να περνούν πολύ σκληρά μέτρα χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Το δράμα της 6ης δόσης το ζήσαμε από το Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τότε μας έλεγαν ότι στερεύουν τα ταμεία, δε θα πληρωθούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, η Ελλάδα θα κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και τα ταμεία και άλλα πολλά. Μέσα στους τέσσερις αυτούς μήνες ο κ. Βενιζέλος κατάφερε να υιοθετήσει μέτρα που σε άλλη περίπτωση θα ξεσήκωναν τον κόσμο.

Όμως, το κόλπο της ασφυκτικής πίεσης και φυσικά της πλύσης εγκεφάλου έκανε καλά τη δουλειά του. Έτσι, πέρασε και το πολυνομοσχέδιο, έτσι και ο προϋπολογισμός.

Γι’ αυτό και ο κ. Παπαδήμος, αν και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αποφάσισε να παίξει το ίδιο παιχνίδι. Το «κόλπο της επόμενης δόσης» λέγεται. Ήδη άρχισαν οι διαρροές περί …φόβου του πρωθυπουργού ότι δε θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει τη δόση – μαμούθ των 89 δισ. ευρώ που είναι να εκταμιευτεί το Μάρτιο. «Αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση ως τα μέσα Ιανουαρίου είπε ο κύριος Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο, τότε αυτό θα συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία με την Τρόικα στη διαπραγμάτευση».

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Είναι ακριβώς όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος όταν ήταν να φτάσει η ώρα της επόμενης δόσης. Ετσι, λοιπόν, θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σκληρά μέτρα μέχρι το Μάρτιο. Θα βάλουν και την τρόικα να «γαυγίσει», να απειλήσει, ίσως και να αποχωρήσει από την Ελλάδα για λίγο. Και ξαφνικά όλα θα γίνουν ομαλά. Οι μειώσεις θα περάσουν, οι απολύσεις θα γίνουν, το ξεπούλημα θα ολοκληρωθεί.

Παλιό και δοκιμασμένο το κόλπο, γιατί να μην το κληρονομήσει και ο κ. Παπαδήμος;


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Αν θέλαμε να δώσουμε περιγραφικό τίτλο σ’ αυτόν τον πολιτικό όρο, ένας θα ταίριαζε απόλυτα.

    Παπανδρεϊσμός είναι συνώνυμο του "κατακαθισμού".

    Στο "κατακάθι" της κοινωνίας αλίευαν πάντα συνεργάτες οι Παπανδρέου.
    Εκεί όπου μπορούσαν να υποσχεθούν εύκολες και μεγάλες καριέρες, αλλά και να απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή τους απείθαρχους και τους "άπιστους".

    Η οικογένεια, που, βολεύοντας "κατακάθι", έδινε ελπίδα σε ολόκληρο το "κατακάθι" της χώρας.

    Η επένδυση του κάθε σκουπιδιού της κοινωνίας βρισκόταν στην "αυλή" αυτής της οικογένειας.

    Η ελπίδα του κάθε τίποτε, που ήθελε να γίνει άκοπα κοινωνικός παράγοντας και βέβαια πλούσιος.

    Με αυτόν τον τρόπο είχαν πάντα γύρω τους τούς πιο αδίστακτους συνεργάτες. Συνεργάτες, οι οποίοι, προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι, πάντα θα έσωζαν και τους ευεργέτες τους.
    Συνεργάτες από το σύνολο του φάσματος του κοινωνικού υπόκοσμου.
    Από σταλινικούς γόνους δωσίλογων —όπως ο Πάγκαλος— μέχρι πραγματικούς βασανιστές της Χούντας —όπως ο Βρέντσος—.
    Οι πάντες "δημοκράτες" μέσα από την "κολυμπήθρα" του παπανδρεϊσμού.

    Το είπε κάποτε εύσχημα ο Κατσιφάρας, αλλά δεν το απέδωσε σωστά.
    Δεν είναι απλά ότι κάποιοι από αυτούς, οι οποίοι διακρίθηκαν επί Παπανδρέου, θα ήταν άσημοι χωρίς αυτόν.
    Τόσο άσημοι, που δεν θα τους αναγνώριζαν οι θυρωροί των πολυκατοικιών τους.
    Υπάρχουν άσημοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι ικανοί.
    Οι Παπανδρέου ενδιαφέρονταν πάντα για τους άσημους, οι οποίοι ήταν ταυτόχρονα καί άχρηστοι καί ανίκανοι.

    Ας προσπαθήσει κάποιος να φανταστεί τι θα έκανε ένας Τσοχατζόπουλος στη ζωή του, αν δεν "έπεφτε" πάνω στον Παπανδρέου.
    Ούτε στα καφενεία δεν θα μπορούσε να διακριθεί.

    Ρεμάλι, τρακατζής και ψεύτης θα παρέμενε, όπως τον θυμούνται όλοι οι μετανάστες στη Γερμανία.

    Ας θυμηθεί κάποιος τι κατάφερε μόνος του μια ολόκληρη ζωή ο Χυτήρης.

    Έπρεπε να κουβαλάει την πάπια του μεγάλου τιμονιέρη στο Χέρφιλντ, για να γίνει "κάποιος".

    Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάντα το μυστικό των Παπανδρέου.
    Το μυστικό όλων των Παπανδρέου.

    Από τον "γέρο της δημοκρατίας", ο οποίος είχε πάντα γύρω του φασίστες, ταγματασφαλίτες, μοναρχικούς και όλους τους αριστερούς χαφιέδες της ασφάλειας, μέχρι τον Γιωργάκη όλοι το ίδιο έκαναν.

    ----------------------------------------
    Η συμμορία ΠΙΣΩ από τον Παπανδρέου
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ
    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ..... ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ....
    ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ .....
    ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΘΕΙ, ΑΝ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΑΣ .....
    ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΣΑΣ, ΤΟΜΑΡΙΑ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]