Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα είναι μοιραία ημέρα η 20η Μαρτίου 2012;


Σε τρεις (3) μήνες από σήμερα λήγει ένα ομόλογο 14,5 Δισεκατομμυρίων ευρώ
– Αν δεν αποπληρωθεί, θα έχουμε άτακτη χρεωκοπία της Χώρας μας, αναπόφευκτη έξοδο από την Ευρωζώνη πιθανότατα δε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Δεν μπορεί πλέον το Κράτος να εισπράττει 55 Δισ. Ευρώ το χρόνο και να ξοδεύει 90 Δισ.

Θα πρέπει οι διάφοροι -ειδήμονες- και άλλοι βαρύγδουποι αναλυτές και οικονομικοί συνταγογράφοι να μας απαντήσουν σε ένα πολύ βασικό ερώτημα:

Την 20η Μαρτίου 2012. ήτοι σι τρείς μήνες, λήγει ένα ομόλογο 14.5 δισεκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει απαραιτήτως να πληρωθεί αν οι υπεύθυνοι της χώρας θέλουν να αποφευχθεί η άταχτη χρεωκοπία της και βεβαίως, η αναπόφευκτη έξοδος της από την Ευρωζώνη -πιθανότατα δε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος τής πληρωμής των 14,5 δισεκατ ευρώ, ή υπό τον πρωθυπουργό κ Λουκά Παπαδήμο κυβέρνησες θα πρέπει να φέρει το επάνω-κάτω από πλευράς λήψεως μέτρων.

Είναι πλέον κατεπείγουσα ανάγκη να σταματήσουν οι λήψεις οριζόντιων φοροεισπρακτικών μέτρων και να ξεκινήσει μία πολύ γενναία προσπάθεια συρρικνώσεως του δημοσίου τομέα και όλων των πηγών του παραγωγής διαφθοράς και εγκληματικής στασιμότητος σε επενδύσεις.

Όπως πολύ σωστά επεσήμανε σε πρόσφατη ομιλία του ο πρώην υφυπουργός Οίκο νομικών κ. Πέτρος Δούκας, το ελληνικό πρόβλημα δημοσίου χρέους δημιουργήθηκε επειδή, πολύ χονδρικά, κάθε χρόνο το Δημόσιο εισπράττει 55 δισεκατ. ευρώ και οδεύει 80-90 δισεκατ. Ευρώ.
,
Χρόνο με τον χρόνο το χρέος μαζεύτηκε και έφθασε στα 370 δισεκ. εκατ. ευρώ. χωρίς να υπολογίζουμε τουλάχιστον 45 δισεκ. ευρώ εγγυήσεις πού έχει εκδώσει το Δημόσιο για να μην κλείσουν οι κρατικές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από τα 370 δισεκατ. χρέους, τα 225 δισεκατ. ευρώ είναι δάνεια πού πήραμε για να πληρωθούν οι τόκοι όλα αυτό τα χρόνια!

Το χρέος ανατροφοδοτείται από τους τόκους και καταβροχθίζει την οικονομία.

Έτσι, οι αγορές τρόμαξαν, το έβαλαν στα πόδια, υπέστησαν τεράστιες ζημίες από την κατάρρευση της αξίας των ομολόγων πού είχαν αγοράσει και σταμάτησαν να μας δανείζουν.

Είναι πολύ σωστή ή παρατήρηση του πρώην υφυπουργού πού είναι και έμπειρος τραπεζίτης.

Οι περίφημες αγορές έχουν ήδη χάσει τεράστια ποσό από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Όχι μόνον όσα επένδυσαν ατό Χρηματιστήριο και σε ακίνητα, αλλά κυρίως όσο επένδυσαν σε ομόλογα τού ελληνικού Δημοσίου.

Αυτός είναι και ο λόγος πού η ιστορία τού -κουρέματος τού ελληνικού χρέους δεν θα είναι διόλου εύκολη υπόθεση.

Ωστόσο αν το δύσκολο αυτό πρόβλημα -που είναι και εξαιρετικά περίπλοκο- δεν βρει σύντομη και θετική λύση, ίσως η 20η Μαρτίου 2012 γίνει η μοιραία ήμερα για την ελληνική οικονομία και την χώρα μας σε αυτά τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.

Συνεπώς, το τρίμηνο πού ακολουθεί είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές .

Όσο γι' αυτούς που για δημαγωγικούς λόγους ποντάρουν στο άλογο αυτό, στην ουσία φιλοδοξούν να παύουν τον ρόλο του νεκροθάφτη.

Ένα άλλο, επίσης πολύ σοβαρό, πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στο τρίμηνο που έρχεται είναι αυτό των τραπεζών.

Πρόκειται δηλαδή για το πρόβλημα της καρδιάς της ελληνικής οικονομίας, πέρα από κάποιες αστειότητες που εκστομίζονται.

Όπως τόνισε προσφάτως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, το Μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε σωστά.

Τι σημαίνει, όμως αυτή η μή σωστή εφαρμογή για τις ελληνικές τράπεζες.

Δεδομένου ότι έχουν στο χαρτοφυλάκια τους ομόλογα περίπου 25 δισεκατ. ευρώ. η απομείωση της αξίας τους κατά 50% δημιουργεί απώλειες περίπου 25 δισεκατ. ευρώ -πολύ μεγαλύτερες από την καθαρή τους θέση- οδηγώντας τις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για κεφαλαιακή ενίσχυση αν δεν καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαιο από τους μετόχους και την αγορά.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει την κρατικοποίηση τους για ένα διάστημα, αν δεν αλλάξει ο νόμος πού προβλέπει έκδοση κοινών μετοχών στα χέρια του Δημοσίου (οι ευρωπαϊκές μπορούν να εκδώσουν προνομιούχες αν προσφύγουν στο EFSF, που σημαίνει ότι οι παλαιοί μέτοχοι διατηρούν τον έλεγχο).

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, η χρηματιστηριακή άξια των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) βρίσκεται σήμερα στα 2,6 δισεκατ. ευρώ. από 60 δισεκατ. ευρώ προ τετραετίας.

Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην λειτουργία τους:

Το κουρεμά των ομολόγων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιστωτική ασφυξία την αγορά καθώς οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να επιτύχουν / διατηρήσουν υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, θα οδηγηθούν σε μεγαλύτερο περιορισμό των χορηγήσεων, εντείνοντας την ύφεση.
Στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η άνοδος των δανείων σε καθυστέρηση στο 12,8% των συνολικών από 10,5% το 2010.

Αν δε στους αριθμούς αυτούς προσθέσουμε τις κυκλοφορούσες μετά-χρονολογημένες επιταγές και το ύφος αυτών πού δεν εξυπηρετούνται το τοπίο γίνεται θεοσκότεινο.

Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιδιώκουν την δραστηριοποίηση τού ΕΣΠΑ μέσω του όποιου η ελληνική αγορά θα μπορούσε να δεχθεί σωτήριες δόσεις οξυγόνου.

Δυστυχώς, όμως στο επίπεδο αυτό προβάλλει το δύσμορφο τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, που με τόσο ζοφερά χρώματα περιγράφεται στην τελευταία έκθεση τού Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ).

Αν αυτό το τέρας στην κυριολεξία δεν εξοντωθεί οι περί αναπτύξεως προσδοκίες θα παραμείνουν επικίνδυνες αερολογίες για τηλεοπτικά παράθυρα και εμποροπανηγύρεις.
Στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με την ζήτηση στην οικονομία να συρρικνώνεται, μόνη διέξοδος είναι η τόνωση των επενδύσεων.

Ποιος όμως θα αποφασίσει να επενδύσει σε μίαν Ελλάδα όπου για να ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση πού έγινε τα τελευταία χρόνια χρειάστηκαν 20 έτη -και ακόμη αμφισβητείται;



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Τι μας λες ρε Χοντρομαλάκα - πρακτορίδιο , ότι ο Ελληνικός Λαός χρωστάει στις αγορές δηλαδή στο σκυλολόι των 10 γεροντοεβραίων Δισεκατομύρια..Θα σε βρούμε Πούστη..θα σε βρούμε..και τότε θα τα πούμε..θα μιλήσει ο κώλος έτσι όπως ξέρει να μιλάει..Ευγενικά! Ναί.. με στάιλ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΡΤΙΑΙ ΕΙΔΟΙ. Και σεις αδελφοί Ευρωπαιοι????

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρα από τις άναρθρες κραυγές, έχεις να αντιπαρατεθείς με κάποιο επιχείρημα; Σε εσένα, τον τελευταίο γράφω, που προφανώς δεν θέλεις να δεις την αλήθεια. Και για όσο διάστημα δεν θα βλέπεις την αλήθεια, δεν θα μπορέσεις ποτέ να βρεις και να δεις την λύση που απαιτείται για να σωθεί η πατρίδα μας. Και δεν μιλάω για προσωρινή διάσωση, αλλά για μόνιμη. Δύσκολα πράγματα σου γράφω. Αλλά, θέλεις να σου πω ποιός είναι ο λόγος που περνάμε όλα αυτά; Επειδή τέτοιοι είμαστε και αυτά μας αξίζουν. Το καλύτερο παράδειγμα είσαι εσύ. Πρώτος σακουλάς περιπατητής του διαδικτύου, που νομίζεις πως με τις βρισιές και τις ιαχές σου ξεχωρίζεις. Δυστυχώς, σε παίρνουμε χαμπάρι κι ευτυχώς που το ιστολόγιο δημοσιεύει τα εμέσματά σου για να μας δείξει τι πρέπει να αποφύγουμε να γίνουμε. Όπως και νά 'χει, χρόνια πολλά και καλά μυαλά. Του χρόνου ας είμαστε λεύτεροι και ας διαφωνούμε ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναφέρεται ότι οι αγορές έχουν χάσει τεράστια ποσά επειδή η χρηματιστιριακή αξία των τραπεζών έχει πέσει (ίσως είναι η μεγαλύτερη μπούρδα που έχω διαβάσει).Έχουν χάσει κάποιοι μέτοχοι χρήματα που κατέληξαν στις τσέπες άλλων μετόχων, γιατί έτσι είναι το χρηματιστήριο, κάποιοι που αγόρασαν χαμηλά και πούλησαν ψηλά πήραν τα λεφτά αυτών που αγόρασαν ψηλά.Πιθανότατα είναι οι ίδιοι που θα αγοράσουν ή ήδη το έχουν κάνει τώρα που είναι στον πάτο.
    Σε άλλο σημείο του άρθρου διαβάζω για το πρόβλημα της επιβράδυνσης χορηγήσεων των τραπεζών (λόγω κεφαλαιακής επάρκειας) που θα εντείνει την ύφεση.
    Ναι,αλλά αναρωτιέμαι πέραν από την ανάπτυξη με δανεικά δεν σας μάθαν άλλο τρόπο εκεί στη σχολή του Σικάγο?
    Έχουμε φτάσει να πληρώνουμε ετησίως σαν χώρα μόνο για τόκους περισσότερα από το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων (οι οποίοι είναι αντιπαραγωγικοί αλλά δεν ευθύνονται μόνο αυτοί γι'αυτό,κυρίως ευθύνονται αυτοί που διοικούν).
    Εγώ δεν δέχομαι την λογική, ότι αυτός που έχει 1 εκατ. είτε από κληρονομιά, είτε από κομπίνα, είτε οτιδήποτε και δανείζει το κράτος λαμβάνοντας 50000 το χρόνο (ξύνοντας τα απόκρυφά του) και στο τέλος του ομολόγου λαμβάνει και το εκατομμυριο, σε ένα νόμισμα σταθερής κυκλοφορίας να θεωρείται ευεργέτης, και ο δάσκαλος που μαθαίνει στα παιδιά μας γράμματα να λαμβάνει 15000 το χρόνο και να θεωρείται κοπρίτης.
    Οι αγορές έχουν κονομήσει τρελά λεφτά από τα CDS.
    Ας υποθέσουμε ότι ένα ασφαλιστικό ταμείο έχει επενδύσει μέρος του αποθεματικού του σε ένα fund που το ελέγχει η συγκεκριμένη παγκόσμια ληστοσυμμορία. Αγοράζει Ελληνικά ομόλογα για λογαριασμό του και του λέει ότι αυτή είναι η απόδοση που θα έχει για να εγγράψει στα βιβλία του σχετικά. Μετά ξεκινάει το πάρτυ, γιατί αυτό το fund πουλάει στη δευτερογεννή αγορά το ομόλογο, ενώ αγοράζει παράλληλα CDS γνωρίζοντας ότι θα γίνει της κακομοίρας.
    Από τις συναλλαγές ομολόγων και CDS βγάζουν τεράστια κέρδη αλλά για την πάρτη τους (τα μοιράζονται σαν bonus),ενώ παράλληλα λένε στο ασφαλιστικό ταμείο ότι ανέβηκε το κόστος ασφάλισης της επένδυσης οπότε πρέπει να γράψεις στα βιβλία σου κάποιες έκτατες ζημιές.
    Όσο για τους Ευρωπαίους και το ΕΣΠΑ,το θέλουνε για να στήσουν με Ελληνικά κονδύλια το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν στις τσέπες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οποσδήποτε οι βρισιές είναι κάτι το πολύ άσχημο, δεν λέω, έχεις δίκιο σαυτό. Όμως αυτά που προκάλεσαν οι απόψεις που υποστηρίζεις είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ για εκατομμύρια Έλληνες! Φτώχεια , πείνα, εξαθλίωση, απόγνωση, αυτοκτονίες, μετανάστευση! Αυτά δεν σε πείραξαν ..Τα γαλλικά σε πείραξαν..Πάντα ίδιοι ήσασταν εσείς οι Φαρισαίοι..Διηλύζατε τον κώνωπα και καταπίνατε την Κάμηλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε παιδιά, είναι φαρισαϊσμός να μιλάμε γι αυτά που συμβαίνουν; Είναι φαρισαϊσμος η πείνα που υπάρχει και η πείνα που έρχεται; Είναι φαρισαϊσμός η σημερινή εξαθλίωση των Ελλήνων; είναι βέβαια κάτι που δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, αλλά συμβαίνει... και συμβαίνει τώρα, όχι χθες ή αύριο. Και οφείλουμε να το δούμε, να κατανοήσουμε τους λόγους που δημιούργησαν αυτό το τραγικό για την Ελλάδα φαινόμενο, το οποίο τείνει να εξαπλώνεται ταχύτατα και κατόπιν να ορίσουμε τους τρόπους αντίδρασής μας. Και η αντίδραση πρέπει (πρώτα από όλα) να γίνει προς εκείνους που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις της σημερινής τραγικότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαρισαϊσμος ειναι οταν λες οτι πρεπει να κατανοίσουμε τους λογους που σκλαβωθηκαμε , αρχικα , απο ολιγαρχες και τωρα απο εχθρικες προς το Εθνος μας , κυβερνησεις.

    Ο λογος ειναι οτι πιστεψαμε στην ψευτικη ζωη , προσκυνησαμε το χρημα , πεταξαμε στα σκουπιδια τις αξιες των προπατορων και το κυριοτερο δειξαμε ασεβεια στην Μανα Πατριδα . Επιτρεψαμε τους αντιπροσωπους μας και ξεφτιλισαν κατι τι Ελληνικο .
    Εμεις ειμαστε ο λογος , η αιτια και οι μονοι ενοχοι.
    Αν το καταλαβουμε και μετανοϊσουμε , ΟΛΑ τα κακα δαιμονια θα ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ . Και μαζι τους και οι υπηρετες τους , αντιπροσωποι μας.
    Δεν τους λεω πολιτικους , διοτι ΟΥΔΕΜΙΑ σχεση εχουν . Θυμιζουν περισσοτερο μαφιοζους , αμορφωτους και αδιστακτους . Που για τον Θεο τους , το χρημα , παρεδωσαν παση εξουσια στον αρχοντα του σκοτους και του ψευδους.
    Η Πατρις ΕΑΛΩ και ο κοσμος πειναει . Αυτα τα δυο πρεπει να μας απασχολουν .
    Ο λογος ειμαστε ΕΜΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]