Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανική Shqip: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει για τα χωρικά ύδατα»

Πάγια πολιτική της Αθήνας είναι η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων της, αφού συνδέονται με οικονομικά συμφέροντα. Στην πρώτη ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μετά την τοποθέτηση στη θέση ως επικεφαλής της διπλωματίας, του Σταύρου Δήμα, έφερε το θέμα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων με όλους τους γείτονές και η πολιτική της Ελλάδας στο θέμα αυτό είναι αμετάβλητη.

Ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση του κ. Δελαβέκουρα όταν ρωτήθηκε αν «η Ελλάδα θα καθορίσει ‘Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». «Η πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων με όλους τους γείτονές της. Είναι μια πάγια πολιτική της Ελλάδας, που ακολουθήθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τα προηγούμενα χρόνια και είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της, τα οποία βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο Δελαβέκουρας.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Ελλάδα συνδέεται με τη διασυνοριακή κατανομή των υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, που μεταδίδονται από διάφορα μέσα ενημέρωσης, μιλούν για δήθεν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παραμένει ωστόσο αναπόδεικτο και ενδεχομένως τα σημαντικά οικονομικά ενδιαφέροντα να βρίσκονται έξω από την ελληνική επικράτεια. Ενώ σύμφωνα με σεισμικές μελέτες που έγιναν τις οποίες επικαλείται ο Αντώνης Φώσκολος, κοιτάσματα έχουν βρεθεί στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης και στη Λεκάνη του Ηροδότου, περιοχές που συνδέονται με την ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Στο Ιόνιο πέλαγος συμπεριλαμβάνονται οι Παξοί και η Κεφαλονιά και κάποια σημεία βρίσκονται κοντά στην οριογραμμή της Αλβανίας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η δήλωση του Δελαβέκουρα έρχεται σε μια στιγμή που οι σεισμικές μελέτες στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο γίνονται λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος της Αθήνας για την εξεύρεση οικονομικών πόρων.

Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι σχετικά με την Αλβανία, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα χωρικά ύδατα, με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι είναι νόμιμο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε την πρώτη συμφωνία για τα χωρικά ύδατα (με την Ελλάδα) και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια λύση.

Μια ιδέα που ρίχνεται στο τραπέζι, είναι αυτή, της διεθνούς διαιτησίας, αλλά η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα νέο βήμα.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μηπως η Τουρκια εχει βαλει το "χερακι" της για μη εξευρεση λυσης ή εστω καθυστερηση της?

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]