Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ώρα μηδέν για την Ευρωζώνη, σε δυσχερή θέση η Ελλάδα


Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη είναι πλέον ραγδαίες. Η κρίση χρέους βαθαίνει, ολοένα και περισσότερες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα «γεράκια» των αγορών και εξετάζουν την προσφυγή σε εξωτερική οικονομική βοήθεια αφού δανείζονται με επιτόκια που ξεπερνούν ακόμα και το 7%. Είναι προφανές ότι η ευρωζώνη έχει οδηγηθεί σε πολιτικό, οικονομικό αδιέξοδο και η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες επιτείνει δραματικά την κατάσταση που επικρατεί.

Η «ώρα μηδέν» για την ευρωζώνη βρίσκει την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, δεδομένου ότι η -αποδεδειγμένα πλέον- αποτυχημένη πολιτική που εφαρμόστηκε από την Τρόικα και την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και η οποία συνεχίζεται και από τη μεταβατική κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου έχει βυθίσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση, χωρίς να διαφαίνονται καν προοπτικές ανάκαμψης.

Η αγορά έχει νεκρώσει, τα νοικοκυριά υφίστανται πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη τόσο με τις άγριες περικοπές στα εισοδήματα όσο και με την υπέρμετρη και κοινωνικά άδικη φορολόγηση, και όλες αυτές οι θυσίες του λαού δεν έχουν απολύτως κανένα αντίκρισμα.

Η επίτευξη των στόχων που θέτει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει στον αέρα. Οι αστοχίες του Προϋπολογισμού δημιουργούν συνεχώς νέες «μαύρες τρύπες». Με τον τρόπο αυτό, το έλλειμμα αυξάνεται, αντί να μειώνεται, και, από εκεί που ξεκίνησε από το στόχο του 7,5%, αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 10% και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το 2012 θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Είναι σαφές ότι έχει αποτύχει η συνταγή οικονομικής πολιτικής που έχει επιλεγεί, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Με μεγάλη, είναι η αλήθεια, καθυστέρηση, αρχίζουν να αναγνωρίζουν το λάθος τους και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, ωστόσο αδυνατούν, αυτή τη στιγμή, να συμφωνήσουν μεταξύ τους στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης. Η αναζήτηση και εφαρμογή νέων, βιώσιμων πολιτικών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προβάλλει, όμως, περισσότερο αναγκαία από ποτέ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]