Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Πίρι Ρέις νότια Κύπρου, συνοδευόμενο από αρμάδα

Μετά το μεσημέρι άρχισε τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή που έχει καθοριστεί το τουρκικό πλοίο Πιρί Ρείς, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τεχνολογικού και Θαλασσίων Επιστημών Ινστιτούτου, Δρ Χουσείν Αβνί Μπενί.

Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Μπενί δήλωσε στον ανταποκριτή του στην Σμύρνη ότι το Πιρί ρείς συνεχίζει την πορεία του χωρίς πρόβλημα και κοντεύει να φτάσει (σήμερα το απόγευμα) στην περιοχή που καθορίστηκε και πως έχουν καταστήσει επικοινωνία με δορυφορικό τηλέφωνο.

”Περιμένουμε ότι το πλοίο θα φτάσει στην περιοχή όπου θα γίνουν οι έρευνες σήμερα μετά το μεσημέρι. Η ομάδα, μόλις φτάσει στις συντεταγμένες που έχουν καθοριστεί, θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες μετά το μεσημέρι”.

Ανέφερε επίσης ότι επικοινωνούν μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με το πλοίο δύο φορές την ημέρα και με τον ίδιο τρόπο υπάρχει επικοινωνία του Πιρί Ρείς με το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας και την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Τι λένε τα τούρκικα δημοσιεύματα για το Πιρί Ρέις

Η ανεπάρκεια του 33 ετών σεισμογραφικού πλοίου Πιρί Ρείς είναι θέμα συζήτησης στις τουρκικές εφημερίδες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μέμφονται την κυβέρνηση Ερντογάν ότι ”κοκορεύεται, χωρίς να έχει φροντίσει να έχουμε ένα σοβαρό σεισμογραφικό πλοίο”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τουρκία διαπραγματευόταν από το 1997 παραγγελία για νέο πλοίο με τη Νορβηγία, που όμως δεν καρποφόρησε και, τώρα, έχει παραγγείλει στην Κίνα το σεισμογραφικό ”Τσακάμπεϊ”, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Πιρί Ρείς (60 μέτρα μήκος και 23 πλάτος), έχει υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μπορεί να κάνει έρευνες αδιάκοπα επί 300 μέρες και θα στοιχίσει περίπου 10 εκ. ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ”η κατασκευή υπερσύγχρονου σεισμογραφικού πλοίου με ελικοδρόμιο στα Τουρκικά Κρατικά Ναυπηγεία που ξεκίνησε το 2010”.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ”, σιωπηρά προωθήθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση προς επικύρωση το ‘Πρωτόκολλο 2005′, που αφορά ”την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών κατά της ασφάλειας σταθερών πλατφορμών εντός υφαλοκρηπίδας”, πράγμα που όπως αναφέρεται ”θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των τουρκικών πλατφορμών”.

Στο μεταξύ η ίδια εφημερίδα σε ανταπόκριση από τα κατεχόμενα και με τίτλο «Ο ‘ξεροκέφαλος’ φταίει για τις γεωτρήσεις» υποστηρίζει ότι «ενώ ο Χριστόφιας δεν ήθελε να αρχίσουν οι γεωτρήσεις όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, οι έρευνες ξεκίνησαν λόγω της επιμονής του γνωστού για την αδιαλλαξία του ‘ξεροκέφαλου’ Σόλωνα Κασίνη, Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]