Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

New York Times: Οι Γερμανοί καλοβλέπουν την έξοδο της Ελλάδας


  • Την άποψη ότι στη γερμανική κοινή γνώμη αρχίζει να κερδίζει έδαφος η ιδέα της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει άρθρο των New York Times, o συντάκτης του οποίου φιλοξενεί σχετικές εκτιμήσεις κορυφαίων γερμανών οικονομολόγων και περιγράφει Ελληνες και Γερμανούς ως "μπουχτισμένους" ο ένας με τον άλλον...

"Εάν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν παλιομοδίτικο θρίλερ επιβίωσης, θα υπήρχε σε αυτό μια σκηνή όπου οι επιβαίνοντες στη σωστική λέμβο συνειδητοποιούν ότι η τροφή και το νερό δεν φθάνουν πια για όλους. Τότε αρχίζουν να σκέφτονται ότι κάποιος πρέπει να πέσει στο νερό... Και μετά όλα τα βλέμματα πέφτουν στην Ελλάδα".

Αυτή είναι η αίσθηση, υποστηρίζει το δημοσίευμα των New York Times, από την οποία εσχάτως διακατέχονται όλο και περισσότεροι έγκυροι οικονομολόγοι καθώς και άλλοι σχολιαστές, ιδίως στη Γερμανία.

"Η Ελλάδα, λένε, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη για το καλό το δικό της αλλά και της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Μερικοί γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ακόμη ότι την δεκαεπταμελή νομισματική ένωση θα πρέπει να εγκαταλείψουν κι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, ίσως ακόμη κι η Ιταλία.

Θα ήταν καλύτερο, για όλους τους εμπλεκόμενους, εάν η Ελλάδα έφευγε, προσωρινώς, από το ευρώ, έγραψε προ δύο εβδομάδων ο Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ifo, oικονομικού Ινστιτούτου με ιδιαίτερη επιρροή.

Το να συνεχίζει να ρίχνει κανείς χρήμα στην Ελλάδα, απλώς μειώνει το κίνητρο της χώρας να ξανακτίσει την οικονομία της, ενώ μετατρέπει την Ευρώπη σε μια Ενωση μεταφοράς κεφαλαίων, όπου οι ισχυρές χώρες προσφέρουν δεκανίκια στις ασθενέστερες (...) Πρόβλεψη εξόδου ενός μέλους δεν υπάρχει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει οικειοθελώς. Αλλά εάν άλλες χώρες τής κόψουν τη βοήθεια, τότε εκείνη λίγες επιλογές θα είχε.

Μια σκληρή κι απάνθρωπη ιδέα
Στους εκτός Γερμανίας οικονομολόγους, η ιδέα του να εξαναγκάσεις μία χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θεωρείται σκληρή κι απάνθρωπη. Οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν, η χώρα θα έπαυε να εξυπηρετεί το χρέος της και θα στερείτο ενός αξιόπιστου νομίσματος ώστε να αγοράζει τα στοιχειώδη εισαγόμενα αγαθά –τρόφιμα και πετρέλαιο. Και τότε όλη η ευρωζώνη θα υπέφερε καθώς οι επενδυτές θα φοβόταν την αποδόμηση της Νομισματικής Ενωσης ίσως δε και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Είναι πολύ επικίνδυνο", λέει ο Σίλβιο Περούτζο, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland. "Θα δημιουργούσε προηγούμενο και για την αποχώρηση άλλων κρατών. Και η αγορά θ΄άρχιζε να φλερτάρει με την ιδέα ότι το ευρώ, συνολικά, δεν έχει νόημα".

Ομως στη Γερμανία της εμπεδωμένης φοβίας απέναντι στον πληθωρισμό και της εμμένουσας ιδέας ότι τα άτομα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των πράξεών τους, η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει, κερδίζει έδαφος ακόμη και στους κύκλους της γερμανικής ελίτ.

Οι Ελληνες μπούχτισαν με τους Γερμανούς (και τούμπαλιν)
Ο Οτμαρ Ισσινγκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και εκ των αρχιτεκτόνων του κοινού νομίσματος, έχει κι αυτός υπονοήσει την έξοδο της Ελλάδας. Ερωτηθείς μέσω e-mail, ο κ. Ισσινγκ απάντησε εμμέσως, λέγοντας ότι χώρες που παραβαίνουν τους κανόνες της Νομισματικής Ενωσης -όπως η Ελλάδα έπραξε- πρέπει να τιμωρηθούν.

Αν μια χώρα δεν συμμορφώνεται με τους όρους που συμφώνησε, δεν θα πρέπει να λάβει περαιτέρω βοήθεια. Και μια χώρα που παύει να λαμβάνει βοήθεια πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει", λέει ο Ισσινγκ.

Ισσινγκ και Ζιν διατηρούν αμφότεροι εξαιρετική επιρροή, η δε σκέψη τους προσφέρει τη βάση των επιχειρημάτων που διαμορφώνουν γνώμες στους απλούς γερμανούς πολίτες (...)

Οι Ελληνες έχουν μπουχτίσει με τους Γερμανούς κι οι Γερμανοί με τους Ελληνες. Μέσα από τα καπνογόνα που πλημμύριζαν την Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, υπήρχαν πολλοί διαδηλωτές που ζητούσαν πίσω τη δραχμή", υποστηρίζει το δημοσίευμα που παραθέτει ακολούθως σχετικές γνώμες διαδηλωτών...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η φιλολογια περι δραχμης ειναι αποπροσανατολισμος.
    Θα επρεπε να ειχαμε αποφυγει το ευρω εξ αρχης,δεν ειμασταν ωριμοι για τετοιο αλμα.Τωρα ομως,μια απλη ερωτηση:εαν εγκαταλειψουμε την ευρωζωνη,τα χρεη μας σε τι νομισμα θα τα εξοφλησουμε;Υποψιν,απο την εισοδο στην ευρωζωνη και εντευθεν,αφησαμε αχαλινωτο τον καταναλωτισμο μας,συσσωρευοντας δυσθεωρητο ελλειμμα,το οποιο δεν θα επιτρεπαμε να συμβει, αν ειχαμε οπως παληα, το προβλημα του συναλλαγματος.
    Ενδεχομενη αποχωρηση απο την ευρωζωνη,εξαλλου,δεν θα μας γυριζε στην δραχμουλα που θυμομαστε,αλλα θα μας παει σε μια δραχμη σαν το Γιουγκοσλαβικο δηναριο τις παραμονες της διαλυσεως της Γιουγκοσλαβιας,ενα νομισμα πατσαβουρα,χωρις ζητηση ουτε μεσα στην ιδια την χωρα του.Αντιλαμβανεστε τι καθιζηση θα επεφερε κατι τετοιο.Εδω εχει εφαρμογη μια κινεζικη παροιμια,που λεει οτι ειναι πολυ δυσκολο να ιππευσεις τον τιγρη,αλλα ειναι πολυ πιο δυσκολο να τον αφιππευσεις.Εχοντας υποψιν ποση ζημια μας εκανε ο ΓΑΠ με τα εμεσματα του,φαντασθειτε τι θα μπορουσε να γινει μετα απο τετοιον παταγο.Τελος παντων,χωρις να αποκλειεται τιποτε,η γνωμη μου ειναι οτι θα πρεπει να αξιοποιησουμε την παρουσια μας στην ευρωζωνη,αφου πλεον ειναι δεδομενη η κατασταση,αλλα να το κανουμε με την αρνητικη εννοια:να θεσουμε την Ε.Ε προ τελεσιγραφου,η μας βοηθατε να επιπλευσουμε,η σας παιρνουμε στον βυθο μαζι μας,ανοιγοντας την πρωτη ρωγμη στο φραγμα,αποχωρωντας δηλαδη απο την ευρωζωνη.
    Βεβαια,ολα αυτα θα επρεπε να ειχαν γινει εγκαιρως,αλλα τι σημαινει αυτο;Σημαινει οτι θα επρεπε να ειχαμε αποφυγει τις κακοτοπιες απο την αρχη,πριν ακομη απο την εισοδο στην -τοτε- EOK.
    Αλλα δεν βαριεσαι αδελφε,εδω ειναι Ελλαδα να´ουμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γερμανικη υποκρισια σε ολο της το μεγαλειο!
    Υποτιθεται οτι μας "βοηθουν",ενω στοχος τους ειναι να μας χρεωνουν ακομα περισσοτερο που στο τελος θα ξεπουλησουμε και τον ορυκτο μας πλουτο!
    Εμαθαν οι αλαζονες που δε εφαρμοζουν τα στοιχειωδη κριτηρια της συνθηκης του Μααστριχτ να "βοηθουν" ενω γνωριζουν πως το ελληνικο χρεος δεν ειναι βιωσιμο και ειναι αποτελεσμα τοκογλυφικων επιτοκιων που πληρωνουμε εδω και 30 χρονια τουλαχιστον,ενω ουτε ενα ευρω που δηθεν μας δινουν για να μας "βοηθησουν" δεν παει σε μισθους και συνταξεις!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]