Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΑΤΟ: Ειδικές δυνάμεις των Συμμάχων αναπτύσσονται στη Λιβύη


Νέες συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα στο κέντρο της Τρίπολης, κοντά στο συγκρότημα του συνταγματάρχη Καντάφι, Bab al-Aziziyah, το οποίο κατέλαβαν χθες οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Το πρακτορείο AFP μεταδίδει ότι πυκνός μαύρος καπνός είναι ορατός πάνω από το συγκρότημα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη στην περιοχή Abu Slim, όπου φαίνεται ότι οι αντικαθεστωτικοί υποχωρούν.

Στο μεταξύ, σε οκτώ μήνες από σήμερα θα διεξαχθούν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών σε ιταλική εφημερίδα, ενώ την ίδια ώρα, και παρά την ήττα των κυβερνητικών δυνάμεων στο στρατηγείο Bab al-Aziziyah, ο Μουαμάρ Καντάφι στέλνει μήνυμα και ορκίζεται "νίκη ή θάνατο".

Ωστόσο, στο ξενοδοχείο Rixos, περίπου 35 δημοσιογράφοι είναι παγιδευμένοι για πέμπτη ημέρα, καθώς οπλισμένοι υποστηρικτές του Καντάφι βρίσκονται περιμετρικά του ξενοδοχείου και περιπολούν στους διαδρόμους του, μην επιτρέποντας την έξοδο σε κανέναν ξένο ανταποκριτή.

"Κρατούνται αιχμάλωτοι στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου, φυλακισμένοι ενός καθεστώτος που πεθαίνει και αρνείται να παραδώσει τα όπλα", αναφέρει η οργάνωση για την ελευθερία του τύπου Reporters Without Borders.

«Σε οκτώ μήνες θα διενεργήσουμε νόμιμες προεδρικές εκλογές», τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Mustafa Abdel Jalil. «Θέλουμε μία δημοκρατική κυβέρνηση και ένα σύνταγμα. Πάνω απ’ όλα δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε να είμαστε απομονωμένοι από τον κόσμο όπως ήμασταν μέχρι σήμερα», σημείωσε στην ιταλική εφημερίδα La Republica, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Η τύχη του Καντάφι αγνοείται και σήμερα, μετά την κατάληψη του συγκροτήματος Bab al-Aziziyah, ωστόσο ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών επισήμανε ότι αν ο Καντάφι συλληφθεί, αυτός και ο στενός του κύκλος θα δικαστούν στη Λιβύη. «Η εποχή Καντάφι τελείωσε, ακόμη και αν στην ουσία τελειώσει με την σύλληψη και την καταδίκη του για τα εγκλήματα που διέπραξε».

Εξάλλου, νίκη ή θάνατο ορκίστηκε, μέσω ηχητικού μηνύματος, ο συνταγματάρχης Καντάφι. Ο αμετακίνητος μετά από 42 χρόνια εξουσίας, Καντάφι, αρνείται να παραδεχθεί ότι η μάχη τελειώνει. Δύο αραβικά δίκτυα μετέδωσαν ηχητικό μήνυμα, στο οποίο ο Καντάφι καλεί όλους του Λίβυους "να καθαρίσουν την Τρίπολη και να εξοντώσουν τους εγκληματίες και τους προδότες". Ο συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης ότι περπάτησε στους δρόμους της Τρίπολης χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς.

"Περπάτησα ινκόγκνιτο, χωρίς να με δει κανείς και είδα νέους έτοιμους να υπερασπιστούν την πόλη τους".

Το προσκείμενο στον Καντάφι τηλεοπτικό κανάλι al-Urubah, μετέδωσε ότι ο Καντάφι τόνισε στο ηχητικό μήνυμα ότι η υποχώρηση από το Bab al-Aziziya ήταν μία «κίνηση τακτικής».

Οι αντάρτες κατάφεραν χθες να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των καθεστωτικών, λεηλάτησαν το συγκρότημα που διέμενε ο Καντάφι, έκοψαν το κεφάλι του αγάλματός του, ύψωσαν τη σημαία τους και πανηγύρισαν συμβολικά, αν όχι ακόμη ουσιαστικά, το τέλος του καθεστώτος.

Σύμφωνα με το CNN, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι ελέγχουν το 90% της χώρας και βρίσκονται λίγες ημέρες μακριά από την ολοκληρωτική πτώση του καθεστώτος και τη "νέα Λιβύη", ενώ σκοπεύουν να μεταφέρουν άμεσα στην Τρίπολη τα υπουργεία τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστός, φυσικά, στο πνεύμα του Μουαμάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις επιθέσεις που δέχεται.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Al-Arabiya, ο κόσμος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς στο κέντρο της Τρίπολης όταν το νέο, ότι οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να ρίξουν τα τείχη του συγκροτήματος, εξαπλώθηκε ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι προσπάθησαν να διαφύγουν.

"Θα τηρηθούν τα συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες"

Η ηγεσία των αντικαθεστωτικών της Λιβύης θα τιμήσει τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει ξένες εταιρείες με το καθεστώς Καντάφι, το οποίο είναι κοντά στην κατάρρευση μετά από εξέγερση έξι μηνών, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στη Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο συντονιστής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης στη Μ. Βρετανία, Guma Al-Gamaty τόνισε ότι η ηγεσία των αντικαθεστωτικών είναι αποφασισμένη να επιδιώξει τη συμφιλίωση στη χώρα και όχι την εκδίκηση, αναφορικά με όλους αυτούς που συνεργάστηκαν με τον Καντάφι.

«Πραγματικά δεν θέλουμε άλλη αιματοχυσία», σημείωσε. «Επιθυμούμε να είμαστε όσο το πιο ενωτικοί γίνεται, πιστεύουμε ότι η Λιβύη είναι για όλους του Λίβυους». «Ο Καντάφι ήταν στην εξουσία για 42 χρόνια, τα έκανε όλα μόνος του. Προσέφερε δουλειές, πολύς κόσμος είχε δουλέψει γι’ αυτόν. Δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε εναντίον τους».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]