Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελικά δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, ζήτω η επιλεκτική χρεoκοπία

Θα συνέχιζα το χτεσινό θέμα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των CDS, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι Έλληνες γραφειοκράτες...

Ας θυμηθούμε τι είπε η αξιωματική αντιπολίτευση πριν μερικές μέρες:

Γι΄ αυτό και ο ίδιος ο κ. Τρισέ προειδοποιεί να μην υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”. Λύσεις υπάρχουν. Υπάρχει πάντα η λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο. Το ευρω-ομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”. Και βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Έχω μία ερώτηση. Τώρα πού έγινε η “επιλεκτική χρεοκοπία”, κατάλαβε κανένας τι έγινε;

Η κυβέρνηση από την άλλη λέει ότι, άσχετα αν η πρόσφατη εξέλιξη οδήγησε σε επιλεκτική αθέτηση πληρωμών (κατά των υπολοίπων σε αυτή τη χώρα, επιλεκτική χρεοκοπία), μας λένε τώρα οι κύριοι Έλληνες γραφειοκράτες (αυτοί δηλαδή που κάνουν κουμάντο χωρίς να δίνουν σημασία σε κανέναν), ότι δεν έχει σημασία αυτό το γεγονός, από τη στιγμή που έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος (κατά τα άλλα, το ότι τα ATMs θα βγάζουν ακόμα λεφτά).

Αγαπητέ αναγνώστη, σας έχω πει από την πρώτη στιγμή αυτού του δράματος, ότι πρώτα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και μετά θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς debt relief (μείωση του χρέους μας).

Τώρα αν ο μοναδικός λόγος να μην είχε γίνει ένα ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα (αντί το super light που είδαμε) είναι το ότι δεν θα έχουν ρευστότητα οι τράπεζες, τότε προτείνω στην κυβέρνηση να δει τι έχει κάνει η Ιρλανδία.

Και ενώ οι κύριοι γραφειοκράτες είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου σε όλη την Ελλάδα, σχετικά με το τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία, ξαφνικά τώρα που έγινε, όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, άλλα είναι κάτι το καλό! Και ενώ όλοι πάλευαν να αποφύγουμε αυτή την επιλεκτική χρεωκοπία, τώρα που έγινε, κανένας δεν κατάλαβε τι έγινε.

Διότι ενώ ξαφνικά πτωχεύσαμε (επιλεκτικά αγαπητέ αναγνώστη), δεν έχει καταρρεύσει ο κόσμος όλος, δεν μας έχουν πετάξει από την Ευρώπη, δεν έχουμε δραχμές, δεν έχει πτωχεύσει η Κίνα, η Ευρώπη, η Αμερική, οι καταθέσεις μας υπάρχουν ακόμα και δεν έγινε τίποτα από όλες τις τρομοκρατικές σαχλαμάρες που έλεγαν στον κόσμο τόσο καιρό. Και προσωπικά απορώ, με τι μούτρα όλοι αυτοί συνεχίζουν και βγαίνουν στην τηλεόραση και έχουν άποψη και όλοι ακόμα τους παίρνουν στα σοβαρά!

Τι θα γινόταν δηλαδή αν είχαμε ένα plain vanilla κούρεμα της τάξεως του 30-40%; Τίποτα δεν θα γινόταν για τους ίδιους λόγους που δεν έγινε και τώρα. Διότι ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει συνεννοημένα και θα αποτελεί μέρος μιας πολιτικής λύσης εντός της ζώνης του ευρώ. Και αν γίνει το όποιο κούρεμα, αναγκαστικά θα πρέπει να δοθεί λύση για τις τράπεζες (είπε κανένας τίποτα για 25 δισ.) διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Άρα τους πανηγυρισμούς η κυβέρνηση να τους κάνει εκεί που περνάνε (και δυστυχώς περνάνε στους περισσότερους συμπολίτες μας ακόμα).

Θα προσέξατε για παράδειγμα ότι οι τράπεζες υπέστησαν πίεση να υιοθετήσουν αυτό το σχέδιο, ενώ είναι γνωστό τώρα ότι οι χασούρες πού θα υποστούν θα είναι αρκετά μεγάλες (πολύ μεγαλύτερες από το headline number του 20% που διαβάζουμε).

Πάρα πολλοί με ρωτούν συνέχεια, για ποιο λόγο να δεχτούν εθελουσία οι τράπεζες ένα κούρεμα; Για τον ίδιο λόγο που θα δεχτούν να πάρουν μια χασούρα ανταλλάσσοντας τα σημερινά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με ένα zero coupon για 30 χρόνια, που ουσιαστικά θα σημαίνει ότι τα λεφτά αυτά θα είναι dead money.

Διότι αν δεν το δεχτούν (λέμε τώρα) ίσως δουν οι τραπεζίτες κάποιο ειδικό τραπεζικό φόρο εντός της ζώνης του ευρώ που τελικά θα τους κοστίσει ακριβότερα από ό,τι αν είχαν αρνηθεί να υποστούν το κούρεμα. Για αυτό θα δεχτούν ό,τι τους πουν οι πολιτικοί, είτε το θέλουν είτε όχι.

Για τον ίδιο λόγο, όταν θα έρθει η στιγμή για ένα κανονικό big fat Greek haircut (και αυτό είναι το μόνο σίγουρο) θα δεχτούν και το 40% και το 50% και το 70% αν χρειαστεί, διότι διαφορετικά θα έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Και άσχετα αν αυτή η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία δεν θέλει να ακούσει τίποτα για το τύπωμα ευρώ μέσω της ΕΚΤ, έχει αποδείξει ότι αν χρειαστεί, θα κρατικοποιήσει εν ριπή οφθαλμού με λεφτά των φορολογούμενων οποία τράπεζα απαιτηθεί από τις περιστάσεις.

Η κατάληξη σήμερα είναι ότι δεν έγινε τίποτα με αυτή τη light αθέτηση πληρωμών (επιλεκτική χρεoκοπία) και δεν θα γίνει τίποτα αν δούμε κάτι άλλο. Τούτο διότι απλά ούτε το τέλος του κόσμου θα είναι και υπάρχουν οι μηχανισμοί και οι τρόποι να αντιμετωπίσουν όλα αυτά, αρκεί να υπάρχει η θέληση να αντιμετωπιστούν και να μην κάνουν όλοι σημαία την αξία του ευρώ.

Όσον αφορά για το αν έχουν ιδέα τι λένε οι Έλληνες πολιτικοί ή όχι, αυτό το αφήνω σε εσάς, αλλά καλοκαίρι είναι και δεν θα πρέπει να τους δίνεται και πολύ σημασία. Αρκετή ζημιά μας έχουν κάνει μέχρι σήμερα και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να μας χαλάσουν τις διακοπές.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]