Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εθνικός κίνδυνος η επιτηδευμένη αφέλεια του καθεστώτος


Για πεταμένα λεφτά στους εξοπλισμούς μιλούν Ερντογάν και Νταβούτογλου. - Όμως τώρα αναπτύσσουν τρία (3) νέα πυραυλικά συστήματα που “κλειδώνουν” την Πολεμική μας Αεροπορία έξω από το Αιγαίο.

Ένα από τα σημαντικότερα συμβόλαια ανάπτυξης οπλικών συστημάτων υπέγραψε η Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας με τις κρατικές εγχώριες εταιρείες Aselsan και Roketsan.

Τα τρία νέα συμβόλαια συνολικής αξίας 610 εκατ. ευρώ αφορούν την ανάπτυξη τριών πυραυλικών συστημάτων τα οποία προορίζεται να αναβαθμίσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο πρόγραμμα αφορά την σχεδίαση και ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού ρυμουλκούμενου συστήματος χαμηλού ύψους το οποίο θα περιλαμβάνει ένα Κέντρο Ελέγχου Πυρός επί ρυμουλκούμενης πλατφόρμας εξοπλισμένο με ραντάρ ιχνηλάτησης, ραντάρ κατάδειξης και ηλεκτροπτικό σύστημα, ένα ρυμουλκούμενο εξαπλό εκτοξευτή κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων και δύο εκσυγχρονισμένα ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα των 35 χλστ GDF-002.

Το συνολικό κόστος του πρώτου προγράμματος φτάνει τα 54 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μόνο τη σχεδίαση αυτού.

Κύριος εργολάβος είναι η εταιρεία Aselsan η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή του Κέντρα Ελέγχου Πυρός (ΚΕΠ) καθώς και τον εκσυγχρονισμό των πυροβόλων.

Το πυραυλικό σύστημα θα αναπτυχθεί από την εταιρεία Roketsan επιτρέποντας στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να διαθέτουν ένα σύστημα το οποίο θα είναι απολύτως άγνωστο στους αντιπάλους αφού η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για το νέο βλήμα θα είναι τουρκική με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πιλότους της ΠΑ.

Συνολικά θα αγοραστούν στο μέλλον 27 πυροβολαρχίες αυτής της διαμόρφωσης.

Το δεύτερο συμβόλαιο αφορά την ανάπτυξη ενός αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος χαμηλού ύψους.

Το σύστημα θα αποτελείται από τεθωρακισμένα επρυστριοφόρα οχήματα τουρκικής κατασκευής επί τον οποίων θα τοποθετηθεί κεραία ραντάρ ιχνηλάτησης, ηλεκτροπτικό σύστημα και τέσσερα βλήματα σε ανακλινόμενους εκτοξευτές που επιτρέπουν στα βλήματα να εκτοξεύονται κάθετα.

Το συνολικό κόστος του δεύτερου προγράμματος φτάνει τα 314,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 121,3 εκατ. ευρώ αφορούν τη σχεδίαση και τα 193,6 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του συστήματος.

Και σε αυτό το πρόγραμμα η κρατική εταιρεία Aselsan θα είναι ο βασικός εργολάβος και η επίσης κρατική Roketsan θα αναπτύξει το βλήμα. Συνολικά 18 πυροβολαρχίες θα κατασκευαστούν στο μέλλον.

Το τρίτο συμβόλαιο περιλαμβάνει την σχεδίαση και ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού αυτοκινούμενου επί τροχοφόρων οχημάτων συστήματος μέσου ύψους. Το σύστημα περιλαμβάνει τρείς μονάδες εκτοξευτών ένα ραντάρ έρευνας Kalkan τουρκικής κατασκευής και ένα κέντρο Ελέγχου και Διοίκησης.

Το συνολικό κόστος σχεδίασης και ανάπτυξης του συστήματος φτάνει τα 241,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 109,3 εκατ. ευρώ αφορούν την σχεδίαση και τα 132 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του συστήματος.

Ανάδοχοι του προγράμματος είναι η Aselsan και η Roketsan και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται να κατασκευαστούν τρείς πυροβολαρχίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2010 η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με την Aselsan για την ανάπτυξη ενός αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος πυροβόλων συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.Υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστούν συνολικά 42 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβόλων και 14 αυτοκινούμενα ΚΕΠ.

Και όλα αυτά είναι το έργο μίας κυβέρνησης που μέχρι πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί της Μπαγίς και Νταβούτογλου υποστήριζαν ότι δεν χρειάζονται νέοι εξοπλισμοί ότι οι δαπάνες για νέα οπλικά συστήματα είναι πεταμένα λεφτά και ότι είμαστε φίλοι τελικά οπότε δεν χρειαζόμαστε όπλα.

Τελικά μήπως μας αρέσει να μας περιπαίζουν μπροστά στα μάτια μας ή μήπως είμαστε αφελείς σε σημείο παρεξήγησης;

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο μεγαλυτερος εθνικος κινδυνος ειναι η μεχρις απαθειας αδιαφορια του λαου για τα εθνικα θεματα και την εθνικη αμυνα.Εδω φτασαμε να ακουγεται στα καφενεια η καταργηση της θητειας ως προοδος και πολυ δημοκρατικη μαλιστα.
    Και ας μην ξεχναμε οτι αυτος ο λαος αρχισε να ''κλωτσαει''μονο οταν το πραγμα ηλθε στο ταλληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]