Ποιό ρόλο παίζουν οι ΜΚΟ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;
Ο γνωστός για την ευαισθησία αλλά και τους αγώνες του στα εθνικά θέματα της πατρίδας μας, βουλευτής επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ιωάννης Κοραντής (πρώην πρέσβης και διοικητής της Ε.Υ.Π.), προβληματισμένος (αλλά και γνωρίζοντας πολλά λόγω των πρότερων θέσεών του) με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν κάποιες ΜΚΟ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κατέθεσε ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με θέμα "Η σχέση της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου με περίεργες ΜΚΟ".
Στην ερώτησή του αυτή ο κύριος Κοραντής προσπαθεί να διερευνήσει (και ταυτόχρονα να γνωστοποιήσει) τις δράσεις συγκεκριμένων ΜΚΟ, που προφανώς υποσκελίζουν την εθνική εξωτερική πολιτική, ασκώντας οι ίδιες ένα "ιδιότυπο" έργο "προσέγγισης" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και με τεράστιους κινδύνους να σχηματίσουν "εικόνες" που δεν ευνοούν την πατρίδα μας.
Στην ερώτησή του ο κύριος Κοραντής αναφέρει χαρακτηριστικά πως πολλαπλασιάζονται τον τελευταίο καιρό προτάσεις από διάφορες ιδιωτικές Εταιρείες, ΜΚΟ και παρεμφερείς οργανώσεις, όπως η «Λυσιστράτη», η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», το «Αρχιπέλαγος» κ.α., σχετικά με την διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων πολιτιστικού, εμπορικού – επιχειρηματικού και τουριστικού περιεχομένου, επικεντρωμένων στα νησιά του Β. Αιγαίου και τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Δεδηλωμένος στόχος όλων αυτών των προγραμματιζομένων εκδηλώσεων είναι, σύμφωνα με τους εμπνευστές τους «η οικοδόμηση γέφυρας κατανόησης, συνεργασίας και προσέγγισης των λαών, που κατοικούν στις ακτές του Αιγαίου», η σύσφιγξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων με την Τουρκία κλπ.
Πέραν από την καλοπροαίρετη αντίληψη περί σύσφιξης των σχέσεων των λαών Ελλάδος και Τουρκίας, είναι πρόδηλη η αδυναμία των οργανωτών να κατανοήσουν τις κοινωνικοπολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και τις από δεκαετίες επίμονες προσπάθειες της Άγκυρας να οδηγήσει τα νησιά του Αιγαίου σε πλήρη εξάρτηση από τα απέναντι τουρκικά παράλια, εκμεταλλευόμενη ειδικότερα την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην χώρα μας.
Το ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι οι ανωτέρω ΜΚΟ και Εταιρείες πιέζουν την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να θέσει υπό την αιγίδα της τις διάφορες αυτές εκδηλώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προκύπτουν συνεπώς εύλογα ερωτηματικά ως προς τις ακριβείς στοχεύσεις των ανωτέρω ΜΚΟ-Εταιρειών και τα πραγματικά συμφέροντα που αυτές εξυπηρετούν.
Μετά από όλα αυτά ο κύριος Κοραντής ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό:
- Είναι ενήμεροι των ανωτέρω αναφερομένων προτάσεων; Γνωρίζουν το ποιόν των εν λόγω ΜΚΟ-Εταιρειών; Ποιές είναι οι πηγές χρηματοδότησής τους; Επιδοτούνται από το Κράτος;
- Δεν είναι παράξενη αυτή η ομοβροντία αιτημάτων προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου; Προτίθεται αυτή να ανταποκριθεί θετικά;
- Οι πρωτοβουλίες των επισήμων διμερών κρατικών επιτροπών και των αντίστοιχων Επιμελητηρίων δεν θεωρούνται επαρκείς, ώστε να εμφανίζονται κινήσεις ιδιωτών, που, αν μη τι άλλο, δημιουργούν ερωτηματικά;
- Έχει ζητηθεί η γνώμη του Υπουργείου Εξωτερικών;
- Σε τελευταία ανάλυση, πώς τοποθετείται το Υπουργείο σας επί του όλου θέματος;
Έτσι εξηγούνται τα σούρτα φέρτα των τούρκικων τουριστικών πλοίων στη Μυτιλήνη τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που σε άλλα νησιά δεν αγκυροβολούν. Αυτό το καλοκαίρι θα αρχίσει και στη Σάμο η ίδια "συνύπαρξη και επικοινωνία".
ΑπάντησηΔιαγραφή