Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιος αξιολογεί τους αξιολογητές;


Οι οικονομίες των κρατών από ένα σημείο και μετά θαρρείς και είχαν βρει τη λυδία λίθο της καλής λειτουργίας τους, που δεν ήταν άλλη από το μηχανισμό των αξιολογήσεων. Είτε παιδεία ήταν αυτή, είτε υγεία, είτε δημόσια οικονομικά, είτε ολόκληρος ο δημόσιος τομέας, είτε κομμάτια του ιδιωτικού, τίποτε απ’ όλα αυτά, είχαμε πειστεί, ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, των επενδυτών, των αγορών, αν προηγουμένως δεν είχε να επιδείξει κάποιο συγχωροχάρτι από κάποιον υπεράνω υποψίας αξιολογητή, που εν πολλοίς ήταν και αυτοδιοριζόμενος.

Γιατί κάτω από ποιους μηχανισμούς, κάτω από ποιες διαδικασίες, και με τις ψήφους και τη σύμφωνη γνώμη ποιών, ερχόταν ο τάδε και ο δείνα οργανισμός για να αξιολογήσει τα πανεπιστήμια, τα κράτη και τις οικονομίες ακόμα και την τύχη των λαών του κόσμου όλου; Φυσικά και δεν υπήρχε καμιά διαφανής και κάτω από κανένα λαϊκό έλεγχο διαδικασία.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα. Αν υποτεθεί ότι ολόκληρο το σύστημα στηρίζεται στις γνώμες μιας μικρής κάστας αξιολογητών, δεν θα έπρεπε να έχουν στηθεί και ανάλογοι θεσμοί οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον αξιολόγησης των αξιολογητικών μηχανισμών;

Και μετά, δεν θα έπρεπε, για λόγους διαφάνειας και εδραίωσης εμπιστοσύνης, να υπάρχει και κάποιος άλλος θεσμός από πάνω, που θα αξιολογεί και αυτούς τους ίδιους τους αξιολογητές των αξιολογητών; Και μετά ακόμα ένας άλλος από παραπάνω, και πάει λέγοντας;

Το αδιέξοδο λοιπόν είναι φανερό. Το οποίο και προκύπτει από το γεγονός ότι καμιά εμπιστοσύνη και διαφάνεια δεν μπορούν να οικοδομηθούν αν στις διαδικασίες αυτές δεν συμπεριληφθεί ο λαϊκός παράγοντας και έλεγχος. Γι αυτό, όσοι αξιολογητικοί μηχανισμοί και να στηθούν, όσα πιστοποιητικά και να εκδώσουν, το σύστημα θα εξακολουθεί να βουλιάζει μεσ’ τα σκατά ανυπόληπτο, αν και θετικά αξιολογημένο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]