Τετάρτη πρωί αρχίζει η αξιολόγηση της τρόικας
Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στις αποκρατικοποιήσεις και στην αντοχή των τραπεζών θα επικεντρωθεί ο έλεγχος
Η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) θα αρχίσει την Τετάρτη 4 Μαΐου την επίσημη αξιολόγηση στα πλαίσιο του μνημονίου με επισκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Το ΔΝΤ δηλώνει επισήμως ότι ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία - «κλειδιά» : .....
1. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής ΣτρατηγικήςΤο ΔΝΤ δηλώνει επισήμως ότι ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία - «κλειδιά» : .....
2. Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
3. Στην χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής της αποστολής κ. Σερβάς Ντερούζ απορρίπτει την αναδιάρθρωση του χρέους και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων και οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων οργανισμών. Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα De Tijd, ο κ. Ντερούζ σημειώνει ότι «όλα αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσκρούουν σε μεγαλύτερες πολιτικές αντιδράσεις».
Ολα τα μέτρα στο Υπουργικό με την τρόικα στην Αθήνα
Τη Δευτέρα 9 Μαΐου αναμένονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών κ. κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζόυχ της ΕΚΤ.
Πρόθεση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι να «περάσει» από το υπουργικό Συμβούλιο η εξειδίκευση όλων των μέτρων ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της τρόικας, πριν δηλαδή την Παρασκευή 13 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότί η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καταθέσει στη Βουλή το λεπτομερές σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ως τις 15 Μαΐου. Το μήνυμα του κ. Παπακωνσταντίνου προς του υπόλοιπους υπουργούς είναι σαφές: αυτή τη φορά δεν είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί για μέτρα υπό την πίεση των δανειστών, χωρίς τη σαφή και έμπρακτη στήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης.
Πολλώ δε μάλλον, εφόσον πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου «τριπλό πακέτο» μέτρων:
- Καταρχάς θα συζητηθούν τα μέτρα άνω των 4,5 δισ. ευρώ που κρίνονται πλέον απαραίτητα για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του 2011. Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και τις εκτιμήσεις για νέες απώλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας, αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του αναγκαίου πακέτου πρόσθετων μέτρων για εφέτος τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν το Πάσχα.
- Δεύτερον, η κυβέρνηση θα μπει σε λεπτομερείς για τα μέτρα 23 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
- Τρίτον, θα εξειδικευτούν οι προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.
Δεδομένη η εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ
Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος το «πράσινο φως» της τρόικας για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, θεωρείται δεδομένο. Ενας από τους λόγους είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης στήριξης της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερο σε μια χρονική συγκυρία όπου η γενικευμένη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους οδηγεί τα spreads σε ύψη ρεκόρ.
Ενας ακόμη λόγος είναι ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν την «κόπωση» της κυβέρνησης στην πορεία των μεταρρυθμίσεων τους 12 τελευταίους μήνες, ένα φαινόμενο που είχαν προβλέψει οι επιτελείς του ΔΝΤ και το οποίο συναντούν σε όλες τις χώρες. Παρά ταύτα το κείμενο των συμπερασμάτων που θα εκδώσουν κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει αυστηρές συστάσεις, σε οξύτερο τόνο από τις προηγούμενες αξιολογήσεις, κυρίως για την καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Μειώνεται στο μισό ο αριθμός των φορέων του Δημοσίου
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα δόση ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο κατάργησης και συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου. Από τους συνολικά 1.500 ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 30-50% ως το 2015 ώστε να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά από όσα «κοστίζουν» σήμερα στον προϋπολογισμό (2 δισ. ευρώ).
Τον Ιούλιο επιδόματα - Ενιαίο Μισθολόγιο - αναψυκτικά
Δεδομένο θεωρείται το «ψαλίδι» στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα για τους «έχοντες και κατέχοντες» με παράλληλη αύξηση των επιδομάτων στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες.
Η αναδιανομή αφορά επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, τα οποία περιοριστούν σημαντικά από φέτος (πιθανότατα από τον Ιούλιο) αντί από την 1η Ιανουαρίου 2012 που προγραμματιζόταν αρχικά. Η καταβολή τους θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια όπως το ύψος του ετήσιου εισοδήματος αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων.
Τον Ιούλιο τοποθετείται πλέον ο στόχος για της έναρξη εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο. Το νέο σύστημα θα περιορίσει σημαντικά το μισθολογικό κόστος, ωστόσο θα οδηγήσει και σε νέα μείωση αποδοχών τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Εν μέσω θέρους, από 1ης Ιουλίου, θα ισχύσει όπως όλα δείχνουν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αναψυκτικά - μέτρο που προβλέπεται στο Μνημόνιο για το 2012.
«Ψαλίδι» στις υπερωρίες
Παράλληλα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα το πλάνο και τα συγκεκριμένα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των υπερωριών και των πρόσθετων αμοιβές στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.
Στον ίδιο φάκελο θα αναφέρονται τα ποσά από την εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ, τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...