Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλειδώνουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα

Γενική συστράτευση για την είσπραξη εσόδων και το νοικοκύρεμα των δαπανών ξεκινά η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι αν αποτύχει θα αναγκαστεί να ανοίξει το σεντούκι των περικοπών μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, επενδύσεων και αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.

Οριστικοποιείται έως το τέλος του μήνα το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικών μέτρων που επισήμως αποτιμάται σε 22 δισ. ευρώ αλλά μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν αναστραφούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συνεχείς συσκέψεις των ομάδων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, φάνηκε ότι τα χρήματα δεν βρίσκονται.

Το ποσό που πρέπει να βρεθεί την περίοδο 2011- 2015 για να μειωθεί το έλλειμμα στο 1 δισ. ευρώ είναι τόσο μεγάλο, που η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές:

  1. Να καταφέρει –έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση– να συγκρατήσει τις δαπάνες και να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα από φοροδιαφυγή
  2. Να αναγκαστεί και πάλι να προσφύγει στη γνωστή από το 2010 μέθοδο των γενικών περικοπών σε δαπάνες και παροχές, ακόμη και στον αριθμό των υπαλλήλων που μισθοδοτεί το κράτος.

Το πρώτο σχέδιο, αυτό των περικοπών, θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και να σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες. Εν συνεχεία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να το θέσει σε κοινωνικό διάλογο και στην αρχή του Μαΐου να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Αρμόδια στελέχη που μετέχουν στις ομάδες εργασίας αναφέρουν ότι επιχειρείται να πεισθεί η τρόικα ώστε το νομοσχέδιο των μέτρων να έχει τη δομή του Μνημονίου. Δηλαδή σε πρώτη φάση να ξεκαθαριστούν ρητά τα μέτρα του 2011 – 2012 και τον επόμενα χρόνο ή έστω αργότερα, να γίνει το ίδιο για τα μέτρα των επόμενων ετών, ενώ θα ληφθούν μόνο ονομαστικοί στόχο.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, αναφέρουν, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη δυσπιστία για τη δυνατότητα να ανακάμψουν τα έσοδα που το πρώτο δίμηνο σημείωσαν πολύ μεγάλη υστέρηση και να συγκρατηθούν οι δαπάνες. Μάλιστα εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να καταφτάσουν μέσα στον Απρίλιο για να δουν από κοντά αν η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράξη όσα υπόσχεται.

Σε αυτό το σενάριο, σχεδιάζονται αριθμητικοί στόχοι για όλη την περίοδο που εξειδικεύονται όμως περισσότερο για το 2011- 2012. Δηλαδή στα κοινωνικά επιδόματα από τα οποία επιχειρείται να αντληθεί ένα ποσό της τάξης των 2,5- 5 δισ. ευρώ, η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων θα φέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ φέτος και 500 εκατ. ευρώ το 2012. Το ποσό όμως μπορεί να απαιτήσει πιο πολλές περικοπές αν δεν συγκρατηθεί η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων η οποία πρέπει επίσης να συρρικνωθεί κατά 8 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο, φέροντας πιο κοντά μεγάλες περικοπές επιδομάτων αλλά και νέο ασφαλιστικό.

Στις δαπάνες υγείας προσδοκάται να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ φέτος και επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να περικοπεί 0,5-1 δισ. ευρώ και από τις πληρωμές προς διαγνωστικά κέντρα ακόμη 500 εκατ. ευρώ. Αν τα ποσά δεν θα έρθουν η τρόικα θα εντείνει τις πιέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο σύστημα δημόσιας περίθαλψης.

Η μεγαλύτερη «αποθήκη περικοπών που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν ως τα 5 δισ. ευρώ είναι η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου. Με 1,7 δισ. ευρώ στη συνολική περικοπή δαπανών από τον κανόνα "1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις", το υπόλοιπο ποσό –που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί– θα προέλθει από αλλαγές στο νέο μισθολόγιο.

Ωστόσο, αν κάτι δεν πάει καλά στις παραπάνω περικοπές, στο νόμο θα υπάρχει σαφής δέσμευση για συμπληρωματικά μέτρα που θα έρθουν στη συνέχεια. Έτσι, αναλόγως των εξελίξεων δεν αποκλείονται έως και απολύσεις από το ευρύτερο δημόσιο, μαζική κατάργηση ΔΕΚΟ –φορέων του δημοσίου, αλλά και περικοπή των επενδυτικών δαπανών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]