Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]
Προσφατες Αναρτησεις

Πνέει τα μένεα κατά του Σαρκοζί η Τουρκία για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Δανικό F-16 στη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση Σιγκονέλα στη Σικελία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Η Τουρκία θα μετάσχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη όταν μετάσχει η Συμμαχία, αλλά τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς, γράφει την Κυριακή η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Zaman εν μέσω εμπλοκής σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο για το «πράσινο φως» στο στρατιωτικό σχεδιασμό. Η τουρκική Hurriyet υπογραμμίζει ταυτόχρονα τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το ότι η επιχείρηση «μετατράπηκε σε σόου του Νικολά Σαρκοζί».

«Η Άγκυρα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα λάβει το ΝΑΤΟ σχετικά με τη Λιβύη, αλλά τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν θα μετάσχουν στο βομβαρδισμό» αναφέρει στο δημοσιεύμά της η φιλοκυβερνητική Zaman.

Η εφημερίδα γράφει ότι εάν τεθεί θέμα επιτήρησης ως προς την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, τα τουρκικά αεροσκάφη θα αναλάβουν καθήκοντα. Προσθέτει ότι ενδέχεται να προσφερθούν και τουρκικά πολεμικά πλοία για ενδεχόμενο αποκλεισμό της Λιβύης και έλεγχο του εμπάργκο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής με τον διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών και των υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet κάνει την ίδια ώρα λόγο για «δυσαρέσκεια της Άγκυρας» για το ότι «η επιχείρηση μετατράπηκε σε σόου του Σαρκοζί». Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία παρακολούθησε από κοντά τη συνεδρίαση που έγινε στο Παρίσι με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, γνωστοποίησε τις απόψεις της στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα είχε επαφές με τη λιβυκή αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γαλλία «εμπόδισε την παρεμβολή του ΝΑΤΟ και δημιούργησε μία συμμαχία υπό την ηγεσία της», γεγονός που η «η Άγκυρα ερμηνεύει ως τάση του Σαρκοζί να παραμερίσει την Τουρκία και τις χώρες που σκέφτονται σαν την Τουρκία και να αποκαταστήσει την εικόνα της Γαλλίας που δέχθηκε πλήγμα στις εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο».

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που μετέχει στις σχετικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται από το Σάββατο στο υπουργείο, ανέφερε ότι «προς το παρόν δεν έχει διατυπωθεί προς την Τουρκία αίτημα χρησιμοποίησης στρατιωτικής βάσης, ή συμμετοχής στη στρατιωτική επιχείρηση».

Δηλώσεις Ερντογάν από τη Σαουδική Αραβία

Επιφυλακτική, αλλά και δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Άγκυρα στο θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, ενώ υπογραμμίζει ότι μόλις είχαν αρχίσει τα γεγονότα στη χώρα, εκείνη είχε ζητήσει να σταματήσει η βία και να παραιτηθεί ο Καντάφι.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που έκανε σε οικονομικό φόρουμ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι
«όταν ο λαός στην Τυνησία και την Αίγυπτο ύψωσε τη φωνή του για αλλαγή, εμείς προειδοποιήσαμε τις κυβερνήσεις στις δύο χώρες και είπαμε να λάβουν υπόψη τα αιτήματα του λαού. Το ίδιο κάναμε και στην περίπτωση της Λιβύης. Είπαμε στην ηγεσία της ότι δεν εγκρίνουμε τις επιθέσεις εναντίον του λαού».


«Μακάρι να είχαν λυθεί τα προβλήματα προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο» είπε ο Ερντογάν και συνέχισε:
«Μακάρι η Λιβύη να ολοκλήρωνε τη διαδικασία αλλαγής δίχως αυτό το αντίτιμο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τα πράγματα κατέληξαν σε σημείο ανεπιθύμητο. Από εδώ και πέρα, επιθυμούμε ο λαός της Λιβύης να καθορίσει το μέλλον του με τη δική του βούληση και απόφαση.
Επιθυμούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η στρατιωτική επιχείρηση και να υπάρξει σταθερότητα στη Λιβύη. Δεν ήμαστε απελπισμένοι. Μπορούμε όλοι μαζί να σταματήσουμε το αίμα στην περιοχή. Μπορούμε να το καταφέρουμε. Ξέρουμε ότι έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες με τη Σαουδική Αραβία και ότι θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για τη σταθερότητα στην περιοχή».


Ερωτηθείς για το αν «πρέπει να φύγει ο Καντάφι», ο Ερντογάν είπε έχει υπερβεί το στάδιο αυτό. «Ο Καντάφι αντιφάσκει. Αρχικά έλεγε ότι δεν είναι επικεφαλής της Λιβύης με επίσημα καθήκοντα. Τότε αυτό που θα έπρεπε να κάνει ήταν να παραδώσει τη Λιβύη σε κάποιον που θα έχει επίσημα καθήκοντα. Αυτό το είπα, τόσο στον ίδιο, όσο και στο γιο του. Είπα ότι πρέπει να δείξει σεβασμό στην βούληση του λαού και να τελειώνει με αυτή την υπόθεση. Δυστυχώς έφερε τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Η συνομιλία μας αυτήν έγινε την 1η Μαρτίου. Αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε» δήλωσε.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε αναφέρει το Σάββατο ότι «η Τουρκία δεν θα μετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση». Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού στο παρελθόν δεν είχαν γίνει τέτοιες διεθνείς επεμβάσεις στην Παλαιστίνη και τη Βοσνία, ο Αρίντς είπε:

«Τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά υπάρχουν όχι μόνο σε αυτό το ζήτημα, αλλά σχεδόν σε όλα τα θέματα. Αυτό είναι το παράπονό μας. Ωστόσο υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ. Ορισμένες χώρες θέλουν να προταχτούν στην εφαρμογή της απόφασης αυτής. Αυτό μπορεί να επικριθεί. Αλλά η Τουρκία κάνει αυτό που τις αναλογεί. Το επιθυμητό είναι, ο ΟΗΕ, οι άνθρωποι και οι χώρες να δραστηριοποιούνταν με τον ίδιο τρόπο και για τη λωρίδα της Γάζας, την Παλαιστίνη και άλλες περιοχές».


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]