Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εδώ δεν μπορούν να μειώσουν το έλλειμμα, το χρέος θα μειώσουν;

Εδώ και περισσότερους από 18 μήνες η κυβέρνηση συγκρούεται με τη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την για το τεράστιο έλλειμμα που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή. Οπού βρεθεί κι όπου σταθεί λέει τη γνωστή ιστορία για το έλλειμμα που από 3%, πήγε προεκλογικά στο 7%-8% για να βρεθεί μετά την απογραφή του ΠΑΣΟΚ, κοντά στο 14%. Τεράστιο φυσικά έλλειμμα που θέλει μεγάλη προσπάθεια για να μειωθεί.

Ας υποθέσουμε ότι είχε δίκιο το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήξεραν τι πάει να πει οικονομία.

Η σημερινή κυβέρνηση λοιπόν, υπέγραψε ένα Μνημόνιο κι επέβαλε σκληρότατα μέτρα προκειμένου να πιάσει ένα στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 8% το 2010 και κάτω από το 3% στην τριετία. Έκοψε μισθούς και συντάξεις, αφαίρεσε δώρα, έκοψε όλα τα έργα, έδιωξε δια της πλαγίας χιλιάδες εργαζόμενους, επέβαλε απίστευτους φόρους και κυρίως έκανε τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ και των καυσίμων. Υπέρτατος στόχος, όπως έλεγε, η μείωση του ελλείμματος σύμφωνα με το στόχο. Ο στόχος χάθηκε αρχικά και αναθεωρήθηκε στο 9,4%. Το αποδέχθηκαν οι τροικάνοι και περίμεναν να το κάνει η κυβέρνηση. Ίσως ο μοναδικός στόχος που όλοι έβαζαν πλάτη για να επιτευχθεί.

Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει πάνω από 10%, ίσως και κοντά στο 10,5% καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρι τώρα τα χρέη περισσοτέρων από 400 φορέων του Δημοσίου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκτροχιάζεται πλήρως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο τέλος του Μνημονίου κάτω από το 3%. Αυτό είναι αδύνατο με βάση τα σημερινά δεδομένα και με την υπενθύμιση ότι τα έσοδα βουλιάζουν μήνα το μήνα.

Επομένως, που είναι το πλεόνασμα που θα βγάζαμε ώστε να αποπληρώνουμε τα χρέη μας; Το ένα μέγεθος επιδεινώνει το άλλο με αποτέλεσμα αντί να βγαίνουμε, βουλιάζουμε ακόμη περισσότερο στα… σκ..ά του κ. Στρος Καν.

Τα τεράστια αυτά ελλείμματα για πέρυσι δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, πρόκειται για έξοδα της σημερινής κυβέρνησης, για ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, άρα δεν μπορεί να επικαλεστεί κάτι τέτοιο.

Επομένως, μπαίνει στο 2011 με ένα έλλειμμα που θα είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν γίνει και τόσες περικοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έχουν φτάσει τα 5,35 δις με το 1 δις να είναι χρέη του 2010 που δεν έχουν ενσωματωθεί στο έλλειμμα.

Σε σχέση με το στόχο, λοιπόν, είναι έξω 2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή περί τα 4,5 δις ευρώ. Που θα τα βρει αυτά αν όχι με νέα μέτρα άμεσης ενίσχυσης των εσόδων, δηλαδή με νέα βάρη στον ελληνικό λαό;

Ένα ακόμη μέγεθος της οικονομίας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι δεν είναι ο γιαλός στραβός, εμείς στραβά αρμενίζουμε έχοντας ως μπούσουλα το Μνημόνιο. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι γεγονός και με τη βούλα. Το μόνο που μένει είναι να το δει η κυβέρνηση, να ζητήσει συγγνώμη και να πάνε στο σπίτι τους όσοι στήριζαν και στηρίζουν με τόσο πάθος το Μνημόνιο.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]