Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δραματικές εξελίξεις στη Τυνησία – Eγκατέλειψε την χώρα ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Zine El Abidine Ben Ali παραιτήθηκε πριν από μερικές ώρες, μετά το χάος που προκάλεσαν στη χώρα του οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες και στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους.
Ο Ben Ali είχε μόλις απολύσει τα μέλη της κυβέρνησής του, δεσμευόμενος να παραιτηθεί το 2014, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να καταλαγιάσει η συσσωρευμένη οργή του τυνησιακού λαού, ο οποίος δεν τον ανέχεται πλέον.

Σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση, είχε υποσχεθεί πως δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν αληθινά πυρά εναντίον των διαδηλωτών, όμως αυτό δεν σταμάτησε τις χειρότερες ταραχές που γνώρισε η χώρα από τότε που ο Ben Ali ανέλαβε την εξουσία πριν από 23 χρόνια. Μάλιστα, στα σημερινά συλλαλητήρια, συμμετείχαν για πρώτη φορά και πολλές γυναίκες, αρκετές εκ των οποίων φορούσαν τα παραδοσιακά ισλαμικά πέπλα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές ο πρώην πρόεδρος εγκατέλειψε ήδη τη χώρα. Προς το παρόν, τη διακυβέρνηση της Τυνησίας από το αξίωμα του προσωρινού προέδρου, ανέλαβε ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός Mohammed Ghannouchi. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Ghannouchi υποσχέθηκε πως θα τηρήσει τους νόμους, και πως θα συνεχίσει τις προαναγγελθείσες πολιτικές, οικονομικές, και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, αφού για πρώτη φορά ο λαός ενός αραβικού έθνους αποφάσισε να ξεσηκωθεί απαιτώντας τη παραίτηση του αυταρχικού του ηγέτη. Τα γεγονότα της Τυνησίας, μπορεί να αποτελέσουν προηγούμενο για ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες ισλαμικές χώρες.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]