Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατός για την απελευθέρωση εδαφών της Αλβανίας


Μια νεοεμφανιζόμενη αλβανική οργάνωση «Στρατός για την Απελευθέρωση των Κατεχόμενων Εδαφών της Αλβανίας» (ACTOSH), φαίνεται ότι πήρε τη θέση του UCC («Στρατός για την Απελευθέρωση της Τσαμουριάς»), της οποίας ο καταζητούμενος αρχηγός είχε δώσει το 2003 συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος «στρατός» για να δημιουργήσει θόρυβο, αφού αυτό μπορεί να το πράξει μια μικρή παρέα μέσω διαδικτύου.
Δεν είναι όμως έτσι, διότι υπάρχουν κάποια στοιχεία, που πρέπει να εμβάλλουν σε σκέψεις την πολιτεία. Κυρίως, διότι η
προκήρυξη μεταδόθηκε από το αλβανικό «Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων», χωρίς να γίνει κάποιο αρνητικό σχόλιο. Ούτε όμως η αλβανική κυβέρνηση του κ. Μπερίσα καταδίκασε το γεγονός. Και ήταν αναμενόμενο, αφού χωρίς κυβερνητική έγκριση το κρατικό πρακτορείο δεν θα μετέδιδε την είδηση.
Ο κ. Μπερίσα, μετά την ομολογία του ότι η δολοφονία του Γκούμα, πέρσι τον Αύγουστο, είχε ρατσιστικά κίνητρα, υποχρεώθηκε από τους ακραίους κύκλους να αναδιπλωθεί.
Σ’ αυτό συνετέλεσε ίσως και το γεγονός της απόρριψης της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ, μεταξύ των δύο χωρών, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, για την οποία συμφωνία κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από την κ. Ντ. Μπακογιάννη (τότε υπουργό επί των εξωτερικών), γι’ αυτό και η συμφωνία ήταν ευνοϊκή για την Ελλάδα.
Έκτοτε, ο Αλβανός πρωθυπουργός «κλείνει τα μάτια» στις συνεχείς προκλήσεις των Τσάμηδων προς την Ελλάδα, κάτι που ενισχύει τον προβληματισμό των Αρχών της χώρας μας.

Ένα άλλο στοιχείο, που κάνει την προκήρυξη άξια προσοχής, είναι ότι στελέχη της αλβανικής αστυνομίας συνδέουν τη νέα αυτή τρομοκρατική οργάνωση με τον UCK, διότι βρίσκουν κοινά στοιχεία στον τρόπο δράσης και στην ορολογία της ανακοίνωσή της. Ίσως δεν είναι τυχαίο, ότι γνωρίζουν το όνομα του επικεφαλής της, που είναι ο Κοσοβάρος Κουστρίμ Μτρόβιτσα, που θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός.

Να σημειώσουμε, ότι δεν είναι όλοι οι Αλβανοί υπέρμαχοι της ιδέας για «Μεγάλη Αλβανία», άλλοι μεν διότι αντιλαμβάνονται ότι με την προώθηση τέτοιας προοπτικής θα μπλέξουν σε περιπέτειες, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την Ε.Ε., άλλοι διότι φοβούνται, πως δεν είναι βέβαιο ότι τα Τίρανα θα έχουν το «πάνω χέρι» και όχι η Πρίστινα.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ήδη διεθνείς Αρχές, όπως η «Europol», έχουν ξεκινήσει για το θέμα ενδελεχείς έρευνες. Άλλωστε η Ευρώπη, έχει προειδοποιήσει την Αλβανία ότι ούτε στην Σέγκεν θα μπει, αλλ’ ούτε στην Ε.Ε., αν η συμπεριφορά του κράτους δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Για την ιστορία, με την προκήρυξη του ACTOSH, που υπογράφεται από τον Κουστρίμ Μτρόβιτσα (Kustrim Mtirovica), ανακοινώνεται ότι: «Ένας νέος στρατός θα απελευθερώσει όλα τα αλβανικά εδάφη που είναι υπό σέρβικη, σλαβομακεδονική, ελληνική και μαυροβούνια κατοχή».
Τα εδάφη που βρίσκονται υπό… κατοχή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, είναι το Βόρειο και Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο (αναφέρονται: Presevo, Medvegje και Bojanovac), η Κοιλάδα του Βαρδάρη, εδάφη του Μαυροβουνίου (αναφέρονται: Ulcin, Tivat, Plava, Guci) και τα ελληνικά εδάφη Τσαμουριά, Καστοριά, Κόνιτσα και Φλώρινα.
Καταφέρονται δε και εναντίον των πρώην συντρόφων τους Κοσοβάρων, διότι
«Με την έγκριση της Eulex, η ηγεσία της Πρίστινα δεν ενδιαφέρεται για τα όσα συμβαίνουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και ενθαρρύνει τη διαίρεσή του. Θα πάρουμε το Βόρειο Κόσοβο υπό την προστασία μας και θα εμποδίσουμε τη δραστηριοποίηση σέρβικων παραστρατιωτικών ομάδων, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Σλαβο-Έλληνες (sic) και την παλιά Ευρώπη ότι οι συναλλαγές στην πλάτη των Αλβανών έχουν πια τελειώσει»,

καταλήγει η ανακοίνωση.






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]