Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αναλυτές βλέπουν την κρίση του ευρώ να εξαπλώνεται (Bloomberg)


Οι πιο έγκυροι στρατηγικοί αναλυτές σε ό,τι αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δηλώνουν ότι η χειρότερη (φετινή) πορεία του ευρώ από το 2005, θα διευρυνθεί και στο επόμενο έτος, καθώς η κρίση-χρέους που πλήττει την περιοχή, επηρεάζει και την οικονομική ανάπτυξη.

Η Standard Chartered, την οποία το Bloomberg χαρακτηρίζει ως την κορυφαία εταιρεία προβλέψεων για τα νομίσματα στα έξι τρίμηνα που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου, προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω των 1,20 δολαρίων μέχρι τα μέσα του 2011 από τα 1,3352 δολάρια που είναι σήμερα.

Η Westpac Banking Corp, η δεύτερη πιο ακριβής στις προβλέψεις της, δηλώνει «bearish» βραχυπρόθεσμα για το ευρώ, ενώ η τρίτη Wells Fargo περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για το νόμισμα, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η πρώτη εβδομαδιαία άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου από τις 5 Νοεμβρίου, ίσως αποδειχτεί πρόσκαιρη εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι περισσότερα κράτη θα χρειαστούν διάσωση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξάλλου, Jean-Claude Trichet, ανέβαλε τη λήξη των εκτάκτων μέτρων στήριξης την προηγούμενη εβδομάδα και επίσπευσε τις αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς οι οξείες εντάσεις οδήγησαν τις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το γερμανικό bund, από την έναρξη του ευρώ.

Ο επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Standard Chartered, Callum Henderson, σχολίασε ότι πρόκειται να δούμε μια συνέχιση των προβλημάτων που πλήττουν τις Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.

«Το θεμελιώδες ζήτημα είναι ότι αυτές οι χώρες έχουν σχετικά υψηλά χρέη, μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού, μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δεν έχουν δικό τους νόμισμα και δεν μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια. Το μόνο που μπορούν να κάνουν για να ξεφύγουν από αυτό, είναι να υποστούν βαθιές υφέσεις», σχολίασε ο αναλυτής της Standard Chartered.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ιρλανδία θα αυξηθεί σε περισσότερο από 32% του ΑΕΠ φέτος, μαζί με το κόστος διάσωσης των τραπεζών της χώρας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έλλειμμα της Ισπανίας θα ανέλθει στο 9,3% το 2010 ενώ το συνολικό χρέος της Πορτογαλίας θα αγγίξει περίπου το 83% του ΑΕΠ φέτος από το 76% του 2009, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Μόλις πριν από ένα μήνα, το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,4282 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, καθώς οι traders πωλούν το δολάριο εν μέσω σπέκουλας πως η Fed θα υποτιμήσει το αμερικανικό νόμισμα τυπώνοντας περισσότερο ρευστό για να αγορά 600 δισ. δολάρια αμερικανικών ομολόγων στο πλαίσιο της «ποσοτικής χαλάρωσης».

«Τώρα, αυτές οι ανησυχίες επισκιάζονται από την πιθανότητα η ευρωπαϊκή οικονομία να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, καθώς οι κυβερνήσεις επιβάλλουν μέτρα αυστηρής λιτότητας για να μειώσουν τα ελλείμματα, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διώχνουν τους επενδυτές ομολόγων με τις συζητήσεις που τους θέλουν να αναλαμβάνουν μέρους των ζημιών σε μελλοντικές διασώσεις», σχολιάζει το Bloomberg.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση στην Ευρώπη», δηλώνει ο John Taylor, πρόεδρος της FX Concepts, του μεγαλύτερου νομισματικού hedge fund παγκοσμίως.

Ο ίδιος μάλιστα προβλέπει πως μερικές χώρες ίσως εγκαταλείψουν το ευρώ. «Τα ισχυρότερα μέλη πρέπει να πουν: αρκετά, εσείς παιδιά, βγείτε από το ευρώ».

Τόνισε ακόμη ότι ο κίνδυνος οι Ισπανία και Ιταλία να μπουν και αυτές σε περιπέτειες, αναμένεται να αποδυναμώσει πάρα πολύ το ευρώ.

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι την άποψή του. Η Jane Foley, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank International, μιας εκ των πιο bullish οίκων για το ευρώ μεταξύ των καλύτερων, σχολιάζει ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να βρεθούν τα μέτρα που θα συνδέσουν ξανά το σύστημα.

«Το ευρώ θα βγει πιο ισχυρό από αυτή την κρίση», δήλωσε η Foley.

Την ίδια στιγμή, ο Ian Stannard της BNP Paribas, του πέμπτου πιο έγκυρου οίκου, τονίζει πως καθώς οι περισσότερο χρεωμένες χώρες της περιοχής μειώνουν τις δαπάνες για να φέρουν σε μια τάξη τα ελλείμματά τους, θα χρειαστεί ένα πιο ασθενές ευρώ για να προφυλάξει τις οικονομίες τους.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]