Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τρόικα επιβάλλει τις ισοπεδωτικές αλλαγές στην παιδεία

  • Συστήνεται και δεύτερη ομάδα "σοφών" που πιάνει δουλειά τον Φεβρουάριο
  • Εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο επιλογής φοιτητών η ελληνίδα συντονίστρια της "Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση" Λίντα Κατέχη
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Ειδική, ανεξάρτητη εκπαιδευτική ομάδα, τα μέλη της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα είναι Έλληνες ή ξένοι, θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα μέλη της "Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση" και θα ελέγχει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Η ομάδα αυτή, για την οποία λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά, πιάνει δουλειά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 και ουσιαστικά έχει επιβληθεί στο υπουργείο Παιδείας της χώρας μέσω του μνημονίου που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως διευκρινίζεται στις σελίδες του μνημονίου, αντικείμενό της θα είναι "η αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και η αποτελεσματικότητα της χρήσης πόρων στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση".
Η ειδική αυτή ομάδα πρόκειται να κινηθεί εκτός των θεσμοθετημένων κρατικών φορέων - η δράση της προβλέπεται από το νέο “μνημόνιο 3” στο κεφάλαιο “Δράσεις για την τέταρτη αξιολόγηση”, με τίτλο “Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος”.
Ήδη το θέμα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς οι δύο επιτροπές "ειδικών" που αναμένεται να αποφασίζουν για το μέλλον της παιδείας απαρτίζονται από "σοφούς" εκτός Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η μοναδική Ελληνίδα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας, Λίντα Κατέχη, που θα έχει και τον ρόλο της συντονίστριας της πρώτης επιτροπής, φέρεται εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο επιλογής φοιτητών.

Συγχωνεύσεις σχολείων και υπηρεσιών
Στο μεταξύ, δύο διαφορετικά σενάρια επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συγχωνευθούν οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο φορείς και να καταργηθούν οργανικές μονάδες.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το επόμενο διάστημα καταργούνται 161 γραφεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 86 δευτεροβάθμιας, καθώς και 54 γραφεία φυσικής αγωγής και 51 γραφεία επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ακόμη προβλέπεται να καταργηθούν τα γραφεία σχολικού προσανατολισμού και οι υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων, περιβαλλοντικής αγωγής και αγωγής υγείας.

Ενισχύεται ο διευθυντής
Αντίθετα, προβλέπεται να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των διευθυντών των σχολικών μονάδων, στους οποίους θα δοθεί και το διευθυντικό επίδομα.
Με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, ο διευθυντής σχολικής μονάδας θα έχει πλέον, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τη φύλαξη και την ενημέρωση των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων των εκπαιδευτικών, θα χορηγεί άδειες απουσίας, θα αναθέτει τη διδασκαλία πέρα του υποχρεωτικού ωραρίου με υπερωριακή αποζημίωση, ενώ θα εποπτεύει τα προγράμματα που εφαρμόζονται στο σχολείο και αφορούν την ενισχυτική διδασκαλία, την πρόσθετη διδακτική στήριξη και την εκπαίδευση παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών.

* Εμπλέκεται σε σκάνδαλο η μία "σοφός". Η Λίνα Κατέχη, που θα έχει τον ρόλο του συντονιστή στην πρώτη επιτροπή, είναι μηχανολόγος-μηχανικός και πρύτανης του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το όνομα της κ. Κατέχη έχει συνδεθεί με σκάνδαλο επιλογής φοιτητών - ευνοούσε τους γόνους πολιτικών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Ωστόσο η ίδια, είχε δηλώσει ότι δεν ήταν ενήμερη για τη συγκεκριμένη πρακτική του πανεπιστημίου, παρότι πρύτανής του. Το σκάνδαλο έγινε γνωστό κατά τη μετακίνησή της από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις σε αυτό της Καλιφόρνιας, όπου η κ. Κατέχη αμείβεται με 400.000 δολάρια τον χρόνο. Σημειώνεται ότι όλα τα μέλη της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής θα παρέχουν τις συμβουλές τους στο υπουργείο Παιδείας αμισθί.

Ποιοι αποτελούν την πρώτη ομάδα “σοφών”
Τα ονόματα της "Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση":

1. David Naylor (Καναδάς), πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
2. Gavin Brown (Αυστραλία), πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
3. Gudmund Hernes (Νορβηγία), πρώην υπουργός Παιδείας και Έρευνας, πρώην υπουργός Υγείας και πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών.
4. James J. Duderstadt (ΗΠΑ), επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
5. Jo Ritzen (Ολλανδία), πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.
6. John Sexton (ΗΠΑ), πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
7. Λίντα Κατέχη (Linda P.B. Katehi) (ΗΠΑ), πρύτανης του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας. (Η κ. Κατέχη θα είναι και συντονίστρια της επιτροπής.)
8. Patrick Aebischer (Ελβετία), πρόεδρος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λοζάνη.
9. Lap-Chee Tsui (Χονγκ Κονγκ), πρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]