Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσπαθεί να καταργήσει τη συνθήκη της Λοζάνης η Τουρκία

  • Αναγνώριση των θρησκευτικών μειονοτήτων από την Ελλάδα ζητά μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης η Τουρκία
Σε αμφισβήτηση τίθεται η αρχή της αμοιβαιότητας της Συνθήκης της Λοζάνης, με βάση την οποία αντιμετωπίζονται θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία, ύστερα από απόφαση που, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έλαβε η υπό Τουρκική προεδρία Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή που εκτός των άλλων έχει και την αρμοδιότητα επίβλεψης της ορθής εκτέλεσης των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με κατηγορηματικό τρόπο, συνιστά στην Ελλάδα να πάψει να εγείρει προσκόμματα και να προχωρήσει στην αναγνώριση όλων των μειονοτικών θρησκευτικών και άλλων ενώσεων στο έδαφος της.

Η απόφαση, που θα ανακοινωθεί μετά την παρέλευση 15νθημέρου, πάρθηκε ύστερα από την εξέταση της συμπεριφοράς της Ελλάδος στην εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις Μπεκίρ Ούστα κατά Ελλάδος και Τουρκική Ενωση Ξάνθης κατά Ελλάδος.

Στη σχετική συνεδρίαση, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αναγνώριση δεκάδων μειονοτικών ενώσεων στην Ελλάδα, που άλλες φέρουν την ένδειξη ''τουρκικός'' και άλλες όχι.

Σημειώνεται ότι προπομπός αυτής της απόφασης θεωρείται σχετικό Ψήφισμα της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Μάρτιο του 2009, που κάτω από τον τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τους μη μουσουλμάνους της Τουρκίας και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη», είχε θέσει τις ''βάσεις'' για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, αναφέροντας ότι:
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζουν τις θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με τα στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι να επικαλούνται την αρχή της ''αμοιβαιότητας'', που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, ως δικαιολογία για να αρνούνται να εφαρμόζουν ορισμένα δικαιώματα».


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τη μούντζα που να τη ρίξουμε; Προς την κυρία πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας ή προς τον κ. Χαμογελαστό Δρούτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]