Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρωπαϊκή νάρκη στα θεμέλια της οικονομίας

Mε νάρκη για την ελληνική οικονομία ισοδυναμεί η ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η ευρωστατιστική θα αναθεωρήσει το έλλειμμα του 2009 που από το 13,8% του ΑΕΠ θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει το 15,5%. Ανάλογη επέμβαση θα γίνει και στο δημόσιο χρέος το οποίο από 125,7% του ΑΕΠ το 2009 θα βρεθεί να ξεπερνά το 132%. Αυτή θα είναι η πρώτη πράξη του δράματος. Μετά από την προαναφερόμενη αναθεώρηση ανάλογη επιβαρυντική επέμβαση θα υπάρξει και στο έλλειμμα του 2010 και του 2011. Θα προστεθούν στην διετία, εκ της αναθεώρησης, περίπου 2 δισ. ευρώ, υπονομεύοντας τόσο τον στόχο του 8,2% για το 2010 αλλά και το 6,9% για το 2011.

Η αναθεώρηση της Eurostat θα αποτελέσει το προοίμιο των πρόσθετων (εκτός μνημονίου μέτρων) μέτρων που διαψεύδει σε όλους του τόνους το οικονομικό επιτελείο.

Και βέβαια εκτός των μέτρων του μνημονίου για το 2011 (που η κυβέρνηση ορθά δεν υπολογίζει ως νέα μέτρα) σύντομα θα δούμε τις προθέσεις των αρμοδίων σχετικά με πως θα αντιμετωπισθεί η υστέρηση των εσόδων το 2010, η οποία θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός από το Λονδίνο, «το έλλειμμα θα είναι κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο μέχρι το τέλος του έτους». Από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε σαφής θέση για το επίπεδο της αφετηρίας βάσει της οποίας θα υπάρξει η μείωση του ελλείμματος.

Ελλειμμα 2009
Να σημειωθεί ότι η μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά το έλλειμμα του 2009 στο 13,8%, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τη Eurostat να το αναθεωρεί την προσεχή Δευτέρα τουλάχιστον στο 15,5%.

Κάνοντας μία απλή αφαίρεση, αν ο υπουργός εννοεί τη μείωση με βάση τα όσα σήμερα γνωρίζουμε, το έλλειμμα θα μειωθεί στα επίπεδα του 8,3%, αν όμως εννοούσε ως βάση αυτό που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, τότε το έλλειμμα του 2010 θα είναι κοντά στο 10%. Εν τω μεταξύ, «μαύρη τρύπα» 3 δισ. ευρώ δημιουργείται τόσο από την υστέρηση των εσόδων όσο και από την αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010.

Αναδιάρθρωση
Στην ομιλία του στο London School of Economics, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ σημείωσε πως η όποια μείωση δαπανών δεν θα έλθει από νέες περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά από τη μείωση των κρατικών δαπανών, χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες, αφού, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN, αυτό θα καθοριστεί μετά από τις συζητήσεις με την τρόικα που ξεκινούν τη Δευτέρα για την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 2011.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, στον προϋπολογισμό του 2011 θα απαιτηθούν επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ και η σκυτάλη περνά στο υπουργείο Οικονομικών που καλείται να βρει το ποσό αυτό χωρίς να αυξήσει τους φόρους, αλλά και χωρίς να μειώσει περαιτέρω μισθούς και συντάξεις. Μία δύσκολη άσκηση για την οποία αναζητείται λύση.

Fitch
Φύλλο και φτερό κάνει από χθες την ελληνική οικονομία κλιμάκιο της Fitch που βρίσκεται στην Αθήνα, θέλοντας να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είναι ο μοναδικός που διατηρεί τα ελληνικά ομόλογα ακόμη με αξιολόγηση και δεν τα θεωρεί junk. Η αξιολόγησή του είναι BBB-, ενώ S&P και Moodys αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως junk. Το κλιμάκιο της Fitch θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η Γερμανία την "πάτησε" με την εμμονή της να βάλει την Ελλάδα στη Νομισματική Ένωση. Δυστυχώς είδε το άμεσο κέρδος και όχι τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο. Είναι γεγονός πως οι Έλληνες δεν ήταν πεπεισμένοι για την είσοδό μας. Αυτός που τους πίεσε ήταν ο κ. Σημίτης (στην ίδια κυβέρνηση δεν ήταν υπουργός ο κ. Παπανδρέου;).
    Τώρα η σπουδή της εκείνη και η ολιγωρία της να αντιδράσει έδωσαν στην Αμερική τα όπλα που χρειαζόταν για να επεξεργαστεί τη διάλυση της Ε.Ε.
    Δεν φταίνε οι Έλληνες, λοιπόν, για τα δάνεια που μας έδωσαν με το στανιό. Ας πρόσεχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]