Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών στην αναθεώρηση του χρέους

Η επερχόμενη «λογιστική» αύξηση του δημόσιου χρέους με την αναθεώρηση των εθνικών στατιστικών στοιχείων από την Eurostat έχει προκαλέσει νέους «πονοκέφαλους» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αναστροφή της τάσης μείωσης των spreads που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ανησυχία αυτή καταγράφεται μεταξύ των στελεχών του ΥΠΟΙΚ καθώς η Εurostat προβλέπεται ότι θα προσθέσει τουλάχιστον 7 με 9 μονάδες στο χρέος του 2009, με αποτέλεσμα αυτό να ξεπερνά το 124% του ΑΕΠ για το 2009 και, κατά συνέπεια, θα υπερβεί πιθανώς το 140% του ΑΕΠ το 2010.
Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη, όπως παρατηρούν από το ΥΠΟΙΚ, και ενδέχεται να επηρεάσει την συμπεριφορά των αγορών που μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική και έχει περιορίσει τα spreads σταθερά κάτω από τις 670 μονάδες βάσης.
Για το θέμα αυτό έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις στο ΥΠΟΙΚ, όπως επίσης και μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ και της διεύθυνσης του ΟΔΔΗΧ.
Χαρακτηριστικό της σχετικής ανησυχίας είναι ότι είχε κληθεί στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα ο Λουκάς Παπαδήμος για να θεσμοθετηθεί η ανάληψη των καθηκόντων του ως επίσημου συμβούλου του πρωθυπουργού, έτσι ώστε να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ως επίσημος εκπρόσωπος και να επιχειρήσει να καθησυχάσει τους θεσμικούς που έχουν αρχίσει να επαναπροσεγγίζουν τα κρατικά ομόλογα.
Παρόλα αυτά και, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν με δηλώσεις στελεχών της επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος στις αγορές για την αναθεώρηση των στοιχείων του χρέους και του ελλείμματος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για λογιστική αναθεώρηση των στοιχείων, εκτιμάται ότι οι αγορές θα βρεθούν προ εκπλήξεως λόγω του μεγέθους της αύξησης των μεγεθών και μπορεί να αντιδράσουν πολύ αρνητικά.

Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]