Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τελευταία πράξη της «κωμωδίας» της χρεοκοπίας…


H Barclays πιστεύει ότι η Ιρλανδία βρίσκεται πολύ κοντά στο να ζητήσει τη στήριξη του ΔΝΤ, ενώ οι σχετικές φήμες άρχισαν να φουντώνουν. Η Ιρλανδία φυσικά το διαψεύδει, όπως το διέψευδε και η Ελλάδα.
Τα στοιχεία στις ΗΠΑ συνεχίζουν να βγαίνουν με μεικτό πρόσημο και αρχίζει να δημιουργείται το ερώτημα αν η αρνητική συγκυρία που πάει να δημιουργηθεί θα δώσει κάποια ευκαιρία καλύτερη από αυτές των τελευταίων μηνών για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.
Αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει να κάνει με την τελευταία πρόβλεψη του Μαρκ Φάμπερ για ένα διορθωτικό Οκτώβριο στις αγορές. Κατ’ αυτήν την έννοια το επόμενο δίμηνο παραμένει στην εύκρατη ζώνη.
Το 2010 ήταν αναμενόμενο να μην μοιάζει με το 2009. Το ζητούμενο τώρα είναι ποιο από τα δυο επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερο για τις μετοχές, το 2011 ή το 2012...
Πότε δηλ. θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το δεύτερο σκέλος του ανοδικού κύκλου που ξεκίνησε το Μάρτη του 2009. Μια πιθανή περίοδος θα ήταν μετά το πρώτο τρίμηνο, όταν θα έχει αρχίσει να απομακρύνεται ο φόβος μια διπλής ύφεσης...
Αν φέτος ο φόβος μιας διπλής ύφεσης επιβράδυνε απλώς την αμερικάνικη οικονομία, μια αναστολή αυτού του φόβου σε λίγους μήνες μπορεί να βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Για την αμερικάνικη οικονομία όμως μια διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης θα σηματοδοτήσει συγκριτικά καλύτερα κέρδη για τις ευρωπαϊκές, κινέζικες και ινδικές μετοχές. Εδώ να σημειώσουμε ότι η αποκάλυψη των δυο επόμενων δεκαετιών (όπως ήταν η Κίνα τη δεκαετία που πέρασε), επενδυτικά μπορεί να είναι οι αγορές της Ινδίας αλλά και της «παρθένας» μαύρης Αφρικής.
Στις ανεπτυγμένες αγορές στην αποκάλυψη της δεκαετίας που θα κάνει τη διαφορά στις αποδόσεις μπορεί να αποδειχτεί η ελληνική αγορά.
Ήδη, το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας έχει κατεβάσει τον πήχη για τις ελληνικές μετοχές και συγκριτικά εμφανίζουν καλύτερα περιθώρια αποδόσεων.
Η ελληνική αγορά ενέχει τον κίνδυνο να αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις και η προσπάθεια να καταλήξει σε μια ηχηρή και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία όπως συγκεντρώναμε πολλές πιθανότητες την περασμένη Άνοιξη.
Η στήλη δεν πιστεύει σε αυτό το σενάριο, πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία μπορεί να μεταμορφωθεί στην επόμενη δεκαετία. Η στήλη δεν πίστεψε στο σενάριο της χρεοκοπίας ευθύς εξ αρχής καθώς αυτή η χώρα δεν είναι ούτε Ουγγαρία, ούτε Ρουμανία ούτε Τσεχία, έχει αρκετό «λίπος» να κάψει...
Απλά η προσαρμογή στο πνεύμα της μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει από την παθογένεια της διαφθοράς και της αργομισθίας της δημοσιοϋπαλληλίας σε ένα μοντέλο παραγωγής κοινωνικού και ιδιωτικού πλούτου απαιτεί πόνο και κόπο προσαρμογής.
Δεν έχουμε τους καλύτερους και ικανότερους πολιτικούς να διαχειριστούν αυτή τη μετάβαση. Αλλά αν είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι βήματα γίνονται...
Όπως γράφαμε και πέρυσι την Άνοιξη, το καλύτερο θα ήταν να κάνουμε αυτά που απαιτεί το μνημόνια και δυο φορές άλλα τόσα μόνοι μας, χωρίς τον έλεγχο των ξένων και με τους όρους που θα συμφωνούσαμε μεταξύ μας. Δεν φταίνε αυτοί που δεν το κάναμε ούτε πέρυσι, ούτε πριν πέντε, ούτε πριν δεκαπέντε χρόνια...
Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως για την Ελλάδα το κοντέρ μηδένισε και κατ΄ αυτή την έννοια ευτυχώς που η προηγούμενη κυβέρνηση έριξε το καράβι στη ξέρα της χρεοκοπίας, γιατί μια μεσοβέζικη κατάσταση δεν μας έβγαζε από την πορεία της αργής φθοράς.
Το κοντέρ μηδένισε σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Αν αποδειχτούν σωστές οι εκτιμήσεις ότι κάπου στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 η ελληνική οικονομία μπορεί να εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης οι μετοχές δεν μπορούν να μείνουν βυθισμένες πέραν του πρώτου τριμήνου το αργότερο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]