Οι εντολές ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τις συγχωνεύσεις τραπεζών
- Ανατροπές στο σύστημα έως το τέλος του χρόνου
- Έντονα σενάρια για «αρραβώνα» Eurobank – Alpha Bank
Παράγοντας της αγοράς, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στα «Επίκαιρα» ότι… «αλλού είναι τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες», εξηγώντας ότι μπορεί η αρχή να έγινε από την πρόταση Σάλλα για συνδυασμένη εξαγορά ποσοστών των ΑΤΕbank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ωστόσο, με βάση και τις κινήσεις που γίνονται στο ταμπλό του Χ.Α. κατά την τελευταία περίοδο, είναι πολύ πιθανό να δούμε κίνηση από το ζευγάρι Eurobank – Alpha Bank, δηλαδή από τους δύο παραδοσιακούς και ισχυρότερους πόλους του αμιγώς ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος. Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα κατά την τελευταία περίοδο στο θέμα των συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα φέρουν τη σφραγίδα των… κηδεμόνων μας. Η άρνηση της τρόικας να δεχτεί την προσφυγή της Αγροτικής Τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, ουσιαστικά, η έμμεση πίεση προς την κυβέρνηση για να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίησή της είναι ενδεικτική των προθέσεών τους. Βεβαίως, η έννοια της ιδιωτικοποίησης σε αυτή την περίπτωση έχει να κάνει με την εξαγορά της από την Πειραιώς ή από άλλον ενδιαφερόμενο, πλην ενδεχομένως της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο έχει έμμεση συμμετοχή.
Αυτό που αναδεικνύεται σε κάθε περίπτωση σε σχέση με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα έχει να κάνει με τη μεγάλη έκθεσή του στο δανεισμό από την ΕΚΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δανεισμός διαμορφώνεται στα 92 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού ενεργητικού των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, ή στο 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.
Ουσιαστικά, λοιπόν, ο νέος τραπεζικός χάρτης της χώρας θα έχει τη σφραγίδα των πιστωτών μας και κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εξειδικεύονται περισσότερο στα σχετικά θέματα. Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως έχουν γράψει τα «Επίκαιρα», είναι το στοιχείο ότι πλέον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτός από τα 28 δις ευρώ του «πακέτου Αλογοσκούφη», έχει απορροφήσει επιπλέον 15 δις ευρώ μέσω κρατικών εγγυήσεων, ενώ προσφάτως η ΕΚΤ ενέκρινε επιπλέον εγγυήσεις ύψους 25 δις ευρώ. Άρα, με «άνοιγμα» ύψους 92 δις ευρώ έναντι της ΕΚΤ και «πακέτα» στήριξης ύψους 68 δις ευρώ, γίνεται αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης, λαμβάνοντας, δε, υπόψη και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις οριακά καλές επιδόσεις των τραπεζών, με βάση τα stress tests, αλλά και τους αυστηρότατους περιορισμούς που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών ομίλων. Συνεπώς, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε συμμαχίες για να βελτιώσουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους και, κυρίως, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Οι συγχωνεύσεις και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κρίνονται εκ των ων ουκ άνευ, καθώς η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για να μην επεκταθεί η κρίση και σε άλλες χώρες, δεδομένης της έκθεσής του κυρίως στη Βαλκανική. Επιπλέον, το «οξυγόνο» που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της αποδοχής σχεδόν απαξιωμένων ελληνικών ομολόγων, δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη…
Συγκρότηση ομίλων με προδιαγραφές βιωσιμότητας
Με βάση το… τελεσίγραφο που έχει θέσει στην ελληνική κυβέρνηση η τρόικα, αλλά και σύμφωνα με τις εσωτερικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στο τραπεζικό σύστημα, τα «ιδανικά» σχήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν, με ελάχιστες επιμέρους διαφοροποιήσεις, είναι τα εξής: Εθνική Τράπεζα / Παρακαταθηκών και Δανείων – Attica Bank, Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕbank – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Eurobank – Alpha Bank. Ο νέος χάρτης βάζει, ουσιαστικά, «ταφόπλακα» στον κρατικό έλεγχο και στο κράτος-τραπεζίτη κατ’ επιταγήν του Μνημονίου και των δανειστών μας, ακυρώνοντας οριστικά τα προ μηνών… όνειρα της κυβέρνησης για συγκρότηση ισχυρού κρατικού πυλώνα στο εγχώριο σύστημα.
Το ζήτημα προσφάτως είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του επικεφαλής της ΑΤΕbank κ. Θ. Πανταλάκη, ο οποίος στην πρόταση για τετραπλή συγχώνευση ΑΤΕbank – Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Παρακαταθηκών και Δανείων – Attica Bank εισέπραξε την άρνηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τον παρέπεμψε στο… Μνημόνιο.
Πάντως, ο χορός των συγχωνεύσεων αρχίζει αυτή την εβδομάδα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τους συμβούλους που θα πραγματοποιήσουν την αποτίμηση της ΑΤΕ και του ΤΤ, που θα είναι οι HSBC, Lazard και Deutsche Bank.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...