Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μάχη για αλλαγή στην Τουρκία μόλις άρχισε...

  • Με πρόσχημα το δημοψήφισμα ο Ερντογάν ετοιμάζει τα επόμενα βήματα
  • Η "αντίσταση" του βαθέως κράτους θωρείται δεδομένη και όλοι την περιμένουν

Όλα τα έχει η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Και έναν πρωθυπουργό που εμφανίζεται πανίσχυρος του παιχνιδιού και άνοδο του χρηματιστηρίου και αγωγές εναντίων των πραξικοπηματιών του 1980. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβει πάντως τη χαρά του, για το 58% των ψηφοφόρων που ψήφισε υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει. Αν και δήλωσε ότι δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός του, αλλά για νίκη της δημοκρατίας, το σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα στηριχθεί πάνω στο αποτέλεσμα της Κυριακής για να κτίσει άλλη μια εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2011.
Οι αντίπαλοι του Ερντογάν φοβούνται ότι ενισχυμένο, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), θα προωθήσει την κρυφή ισλαμική του ατζέντα, αν εξασφαλίσει και νέα θητεία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο Ιούλιο, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνείται ότι θα θέσει σε κίνδυνο τον σύγχρονο κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν δεν ήταν αμφιλεγόμενες, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται οι ανώτατοι δικαστικοί προκαλούν φόβους ότι το δικαστικό σύστημα κινδυνεύει να χάσει την ανεξαρτησία του. Οι επικριτές του ΑΚΡ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα πιέσει για την ψήφιση νομοθεσίας χωρίς τον φόβο ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα την εμποδίσει, όπως συνέβη το 2008 όταν ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια. Με ρίζες στα ισλαμικά κόμματα που απαγορεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι ηγέτες του ΑΚΡ παρομοιάζουν το κίνημά τους με τα συντηρητικά Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κερδίσει τη στήριξη πολλών Τούρκων ηγούμενη του κινήματος για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθώντας μεταρρυθμίσεις και μία περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε αναδυόμενη οικονομική αγορά. Τον περασμένο χρόνο η βαθιά ύφεση στοίχισε στο ΑΚΡ αλλά η ανάκαμψη, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποκατέστησε την πίστη των ψηφοφόρων. «Το άνετο προβάδισμα του στρατοπέδου του ναι είναι θετικό για τις αγορές καθώς υποδηλώνει ότι το ΑΚΡ έχει προοπτική να κερδίσει τρίτη θητεία κατά τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2011», επεσήμανε ο Βολφάνγκο Πίκολι, της εταιρίας συμβούλων με έδρα το Λονδίνο Εurasia Group.
Σημαντικό στοιχείο ότι με το δημοψήφισμα επιβεβαιώθηκε και πλέον παίρνει πάγια μορφή ο εκλογικός χάρτης που διαμορφώθηκε στις δημοτικές εκλογές του 2009. Σύμφωνα με αυτόν, στα παράλια του Αιγαίου, της Μεσογείου και την Ανατολική Θράκη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα διατηρεί σημαντικό προβάδισμα, στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει προβάδισμα το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Ανάπτυξης, ενώ την υπόλοιπη χώρα και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα «κρατά» το ΑΚΡ.

Αγωγές κατά πραξικοπηματιών
Η μία μετά την άλλη άρχισαν να κατατίθενται οι προσφυγές στα τουρκικά δικαστήρια για άσκηση δίωξης εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980, μετά την έγκριση της τροποποίησης του συντάγματος. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μαζλούμ Ντερ που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατέθεσε προσφυγή στον εισαγγελέα της Άγκυρας. Για τον ίδιο λόγο πήγε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ουφού Ουράς, ενώ αρκετοί μαζικοί φορείς φορείς ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο. Οι προσφυγές αφορούν τον αρχιπραξικοπηματία στρατηγό Κενάν Εβρέν και άλλους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος. Το κατά πόσο μπορούν να δικαστούν οι πραξικοπηματίες ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σχετικά με το προχθεσινό δημοψήφισμα.

Κακή μέρα για την αντιπολίτευση
Το κακό αποτέλεσμα της κοσμικής αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε από ένα μπέρδεμα που απέτρεψε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CΗΡ), από το να ψηφίσει. Σε ανακοίνωσή του το CΗΡ αναφέρει ότι ο ηγέτης του δεν γνώριζε για τις αλλαγές του κανονισμού της ψηφοφορίας για τα μέλη του κοινοβουλίου, που τα περιορίζει να ψηφίζουν στην περιοχή όπου εκλέγονται. Το CΗΡ είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στον Κιλιτσντάρογλου για να ανναγενήσει το κόμμα του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν από τις εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν ότι το χάσμα ανάμεσα στους υποστηρικτές του ΑΚΡ και στους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους θα διευρυνθεί. «Η πολιτική σκηνή θα πολωθεί και θα σκληρύνει περαιτέρω», δήλωσε ο Φαρούκ Λογκόγλου, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ. «Το κυβερνών κόμμα θα γίνει ακόμη λιγότερο δεκτικό ως προς την αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση θα χρησιμοποιεί πιο σκληρή γλώσσα και προσέγγιση για να υπονομεύσει την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Πηγή: Εφ. "Φιλελεύθερος"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]